Author Archives: bahi

Bagaimana Mendapatkan Tauliah Mengajar Tajwid di Kedah

tauliahGambar ketika di Alor Setar mengambil Tauliah Tajwid

Alhamdulillah, segala syukur bagi Allah.

Kami suami isteri telah berjaya mendapat Tauliah Mengajar Tajwid di Negeri Kedah pada bulan Disember 2014 yang lalu.

Ramai yang bertanya bagaimana mendapatkan tauliah mengajar tajwid di Kedah ini? Saya akan kongsikan prosedurnya di sini.

Anda boleh mengambil borong permohonan tauliah mengajar ini di mana-mana Pejabat Agama berdekatan anda (di negeri Kedah sahaja). Hebahan mengenai tempoh permohonan dilekatkan di papan notis di masjid-masjid. Kalau anda rajin ke masjid, anda akan alert mengenai iklan yang ditampal. Hehe…

 

KRONOLOGI :

Borang Permohonan dibuka –> Januari hingga Mac

Teknik Menjawab Soalan –> Mei

Ujian Bertulis –> Jun

Ujian Lisan (Syafawi) –> September

Penyampaian Tauliah –> Disember

 

Selepas kita menghantar borang permohonan, beserta setem hasil RM15 (seingat saya), kita akan mendapat surat yang mengatakan borang kita telah diproses selepas itu.

Sebelum Ujian Bertulis diadakan, kita akan dapat surat untuk menghadiri Teknik Menjawab Soalan. Siapa yang ada masa, boleh lah datang. Bukan wajib pun. Tapi sangat bermanfaat.

Kemudian, sebelum Ujian Bertulis, kita akan dapat surat lagi. Surat yang kita dapat perlu dibawa bersama ketika nak ambil Ujian Bertulis ni. Ujian Bertulis diadakan di Kolej Mara Kulim. Tempat ujian akan dimaklum pada surat yang kita dapat. Mungkin untuk tahun-tahun seterusnya tempat ditukar ke. Kena tengok surat ye.

OK. Kalau kita pass Ujian Bertulis, kita akan dapat surat jemputan untuk Ujian Lisan pula. Kalau kita failed Ujian Bertulis, kita tak akan dapat surat. Jadi, kalau tunggu sampai bulan September tak dapat juga surat, maksudnya kita tak pass lah Ujian Bertulis tersebut. Jangan sedih!! Cuba lagi tahun hadapan ye. Senyummm :))))))

Untuk Ujian Syafawi pula, kita akan di interview one-by-one. Kena baca al-fatihah, ayat al-quran pilihan pemeriksa, dan secara rawak baca surah yang kita sudah hafal. Kemudian, ada juga soalan-soalan tajwid yang kita kena jawab. Time ni jangan gelabah nak jawab ye. Hehe… Make sure study dulu sebelum exam.

Kemudian apa lagi ye??

Kemudian, kalau pass Ujian Lisan………………. Dapatlah TAULIAH!!! Tahniah!!!!

Bolehlah mengajar di surau ke, rumah ke, atau mana-mana tempat pengajian yang anda mengajar.

 

Kenapa kena ambil tauliah??? Kalau takdak Tauiliah tak boleh mengajar ke??

OK. Ini adalah peraturan setiap negeri. Sebagai satu langkah untuk memastikan tenaga pengajar adalah dari kalangan yang layak mengajar. Bukan lah nak menyusahkan sesiapa. Nak pastikan jugak yang mengajar tu tak bawak ajaran sesat ke. Macam tu lah.

OK. Peace no war!

Jom kita pakat-pakat ajak ahli keluarga, saudara mara dan sahabat-sahabat kita untuk mencintai Al-Quran. Kalau kita pandai baca Al-Quran, kita ajarkan mereka. Jangan dok simpan dalam diri saja. Manfaatkan ilmu kepada orang lain jugak. Baru bertambah-tambah pahala InsyaAllah….

