Author Archives: bahi

Testimoni Vitalea – Multivitamin Terbaik

Testimoni Vitalea – Multivitamin Terbaik

Badan kita memerlukan vitamin sebagai pelengkap nutrisi. Bukan bermaksud kita tak perlu makan real food sebab dah ambil vitamin ye. Vitamin adalah sebagai makanan tambahan. Ianya membantu topup nutrisi apa yang kurang dalam badan kita.

Shaklee ada mengeluarkan mutivitamin yang sangat best! Vitalea! Ianya merupakan multivitamin yang pertama dihasilkan di dunia! Wahh!! Memang awesome!

Saya ada berkongsi tentang kandungan vitamin yang terdapat dalam vitalea di entry ini —> klik

 

cergas

 

 

Testimoni Vitalea – Multivitamin Terbaik

Saya suka berkongsi satu testimoni dari rakan baik saya. Ini kisah suaminya yang sudah jatuh cinta dengan vitalea ni.

“Pada asalnya sahabat saya membeli vitalea untuk dirinya sendiri setelah beliau disahkan mengandung. Disebabkan alahan yang teruk, dia tidak dapat menelan apa-apa jenis vitamin sekali pun. Semuanya akan muntah. Si suami pun mencuba vitalea yang ditinggalkan isteri. 2 Minggu makan vitalea, si suami mula rasa lain macam. Lain macam mana ya?? Si suami beritahu yang dia dah tak letih balik kerja. Pergi kerja pun bersemangat, tak letih dah. Sebelum ni memang kalau balik kerja, tidur saja. Memang penangan multivitamin yang hebat ni! πŸ™‚ ”

“Selepas habis sebotol vitalea, si suami cakap rasa lain la kalau tak makan vitalea. Cepat-cepat suruh isterinya belikan vitalea. Sahabat saya pun terus order lagi dari saya. Dia pun dah berjaya makan vitalea kerana alahan sudah berkurang. Alhamdulillah.”

 

Testimoni Vita-Lea - Tidak Perlu Berpantang LagiTestimoni Vitalea – Multivitamin Terbaik

Seronok saya dengar bila dapat menyelesaikan masalah orang lain. Dapat membahagiakan orang lain memang sesuatu yang indah untuk dilakukan. πŸ™‚ Banyak testimoni yang saya perolehi mengatakan mereka lebih cergas dan bertenaga setelah mangambil vitalea. Kena cuba baru tahu ye. πŸ™‚

Untuk mereka yang rasa tak tahu lah nak makan vitamin yang mana. Cubalah vitalea ni. Anda akan dapat rasa perubahannya. InsyaAllah.

 

 

Jika anda ada sebarang pertanyaan, jangan malu-malu untuk hubungi kami.

Nak dapatkan vitalea?

Hubungi kami:

Saif Ar-Rahman Khalid / Nurbahiah Mohd Isa
Shaklee Independent Distributor
ID: 945467
013-200 2850 / 013-356 4876

Always WORKS | Always SAFE | Always GREEN

 

 

Set Ibu Menyusu Shaklee

 

Set Ibu Menyusu Shaklee

Saya yakin setiap ibu yang melahirkan anaknya mesti berhasrat untuk menyusukan (breastfeed) anak mereka sehingga usia 2 tahun. Saya pun macam tu juga. Semangat berkobar-kobar nak susukan anak.

Alhamdulillah hasrat saya tercapai.

Menysukan anak bukan semudah ABC yang kita sangkakan. Ianya memerlukan pengorbanan yang sangat tinggi. Ya, pengorbanan yang sangat tinggi diperlukan kerana kebaikan dan kelebihan susu ibu tak dapat kita perolehi dari susu yang lain.

