Author Archives: Saif Khalid

Tips dan Doa untuk Dapat Anak Soleh dan Solehah

Anak adalah anugerah Allah yang tak ternilai.

Kitalah yang akan menentukan anak itu akan menjadi ASET atau LIABILITI untuk kita.

 

Anak, sebagaimana harta, adalah fitnah untuk kita. (Fitnah = Ujian)

Kalau kita berjaya melalui fitnah tersebut, anak-anak akan menjadi penyebab bagi kita ke syurga.

Sebaliknya, kalau kita gagal melalui ujian tersebut, mereka boleh menjadi penyebab untuk kita diheret ke neraka. Nauzubillah..

 

Tips dan Doa untuk Dapat Anak Soleh dan Solehah

Logiknya mudah. Kalau nak anak kita bagus, soleh & hebat, sudah pasti ibubapanya juga perlu jadi bagus, soleh & hebat!

 

Tips#1    Lead by example is the key!

 

Tips dan Doa untuk Dapat Anak Soleh dan Solehah

Even kids believe in this

 

Kita adalah contoh mereka.

– jika kita solat di awal waktu, maka mereka juga akan solat di awal waktu

– jika kita rajin kemas rumah, maka mereka juga akan rajin kemas rumah

– jika kita bangun pagi lewat, macam mana anak kita akan bangun awal??

 

Ya, mungkin anda rajin membaca Al-Quran, rajin membaca buku, rajin update blog (ops!), dan rajin macam-macam lagi.

Tapi rajin-rajinlah baca Al-Quran dan solat bersama anak-anak. Jangan sorok-sorok buat amal soleh dalam bilik sorang-sorang. Takda maknanya takut riak depan anak. 😛

 

Doa #1

Tips dan Doa untuk Dapat Anak Soleh dan Solehah

Al-Furqan: 74

Terjemahannya: “Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami pasangan kami dan keturunan kami sebagai penenang hati (kami), dan jadikanlah kami pemimpin bagi orang-orang yang bertaqwa.”

Pastikan kita doa disertai dengan kefahaman. Bukan hafal dan berdoa semata-mata. Berdoa dalam bahasa Melayu yang difahami lebih baik dari doa dalam bahasa Arab tapi tak faham.

 

Tips #2    Bertutur dengan perkataan dan nada yang baik kepada anak-anak.

Sebagaimana Tips#1, anak-anak akan mengikut kelakuan kita. Begitu jugalah segala pertuturan kita.

Jika ibubapa betutur dengan sopan, maka sopanlah tutur kata anak.

Jika ibubapa suka mengherdik, meninggikan suara, maka anak juga akan bertutur sebegitu kepada kawan-kawannya, guru dan kepada sesiapa di sekitarnya.

Kadang-kadang tertinggi suara ketika marah anak? Jangan risau, kita akan belajar dari kesilapan.

Sentiasa berusaha untuk mengawal kemarahan. Bila nak marah anak je, terus ingatkan diri, “Orang yang bijak ialah orang yang boleh mengawal kemarahan.” 

 

 

Doa #2

Tips dan Doa untuk Dapat Anak Soleh dan Solehah

Surah Ibrahim: 40

Terjemahannya: “Ya Tuhanku, jadikanlah aku dan anak cucuku orang yang tetap melaksanakan solat. Ya Tuhan kami, perkenankanlah doaku.”

 Dengan terlaksananya solat lima waktu sehari semalam, insyaAllah perkara harian lain juga akan semakin baik dari hari ke hari.

Istiqomahlah, konsistenlah berdoa. Doa kat atas ni baca hari-hari setiap solat. Usaha, doa..lepas tu tawakal kepada Allah.

 

Setakat ni dulu untuk kali ni. Lain kali kita sharing lagi okey.

 

If you find this article beneficial, feel free to pass around.

 

Saif Khalid

 

 

Kenapa Perlu Ambil Suplemen

Suplemen? Apa itu suplemen?

Rasanya ramai yang fikir macam-macam bila kita sebut suplemen.

Saya juga begitu.

Dulu, bila orang sebut suplemen, apa yang berlegar di kepala adalah MLM.

Tapi kenapa dengan MLM?

Bila sebut MLM je, kita akan lebih waspada, betul? Sebab selama ni banyak betul kes-kes yang tak indah diceritakan dalam dunia MLM.

Tapi kini tidak lagi. Asalkan pandai menilai sesuatu syarikat dan pelan pemasarannya, anda akan mampu membuat pilihan bijak!

 


Kenapa Perlu Ambil Suplemen

 

Suplemen pada bahasa bermaksud penambahan. Atau pelengkap.

Dari segi istilah dalam dunia pemakanan, suplemen bermaksud makanan tambahan yang diambil untuk kesihatan badan. Sama ada untuk bahagian tertentu atau untuk kesihatan secara keseluruhan.

Suplemen juga bukanlha terhad kepada dunia kesihatan atau dunia pemakanan.