 

Yang tinggal di Kulim, Lunas, dan yang sekitar dengannya. Kalau nak belajar mengaji Al-Quran boleh hubungi Saif 013 200 2850. Kita belajaq sampai buleh!! 😉

 

 

 

 

Menjaga dan Menyusu Bayi Pramatang

Saya ingin berkongsi kisah benar sahabat saya. Dia telah melahirkan anak pramatang (premature) pada 31 minggu kehamilan. YA!!! Reaksi pertama saya, 31 minggu???? Awalnyaaaa baby keluar. Macam-macam fikir macam mana baby akan survive lepas keluar dari perut ibu.

Sebelum itu, anda boleh tonton video di bawah mengenai seorang ibu yang melahirkan bayi pramatang yang mendorong beliau lebih kuat dan hebat!

Menyusu Anak Pramatang Memang Mencabar, Apa Yg Perlu BUAT? from iReach HD on Vimeo.

Kisah sahabat saya ini memang satu kisah yang menakjubkan! Saya tak pernah dengar lagi kisah bayi pramatang pada usia 31 minggu. Selalu dengar yang 34 , 35 minggu.

day1

 

Menjaga dan Menyusu Bayi Pramatang

Kisahnya bermula……..

Sahabat saya merupakan seorang doktor di salah sebuah hospital kerajaan di Kedah. Dia dan suami PJJ (perkahwinan jarak jauh). Empat hari sekali suaminya akan pulang ke rumah. Sehari sebelum beranak, sahabat saya mengalami pendarahan. Dia drive sendiri ke hospital memandangkan dia tidak rasa sakit. Perkara yang paling ditakuti adalah jika kandungannya mengalami abruptio placenta iaitu placenta terlepas dari uterus. Ini boleh menyebabkan kematian kepada bayi yang dikandung.

Semasa di wad keesokan harinya, sahabat saya mengalami pecah ketuban. Kemudian, sahabat saya terpaksa menjalani pembedahan caesarean. Alhamdulillah bayi selamat dilahirkan dengan berat 1.58kg. Bayi ini lahir dengan sempurna (good apgar score). Jadi, bayi tidak perlu masuk tiub di trakea (kerongkong). Ada sesetengah keadaan di mana bayi pramatang akan dimasukkan tiub melalui trakea mereka.

Masalah yang dihadapi dalam menjaga dan menyusukan bayi pramatang:

 

1) Bayi tak cukup berat

Bayi sahabat saya lahir dengan berat hanya 1.58kg. Untuk didukung pun alahaiii keciknya. Seriau rasa nak dukung kan? Memang comel cinonet je bayi terutama yang lahir premature ni. Bayi pramatang selalunya diletakkan di dalam incubator kerana suhu didalam incubator menyamai susu dalam kandungan ibu. Ini dapat membantu memastikan berat badan bayi tidak berkurang.

 

2) Feeding intolerance

Feeding intolerance bahasa mudahnya adalah keadaaan di mana bayi pramatang ni menerima makanan yang diberi untuk dia. Bagaimana dia nak terima makanan tersebut tanpa sebarang komplikasi seperti masalah pernafasan, jangkitan dan lain-lain. Makanan di sini merujuk kepada susu ibu. Di sini ada satu artikel yang lengkap mengenai feeding intolerance untuk bayi pramatang. —> klik di sini

 

3) Bayi tinggal berasingan dengan ibu

Sahabat saya berpantang di rumah manakala bayinya berada di hospital. Bayi pula perlu dimasukkan ke dalam incubator. Ini memang satu cabaran yang besar bagi seorang ibu.

 

4) Bayi sering muntah selepas menyusu

Bayi senang jeluak selepas menyusu terutamanya bagi bayi pramatang. Ini kerana injap di bahagian atas perut bayi belum matang sepenuhnya dan lemah. Untuk bacaan yang lebih mengenai bayi kerap muntah selepas menyusu, anda boleh klik di sini —> klik di sini

 

5) Mudah mendapat jangkitan

Bayi pramatang lebih mudah mendapat jangkitan seperti jangkitan paru-paru. Hal ini kerana badan mereka yang masih lemah untuk melawan penyakit.

nicu

 

Tips menghadapi cabaran menjaga dan menyusukan bayi pramatang :

 

1) Susu ibu untuk tambah berat bayi!!