Saya ada kongsi mengenai kebaikan dan kelebihan penyusuan kepada ibu dan bayi di sini. (Part 1 dan Part 2)

 

Set Ibu Menyusu Shaklee

Ibu menyusu memerlukan tenaga yang lebih dari ibu yang tidak menyusukan anak. Ibu menyusu juga perlu sentiassa bersikap positif dan tenang agar proses penyusuan tidak terganggu. Jika ibu terlalu penat dan letih, penyusuan bayi mungkin tidak begitu baik. Ibu menysusu sangat memerlukan suplemen bagi membantu memberikan tenaga segera kepada mereka. Set Ibu Menyusu Shaklee adalah jawapannya!

 

Set Ibu Menyusu Shaklee

 

1) ESPΒ  (850g RM150)

– Memberi tenaga kepada ibu yang menyusu

– Membantu membina tisu badan

 

2) Vita-Lea (120 tabs RM88.75)

– Sejenis multivitamin yang dapat menjadi pelengkap nutrisi

– Dapat memeberi tenaga segera, kecerdasan badan dan otak kepada ibu menyusu

 

3) B-Complex (120 tabs RM53.75)

– Anti-stress

– Mengurangkan masalah keletihan dan kelesuan

 

4) Sustained Release Vita-C Plus (180 tabs RM92.50)

– Membantu meningkatkan imuniti badan

– Membantu penyerapan iron

 

5) Ostematrix (120 tabs RM61)

– Sumber kalsium, magnesium dan yang seangkatan dengannya

– Melengkapkan kembali kalsium dalam tulang kita

– Membantu masalah kekejangan dan kebas-kebas

 

6) Alfalfa Complex (330 tabs RM53.75)

– Sebagai milk-booster

– Ejen detox

 

Set Ibu Menyusu Shaklee

 

Bila ibu bertenaga, tenang dan tidak stress, insyaAllah dapat menyusukan bayi dengan baik. Susu yang dihasilkan akan lebih banyak bila bayi kerap menyusu. Suplemen Shaklee sangat membantu dalam menjayakan penyusuan bayi.

 

 

 

Ingin cuba? Nak dapatkan Set Ibu Menyusu Shaklee??

Klik link ini untuk dapatkannya secara online sekarang.

Juga boleh Call/Whatsapp/SMS kami untuk harga istimewa atau pertanyaan lanjut mengenai set menyusu ini.

 

Sihat untuk beramal.

 

Saif Ar-Rahman Khalid / Nurbahiah Mohd Isa
Shaklee Independent Distributor
013-200 2850 / 013-356 4876

Always WORKS | Always SAFE | Always GREEN

 

 

Tips Bijak Menguruskan Masa

Tips Bijak Menguruskan Masa

MASA ITU EMAS

MASA IBARAT PEDANG

Banyak perumpamaan yang diberikan bagi menggambarkan kepentingan masa. Contohnya MASA ITU EMAS. Di sini umum mengetahui bahawa emas adalah sesuatu yang mahal dan berharga. Masa dikaitkan dengan emas bagi menyatakan bahawa MASA sangat berharga! Jika ianya berlalu, kita tak mungkin akan dapat ulang semula masa tersebut. Masa diibaratkan seperti pedang. Jika kita tidak memotongnya, maka dia akan memotong kita. Masa akan berlalu begitu sahaja. Tiada lagi siaran ulangan.

 

jam

 

Di sini, suka saya kongsikan dengan anda semua Tips Bijak Menguruskan Masa yang saya amalkan.

 

1) Buat jadual harian

Ini nampak macam skema je kan. Tapi, jika anda buat jadual harian, baru anda akan lebih berdisiplin dalam menguruskan masa anda. Anda juga tidak akan terlupa perkara-perkara yang anda perlu buat seharian.

