Menyusukan Anak Tugas Bapa?

Sep 19

Menyusukan Anak Tugas Bapa? Menyusukan anak bukanlah semudah yang disangka. Ia memerlukan pengorbanan yang amat besar. Penyusuan juga disebut Allah di dalam Al-Quran. Pernah jumpa di mana? Dan pernah terfikir kenapa? ‘Alah..setakat susu anak, siapa-siapa pun boleh buat. Bukan kena beli pun.’ Mungkin ada yang pernah cakap/fikir begitu. Belum cuba belum...

Read More

Target Untuk Berjaya

Sep 18

Target Untuk Berjaya Pernah main dart? Macamana nak menang main dart? Dah tentu kita kena set target dan fokus kepada papan dart tersebut. Atau ada yang tak pernah main? Bukan saja-saja baling tau. Kita kena habiskan point yang ditetapkan. Siapa habiskan dulu dialah yang menang. Dan titik tengah merah ‘bulls-eye’ bukanlah mata tertinggi ok. Begitulah...

Read More

Jepun Lebih Islamik?

Sep 17

Pernah naik bas atau tren kat Malaysia on time? Pernah tak naik tren yang sepatutnya 12:35 dan anda dapat masuk ke gerabak pukul 12:35:00 tanpa delay? Percaya atau tidak tren di Jepun hanya lewat 3 saat dalam 1 tahun? Itu adalah jumlah kelewatan untuk ribuan trip tahun itu. Maksudnya mungkin ada 1 trip yang terlewat 1 saat dan ada 1 trip lagi yang lewat 2 saat. Tren...

Read More

Sembuh Demam Cepat Tanpa Paracetamol

Sep 16

Sembuh Demam Cepat Tanpa Paracetamol

Sembuh Demam Cepat Tanpa Paracetamol Saya manusia biasa, walaupun sentiasa memilih makanan yang sihat dan berkhasiat, kadang-kadang akan demam juga. Alhamdulillah.. Kalau tak sakit, risau tak ingatkan Allah pula. Ye tak. Supaya kita sentiasa syukuri nikmat kesihatan yang diberikan. Baru-baru ini, yang menjadikan ujian lebih berat, saya demam ketika bermusafir....

Read More

Puasa dan ESP

Sep 15

Puasa dan ESP

Puasa dan ESP Bulan puasa lepas rasa sangat berbeza kerana Muhammad baru sahaja dilahirkan seminggu sebelum bulan puasa. Ternyata menguruskan 2 anak lebih mencabar. Alhamdulullah atas kurniaan terindah ini. Walaupun penat, nikmatnya terasa. Bulan puasa yang lalu juga merupakan bulan kedua saya ditugaskan menjadi imam isyak dan tarawih selama sebulan puasa di surau...

Read More

Testimoni Nutriferon

Sep 14

Testimoni Nutriferon

Testimoni Nutriferon Anak kedua saya, Muhammad baru berusia 2 bulan 3 minggu hari ini. Alhamdulillah. Kisahnya, sewaktu dia baru sebulan, dia diserang batuk berkahak dan selsema. Ya Allah… Bunyi batuknya yang berkahak itu sepertu batuk orang dewasa. Takut jugak saya dengar. Setiap kalu dua batuk, rasa macam nak korek kerongkong dia bagi keluar semua kahak yang...

Read More

Dah Buat Checklist Untuk Masuk Syurga? Sentap!

Sep 13

Dah Buat Checklist Untuk Masuk Syurga? Sentap!

Checklist Untuk Masuk Syurga? Sentap! Pagi tadi jadual diisi dengan kuliah tafsir Surah Al-Qalam. Alhamdulillah dapat menghadirkan diri ke taman syurga bersama keluarga dan sahabat. Surah Al-Qalam secara umumnya menceritakan kesedihan Nabi Muhammad dihina oleh kaumnya sendiri akibat menyampaikan dakwah. Lalu Allah mententeramkan Muhammad dengan mengatakan beliau...

Read More