Ya. Inilah makanan terbaik untuk bayi. Sahabat saya mengepam susu hari-hari untuk dihantar kepada anaknya di hospital. Setiap hari, sahabat saya menghantar 10 bekas dadih susu ibu kepada anaknya. Setiap 3 jam, anaknya diberi susu melalui syringe. Berat badan anaknya semakin hari semakin bertambah.

 

2) Beri masa untuk bayi

Beri masa untuk bayi terima susu kita. Jangan dipaksa-paksa. Seperti sahabat saya ini, hari kelima baru anaknya dapat menerima susu ibu. Dan susu diberikan melalui syringe. Sedikit demi sedikit. Alhamdulillah membesar dengan sihat.

 

3) Skin-to-skin

Memang agak sukar untuk room-in dengan bayi pada awal kelahiran kerana bayi di ward lain. Ibu pula berpantang di rumah. Skin-to-skin dapat mengeratkan lagi bonding antara ibu dan anak. Bayi akan rasa secure dengan warmth yang dia dapat bila diletakkan di atas dada ibu. Berat bayi pun boleh bertambah dengan cepat! Sahabat saya dapat room-in dengan bayinya selepas bayinya berada di NICU selama 33 hari. Setelah room-in bersama, sahabat saya dapat menyusu bayinya dan selepas itu metakkan bayinya di atas dada. Berat badan bayinya naik dengan cepat! Seminggu sahaja beratnya naik sama seperti 5 minggu kenaikan berat semasa tinggal berasingan di wad. Hebat bukan kuasa bonding ibu dan anak ini??

 

4) Sendawakan bayi selepas menyusu

Sendawakan bayi selepas menyusu dapat membantu bayi dari muntah selepas menyusu. Boleh baca teknik sendawakan bayi di sini. Selepas menyusu, jangan terus letakkan bayi di atas tilam. Tidurkan bayi pada posisi mengiring. Sendal bantal di belakang badan bayi. Jika bayi muntah, bayi tak tertelan semula muntahnya.

 

5) Sabar dan positif menyusukan bayi

Ibu mesti terus sabar dan positif dalam menjaga bayi pramatang. Datkan ilmu penyusuan yang lengkap. Baru kita tak stress. Bayi pramatang khasnya sangat memerlukan susu ibu kerana susu ibu lebih mudah dihadam, mengandungi antibodi dan zat-zat yang penting untuk tumbesaran bayi pramatang. Keperluan zat bagi bayi pramatang adalah berbeza dari bayi biasa. Jadi, susu ibulah yang mengandungi semua zat tersebut. Bila bayi dapat susu, membesar dengan sihat, ibu pun seronok. Kan??? :))))

bonding

 

Ikhtiar dalam menjaga dan menyusu bayi pramatang

1) Belajar ilmu penyusuan sebaik-baiknya.

Jika ada masalah dalam penyusuan, kita boleh dapatkan khidmat dari mereka yang pakar dalam bidang ini. Malah, di hospital juga terdapat sukarelawan yang boleh membantu dalam bidang penyusuan ini. Terpulang kepada kita. Nak atau taknak sahaja.

2) Nutrisi ibu

Sahabat saya mengambil Set Menyusu Shaklee untuk membantu beliau menjayakan penyusuan susu ibu. Ini penting untuk membekalkan nutrisi yang cukup untuk ibu yang menyusu.

Set Ibu Menyusu Shaklee

Anak sahabat saya kini sudah berusia 11 bulan. Alhamdulilah bayi ini membesar dengan sihat dan ceria. Untuk ibu-ibu yang melahirkan bayi pramatang, anda memang hebat! Kerana anda kuat!

 

Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan. Kongsikan entry ini untuk memberi manfaat kepada semua sahabat kita yang lain.

Sihat untuk beramal.

Saif Ar-Rahman Khalid / Nurbahiah Mohd Isa
Shaklee Independent Distributor
ID: 945467
013-200 2850 / 013-356 4876

Always WORKS | Always SAFE | Always GREEN

Boleh ubati sakit saraf?