 

2) Prioriti

Letakkan prioriti perkara mana yang lebih penting untuk dilakukan, yang kurang penting dan yang tidak penting. Buat perkara yang penting dahulu. Kemudian, jika kita mempunyai masa lebih, barulah kita melakukan perkara yang kurang penting dan seterusnya. Contohnya sebagai seorang pelajar, jika kita ada assignment yang perlu disiapkan, maka siapkanlah assignment kita dahulu. Kemudian, jika ada masa lebih, boleh kita gunakan masa tersebut untuk membaca buku dan sebagainya. Ingat! Lakukan perkara yang paling penting dahulu ye.

 

3) Buat TO-DO-LIST

Setiap hari sebelum tidur, buat TO-DO-LIST untuk esok hari. Apa yang kita nak buat esok, supaya hari kita lebih teratur dan matlamat tercapai. Contohnya : Saya nak basuh baju pada pukul 8 pagi. Jadi, pukul 8 pagi keesokannya saya mesti basuh baju.

 

Tips Bijak Menguruskan Masa To-Do-List-Nothing

 

4) Jangan bertangguh!

Ini sikap yang susah untuk ditinggalkan bukan? Sekali lagi, buat perkara yang lebih penting. Bertangguh dari melakukan perkara yang tidak penting adalah lebih baik. Contohnya kita berkeinginan untuk menonton televisyen sedangkan urusan dapur masih belum selesai. Tangguhkan dulu keinginan untuk menonton televisyen tersebut. Selesaikan urusan dapur dahulu. Barulah kerja kita tidak tergendala.

 

5) Bantuan orang sekeliling

Minta tolong suami, ibu atau kawan kita jika kita terlupa untuk melalukan sesuatu kerja. Minta bantuan mereka untuk mengingatkan kita. Selain itu, kita juga sangat memerlukan bantuan orang sekeliling kita bagi membantu kita menjayakan TO-DO-LIST yng kita nak buat. Jika kita nak basuh baju pada pukul 8 pagi, tetapi tiba-tiba ada tetamu yang datang ke rumah. Kita tak sempat nak basuh baju. Kita boleh minta bantuan orang dalam rumah kita untuk membasuh baju tersebut. Secara tak langsung, mereka sudah membantu kita menyelesaikan TO-DO-LIST kita.

 

Tips Bijak Menguruskan Masa

Masa 24jam yang Allah beri pada kita janganlah disia-siakan. Gunakan masa sebaik-baiknya. Tinggalkan perkara yang tidak berfaedah. Selalu orang sebut jangan membuang masa. Tetapi kita bukannya membuang masa tersebut. Kita telah isikannya dengan perkara yang sia-sia. Yang langsung tidak memberi apa-apa input dan keuntungan kepada diri kita. Ingatlah, setiap saat kita ini akan disoal Allah Ta’ala di akhirat kelak. Semoga kita menjadi hamba Allah yang bijak menguruskan masa.

InsyaAllah.

 

 

Tips Memilih Alat Permainan Anak-anak

Kalau sudah jadi ibu dan bapa, kita tak terlepas dari keghairahan membeli alat permainan untuk anak sama ada masih bayi atau sudah besar. Saya juga membeli beberapa alat permainan untuk anak-anak saya. Berikut merupakan Tips Memilih Alat Permainan Anak-anak yang saya sendiri titikberatkan.

 

wooden blocks

 

Tips Memilih Alat Permainan Anak-anak

1) Keselamatan

Pastikan anda membeli mainan yang selamat. Selamat dari segi apa? Dari segi bentuknya, bahan yang digunakan, cara bermainnya. Beli alat permainan yang bebas dari bahan kimia berbahaya. Mahal sikit pun tak apa. Janji keselamatan anak-anak kita terjamin. Ada juga alat permainan yang boleh menyebabkan anak kita terdedah kepada bahay kanser dan sebagainya. Be alert! Jangan pandang remeh ye.

 

2) Merangsang minda

Belilah alat permainan yang boleh merangsang minda anak-anak kita. Jangan pula kita beli mainan semata-mata untuk hiburan anak-anak sahaja. Zaman sekarang, sudah banyak pengeluar yang manghasilkan alat permainan yang boleh merangsang minda anak-anak kita. Kalau boleh, beli alat permainan yang boleh anak anda sentuh, picit, susun dan sebagainya. Ini dapat merangsang sensor motor anak anda.