Sakit Saraf ummukhadijah

Boleh ubati sakit saraf?

Kadang-kadang kita tak sedar yang kita menghidapi penyakit yang berbahaya kerana kita tidak pernah membuat pemeriksaan kesihatan. Betul?

Ada yang takut nak buat pemeriksaan kesihatan. Katanya takut nanti tahu penyakit yang dihidapi. Ya Allah… bagus lah kan kalau macam tu. Bila kita tahu penyakit apa yang kita hidapi, kita dapat mencari ubatnya.

Kadang-kadang kita lenguh dan kebas-kebas kaki dan tangan, sakit belakang, tak boleh tidur malam dan sakit pinggang. Kita rasa ini mungkin simptom biasa. Usia semakin meningkat sebab tu jadi macam ni. Atau sebab kerja terlalu kuat.

Tahukah anda, simptom-simptom yang disebutkan di atas adalah simptom-simptom sakit saraf????!!!! OK. Jangan gelabah. Apa yang perlu anda buat sekarang adalah dengan melakukan pemeriksaan kesihatan dengan segera. Jangan dilengah-lengahkan.

 

Boleh ubati sakit saraf?

Simptom-simptom sakit saraf :

1) Rasa terbakar pada bahagian kaki

2) Rasa seperti terkena kejutan elektrik secara tiba-tiba pada bahagian tangan apabila terlanggar objek keras

3) Rasa sakit seperti dicucuk jarum pada bahagian pinggang

4) Kaki berasa kebas seperti digigit semut

5) Kaki terasa sakit kesan daripada kebas dan sejuk

 

Sakit belakang amat berkait rapat dengan sakit saraf. Jangan pandang enteng jika anda sering mengalami sakit belakang.

Punca sakit belakang :

1) Mengangkat beban yang berat dalam posisi yang tidak betul

2) Terjatuh dalam keadaan yang tidak stabil dan berlakunya pergerakan atau pergeseran secara tiba-tiba

3) Berdiri dan duduk dalam postur yang salah

 

Tindakan seterusnya?

Segera berjumpa doktor. Buat pemeriksaan kesihatan. Jika anda disahkan menghidapi sakit saraf, berjumpalah dengan doktor pakar untuk pemeriksaan yang lebih terperinci. Dapatkan rawatan dengan segera sebelum ianya lebih memudaratkan kesihatan anda.

 

Jalan Penyelesaian ?

Selepas berjumpa doktor, dan telah disahkan menghidap sakit saraf. Anda akan diberikan ubat. Anda perlu makan ubat sakit saraf dalam tempoh tertentu dalam pemantauan doktor. Anda juga boleh mengambil suplemen tertentu yang dapat membantu meningkatkan kesihatan anda seperti pengambilan Vivix. Saya mempunyai kenalan yang ibunya menhidap sakit saraf. Ibunya perlu mengambil ubat-ubatan yang banyak setiap hari. Sampai kadang-kadang tak larat nak telan banyak sangat ubat. Kenalan saya membeli sebotol Vivix kepada ibunya yang menghidap sakit saraf. Setelah mengambil Vivix secara konsisten selama sebulan, ibunya berkata dia berasa semakin sihat. Sakit-sakit dan lenguh-lenguh sudah berkurang. Kesihatannya semakin pulih. Ibunya sudah boleh tidur malam dengan nyenyak. Alhamdulillah… Sekarang ibunya merupakan pengamal tegar Vivix.

 

 

Seronok saya dengar ibunya semakin sihat. Dan saya juga berbangga dengan kenalan saya yang sanggup memberikan Vivix yang harganya agak mahal demi ibunya yang tercinta. Kalau nak dibandingkan susah payah ibu menjaga dan mendidik kita, apalah sangat kita membelanjakan sedikit wang setiap bulan untuk kesihatan ibu kita.

 

Kita bila lagi nak belikan Vivix untuk ibu kita? Nak tunggu bila? Selagi hayat dikandung badan, jom kita berbakti kepada ibu kita. Hadiahkan Vivix setiap bulan. OK? 😉

 

vivix ubati sakit sarafVivix 150ml berharga RM475.

 

SMS/Whatsapp kami untuk sebarang tempahan atau pertanyaan. Kami akan berikan jadual pemakanan suplemen dan konsultasi PERCUMA untuk anda!

 

Sihat untuk beramal.

 

Saif Ar-Rahman Khalid / Nurbahiah Mohd Isa
Shaklee Independent Distributor
ID: 945467
013-200 2850 / 013-356 4876

Always WORKS | Always SAFE | Always GREEN

Cara Merawat Anak Lelah atau Asma (Asthma)

Cara Merawat Anak Lelah atau Asma (Asthma)

Keluarga saya memang ramai yang menghidap asthma ini. Macam saya sendiri, 2 tahun sekali baru asthma. Ada lah masa-masa tertentu yang saya diserang asthma. Banyak faktor yang boleh menyebabkan saya asthma. Antaranya kalau saya bau ubat nyamuk, semburan aerosol dan jika tidur dengan memasang aircond. Memang boleh buat saya rasa lelah esok paginya.

Kita orang dewasa mungkin dapat mengawal rasa lelah kita. Tapi kalau kanak-kanak yang lelah, kasihan sangat. Yang pasti mengikut sejarah keluarga saya. Akan selalu ke klinik untuk nebulizer (neb). Pengalaman saya, kalau anak-anak yang masih kecil memang menangis-nangis apabila di neb. Allah… luluh rasa hati tengok.

 

neb

.

Cara Merawat Anak Lelah atau Asma (Asthma)

Antara cara yang boleh membantu bagi mencegah lelah atau asma ini adalah :

1) Elakkan anak-anak kita dari makan makanan yang boleh menyebabkan batuk. Sebab bila batuk yang berlarutan, boleh menyebabkan lelah.

2) Rawatan tradisional. Gamat dikatakan dapat mengubati lelah. Saya syorkan anda merujuk pengusaha gamat untuk dapatkan maklumat dan cara yang betul untuk merawat asma. Juga boleh ikhtiar dengan memakan hati unta.

3) Nebulizer – Neb memang sangat diperlukan bila diserang asthma. Cepat-cepat bawa anak anda ke hospital atau klinik berdekatan.

4) Fish Oil. Minyak ikan Shaklee dinamakan Omega Guard™. Ramai yang telah amalkan dan telah dapat mengurangkan asma.  Bacaan lanjut mengenai Omega Guard di sini.

UBATI asma asthma SAKIT LUTUT DAN SENDI Vitamin Anak Pintar Cerdas omega-guard-heartSebotol OmegaGuard 90 softgel berharga RM136.00

 

Ini beberapa feedback daripada mereka yang mengamalkan Omega Guard.

Cara Merawat Anak Lelah atau Asma athma penat Cara Merawat Anak Lelah atau Asma athma penatCara Merawat Anak Lelah atau Asma athma penat Cara Merawat Anak Lelah atau Asma athma penat

.

 

Kebetulan bulan November ni Shaklee mengadakan promosi Omega Guard™. Bukan satu tapi dua promosi!

1) Beli 6 botol percuma 1. Dengan pembelian set ini, anda akan mendapat;

» PERCUMA membership Shaklee seumur hidup. Berharga RM65.
» Penghantaran PERCUMA.
» Cashback pada 13hb bulan depan ^^
» E-book PERCUMA – Cara Makan Vitamin Dengan Betul. Khas untuk anda bila beli set ini dari kami.

Promosi promotion Shaklee Nov november 2014

2) Beli 2 botol dan dapat 5% diskaun. Maknanya anda membeli dengan harga RM129.20 sebotol. Anda berjaya JIMAT RM13.60!

OmegaGuard promo2 public

.

Untuk maklumat lanjut, atau ingin membuat pembelian, hubungi kami segera. Jangan malu-malu. Kami sedia membantu anda. 🙂

 

 

Sihat untuk beramal.