 

3) Mengikut kesesuaian umur

Sebelum membeli alat permainan, pastikan anda membaca label yang tertera. Setiap label alat permainan telah dinyatakan kesesuaian umur untuk bermain. Kadang-kadang ada permainan yang terlalu kecil untuk bayi kerana dikhuatiri bayi kaan tertelan permainan tersebut. Untuk bayi, mungkin alat permainan seperti rattles adalah sesuai untuk mereka. Untuk kanak-kanak pula, jangan pula dibeli alat permainan yang sesuai untuk bayi. jadi terbalik pulak kan?

 

4) Jangan membazir!

Dengan keadaaan kos sara hidup yang tinggi sekarang ini, janganlah pula kehendak untuk membeli alat permainan anak menjadi satu beban kepada kita. Be creative! Contohnya jika anak kita suka bermain masak-masak, beri besen dan periuk kita pada mereka untuk bermain. Jangan tunggu nak beli set permainan masak-masak baru nak bagi anak-anak main. In fact, anak-anak lagi suka main periuk belanga kita kan? Di sini, kita dah dapat jimat. Tak perlu beli alat permainan dah. Kalau anak kita suka main play-doh, mungkin terlalu mahal untuk kita beli. Again, be creative! Buat doh sendiri. Beli tepung dan jadikan doh. Biar anak main sampai hitam sekalipun. Jimat bukan?? Banyak lagi idea-idea kreatif yang boleh kita fikirkan untuk dijadikan alat permainan anak-anak kita.

 

Tips Memilih Alat Permainan Anak-anak

Alat permainan yang baik adalah alat permainan yang dapata merangsang otak, sensor motor anak-anak. Jangan bagi Ipad , saya ada baca ramai kanak-kanak yang terpaksa menjalani rawatan terapi kerana terlalu lama menghabiskan masa menggunakan Ipad dan yang seangkatan dengannya. Mungkin susah untuk kita buang terus gajet-gajet ini dari anak-anak kita kerana memang ini zaman mereka. Cuba alihkan perhatian mereka dengan bermain alat permainan yang lebih banyak bergerak. Kawal masa mereka menggunakan gajet. Hadkan berapa jam sehari atau anda sendiri mungkin ada jadual tersendiri.

 

Ini sahaja Tips Memilih Alat Permainan Anak-anak yang saya sendiri lakukan. Mungkin ada lagi tips yang menarik untuk dikongsi bersama kami? Kita sembang-sembang di ruangan komen. πŸ˜‰

Sekian, terima kasih.

TESTIMONI Set Berpantang Shaklee

TESTIMONI Set Berpantang Shaklee

 

Alhamdulillah Allah beri kesempatan kepada saya untuk merasa pengalaman yang hebat berpantang dengan Set Berpantang Shaklee. Sewaktu berpantang anak pertama dulu, saya ada menggunakan set berpantang XXX. Untuk kelahiran yang kedua ini saya menggunakan Set Berpantang Shaklee. Memang sangat rasa perbezaannnya! Saya sendiri teruja dengan hasil yang saya perolehi.

 

 

TESTIMONI Set Berpantang Shaklee

 

Perbezaan yang saya rasa :

Sebelum tu……………. Tonton video ni sampai habis. Macam ni lah perasaan saya waktu berpantang dulu.

Ibu Muda Ini Serik Nak Beranak Lagi Sbb Seksa Pantang. Apa Yg Buat Dia Berubah? from iReach HD on Vimeo.

1) Luka jahitan episiotomi cepat baik.