 

Saif Ar-Rahman Khalid / Nurbahiah Mohd Isa
Shaklee Independent Distributor
ID: 945467
013-200 2850 / 013-356 4876

Always WORKS | Always SAFE | Always GREEN

Checklist Barang Ibu dan Bayi Sebelum Bersalin di Hospital

Checklist Barang Ibu dan Bayi Sebelum Bersalin di Hospital

Sebelum bersalin, ada banyak persediaan yang bakal ibu perlu lakukan. Antara persediaan yang penting adalah menyediakan keperluan ibu dan bayi untuk dibawa ke hospital sebelum bersalin.

Jika kehamilan ibu sudah menjangkau 30 minggu, eloklah kiranya ibu menyediakan 1 beg yang mengandungi keperluan ibu dan bayi untuk ke hosptital sebelum bersalin. Takdalah kelam-kabut nanti. Mana tahu kalau tiba-tiba nak terberanak dah ke. Atau ibu dah ke hospital dan ditahan di wad, boleh beritahu suami ambil beg yang sudah disediakan. Tak perlu suami nak pening kepala cari mana barang yang perlu dibawa ke hospital. Kang nanti baju lain matching dengan seluar lain pulok. Hihi… 🙂

keperluan bayi

Checklist Barang Ibu dan Bayi Sebelum Bersalin di Hospital

 

Keperluan Ibu Di Wad

1) Kain batik – 2 helai

2) Tuala – sehelai

3) Toiletries – berus gigi, ubat gigi, sabun mandi, shampoo. (Beli yang travel kit) Mudah dibawa.

4) Maternity pad – 12 pcs

5) Baju – Sepasang
Untuk dipakai sewaktu keluar wad. Nak balik rumah dah.

6) Tudung – Sehelai
Bawa tudung paling mudah dipakai dalam wad. Sebab kalau hospital kerajaan, memang duduk ramai-ramai. Orang lelaki keluar masuk. Aurat kita kena jaga ye.

7) Biskut atau roti – Kalau lapar, kita boleh makan terus. Tak perlu nak beli dah.

8) Air zamzam , kalau takda air suam pun ok. Kita perlukan banyak air. Sediakan di tepi katil.

9) Stokin tebal – 1 pasang

10) Pakaian dalam – bawa utk 2 hari

11) Buku merah – Buku ni macam passport kita ye. Bawa ke mana-mana sahaja kita pergi. Nak ke hospital lagilah kena bawa.

12) Set Berpantang Shaklee – Selepas lahirnya bayi, boleh makan terus set berpantang Shaklee ini.

13) Plastik besar – Untuk letak baju-baju kotor

 

Checklist Barang Ibu dan Bayi Sebelum Bersalin di Hospital
Keperluan Bayi Di Wad

1) Baju lengan pendek – 3 pasang

2) Baju lengan panjang – 1 helai

3) Kain lampin – 5 helai

4) Tuala – 1 helai

5) Kain bedung – 1 helai

6) Nappy – 10pcs

7) Mitten dan booties – 3 set

 

Keperluan Ibu ke Labour Room

1) Hanya bawa kandungan anda. Baju nanti akan ditukar nurse selepas bersalin. Pakai baju hospital ye.  🙂

 

Keperluan Bayi ke Labour Room

1) Kain bedung

2) Baju lengan panjang – Labour room sejuk oooo…

3) Nappy – 1

4) Mitten and booties – 1 set

 

 Checklist Barang Ibu dan Bayi Sebelum Bersalin di Hospital

Ini serba sedikit pengalaman saya membuat persediaan sebelum bersalin di hospital. Anak pertama saya lahir di hospital kerajaan. Segala keperluan di atas memang perlu disediakan. Anak kedua saya lahir di hospital swasta. Jadi, kebanyakan keperluan sudah disediakan seperti baju bayi, kain bedung, air untuk diminum, nappy bayi dan maternity pad. Ikutkan saya bawak badan saja ke hospital. Memang semua mereka telah sediakan. Jika anda akan bersalin di hospital kerajaan, checklist ini sangat membantu. Jika anda akan bersalin di hospital swasta, ikut juga checklist ini. Sebab kita mungkin tak tahu apa yang disediakan oleh pihak hospital. Prepare awal-awal. Memudahkan kerja kita. InsyaAllah. 😉

1 2 3 8