Sewaktu kelahiran pertama, macam-macam petua saya ikut untuk mempercepatkan proses penyembuhan luka jahitan. Saya juga terpaksa berpantang dari memakan makanan yang boleh menyebabkan kegatalan. Risau jahitan lambat baik. Tetapi, untuk kelahiran kedua ini, saya rasa awesome sangat bila luka jahitan cepat sembuh! Seminggu saja rasa sakit luka jahitan dan hilang. Malah luka sembuh dengan baik dan jahitannya sudah mula tertanggal! Alhamdulillah.

 

2) Tidak sembelit

Saya mengalami sembelit yang agak teruk sewaktu kelahiran pertama. Saya terpaksa makan ubat sembelit dari farmasi. Kesannya, anak saya mengalami cirit-birit. Khadijah yang lahir 3.1kg, selepas 10 hari beratnya turun kepada 2.5kg. Allah… rasa bersalahnya saya ketika itu kerana menyebabkan Khadijah cirit. Dia kerap berak. Saya suspect ini berpunca daripada ubat sembelit yang saya ambil. Selepas saya berhenti makan ubat sembelit tersebut, Khadijah sudah tidak berak terlalu kerap lagi. Lega saya rasa. Untuk kelahiran kedua ini, saya mengamalkan pengambilan Ostematrix 4 biji sehari sebelum tidur. Dengan izin Allah, saya tak sembelit langsung! Dan saya tak takut untuk membuang air besar. Dulu, saya takut sangat bila hendak membuang air besar. Mengenangkan luka jahitan episiotomi akan terbuka jika saya mengalami sembelit. Seriau!!

 

3) Lebih bertenaga

Untuk kelahiran kedua ini, saya rasa sangat bertenaga. Sampai ada yang tegur ni orang dalam pantang ke tak? Hehe.. Sebab energetic sangat. Saya perlu menjaga Khadijah dan Muhammad. Malah saya perlu menyusukan dua anak. Ya, Khadijah masih belum bercerai susu. Semasa Muhammad lahir, usianya dua tahun 2 minggu. Dia masih dalam proses bercerai susu. Saya juga dapat bangun melakukan kerja rumah dan menguruskan Khadijah dan Muhammad.

 

4) Susu meriah!!

Disebabkan saya tandem nursing, saya memang memerlukan suplemen yang dapat memberi tenaga kepada saya. Demand untuk susu sangat tinggi. Disebabkan mood saya baik dan positif semasa berpantang, saya rasa seronok sangat dapat menyusukan anak-anak saya dengan baik. Kalau diikutkan memang letih dan stress juga menyusukan 2 orang. Tapi badan saya rasa fresh selalu, jadi bersemangat! Alhamdulillah dapat tandem nursing kali ini.

 

5) Kurang rasa sakit badan

Lenguh-lenguh dan sengal-sengal badan berkurang semasa saya dalam pantang. Saya sakit-sakit badan pun hampir tiada. Dulu, saya rasa stress sangat dengan badan yang letih, menyusukan anak lagi. Lenguh pinggang menyusukan anak. Sekarang, tidak lagi! Alhamdulillah.

 

Klik untuk besar

SET BERPANTANG SHAKLEE

 

TESTIMONI Set Berpantang Shaklee

Saya suka sangat dengan set berpantang Shaklee ini. Rasa sangat berbeza! Ini testimoni dari saya sendiri. Jika diizinkan Allah untuk mengandung dan beranak lagi, semestinya Shaklee menjadi pilihan hati saya. πŸ˜‰

 

Nak berpantang dengan Shaklee??

Hubungi saya untuk konsultasi PERCUMA. Saya akan bimbing sebaik mungkin.

Boleh juga klik link ini untuk beli Set Berpantang Shaklee secara online.

 

Sekian.

 

Sihat untuk beramal.

 

Saif Ar-Rahman Khalid / Nurbahiah Mohd Isa
Shaklee Independent Distributor
013-200 2850 / 013-356 4876

Always WORKS | Always SAFE | Always GREEN

1 2 3 4 5 8