Kalau kita ada kereta, kita pasti akan mencari suplemen untuk kereta kesayangan kita. Contohnya tint film, sport rim, air freshener, etc.

Kalau ada handset, selalunya kita akan cari casing, screen protector, apps canggih manggih.

Yang ada rumah, tambah suplemen kepada rumah supaya lebih awesome. Macam-macam ditambah, awning, spotlight, alarm, etc.

Jadi, badan kita? Macam tu lah juga..kalau sayang kat kadan ni, mesti kita cari suplemen.

 

Ok, straight to the point.

Kenapa Perlu Ambil Suplemen?

 

Saya senaraikan 7 sebab untuk kali ni;

1. Pencemaran alam sekitar dan bahan-bahan penyebab kanser.

Dunia sekarang dunia moden. Tapi bab pengendalian pencemaran masih tak terkebelakang. sigh..

Setiap hari kita terdedah dengan asap kenderaan, asap rokok, asap pembakaran terbuka dan lain-lain. Benda ni semua tak dapat dinafikan dapat memudaratkan tubuh badan kita.

Begitu juga dengan air yang kita gunakan seharian. Air untuk mandi, minum, memasak, dll. Tubuh badan kita mengandungi ~70% air. Jadi kalau air kotor, atau tak cukup bersih, tak ke menghalang tubuh badan kita daripada berfungsi secara optimum?

Hampir setiap hari kita bermuamalah dengan bahan penyebab kanser. Dari beg plastik, bekas-bekas plastik, bedak talkum, alatan mekap, asap-asap merbahaya, dan macam-macam lagi.

Semua tu adalah penyebab utama kita kena ambil suplemen. Make sense?

 

Kenapa Perlu Ambil Suplemen

Asap kenderaan boleh mengakibatkan kanser

 

2. Badan memerlukan dos vitamin yang lebih tinggi dari apa yang diperolehi daripada makanan.

Dalam sesetengah situasi, badan kita memerlukan dos vitamin yang lebih tinggi dari apa yang boleh diperolehi daripada makanan.

Contohnya Vitamin-C dan Vitamin-E yang diperolehi daripada makanan sahaja tidak mencukupi untuk memberi kesan pencegahan dan anti penuaan.

Jika kita selsema contohnya, kita juga memerlukan suplemen seperti Vitamin-C yang lebih untuk meningkatkan imuniti badan kita.

 

3. Pengambilan makanan yang tidak seimbang.

Masyarakat sekarang kurang peka dengan pengambilan makanan yang seimbang. Bagaimana yang dikatakan seimbang? Kita boleh lihat semula piramid makanan yang kita belajar dulu di sekolah. Kita perlu tahu makanan yang mana perlu kita kurangkan dan makanan mana yang perlu dilebihkan.

Contohnya, jika seseorang itu sangat susah untuk makan sayur, dia perlu untuk mencari suplemen sebagai pengganti zat yang sepatutnya diperolehi dari sayur. Ini penting bagi mengekalkan kesihatan yang baik.

piramid makanan - Kenapa Perlu Ambil Suplemen

Piramid Makanan

4. Kehilangan zat makanan.

Zat makanan mudah hilang semasa proses pengangkutan, penyimpanan dan penyediaan. Contohnya semamsa kita memasak sayur, jika kita masak terlalu lama zat-zat dalam sayur tersebut akan hilang. Akhirnya kita tidak mendapat zat yang diperlukan oleh badan daripada sayur tersebut. Ini menjadi sebab kenapa kita perlukan suplemen bagi menggantikan zat-zat yang hilang tadi.

 

5. Buah-buahan dan sayur-sayuran kebanyakannya tercemar.

Pada masa kini, buah-buahan dan tumbuh-tumbuhan ditanam secara pukal. Ini menyebabkan para petani cenderung menggunakan bahan kimia yang berlebihan bagi memastikan tanaman mereka hidup subur tanpa gangguan penyakit. Ramai petani yang menggunakan racun serangga yang boleh membahayakan kesihatan manusia. Bagi yang mengikut peraturan dan dos racun serangga yang telah ditetapkan oleh pihak berwajib, mungkin masih boleh dimakan dengan selamat. Tetapi, jika ada penyalahgunaan racun serangga yang berlebihan, ia akan memberi kesan yang buruk kepada kesihatan kita.

Kenapa Perlu Ambil Suplemen

 

6. Makan mengikut selera rasa.

Kita selalu dengar orang bercakap mengenai, kita makan untuk hidup? Atau hidup untuk makan? Persoalan yang sering ditanya. Tetapi, masyarakat kita masih lagi mengamalkan cara hidup hidup untuk makan. Makan mengikut selera tanpa mengambil kira sama ada makanan tersebut berkhasiat atau tidak. Ini menjadi sebab kenapa kita perlu ambil suplemen bagi mengekalkan kesihatan yang baik. Kita perlu mengubah tabiat makan yang cenderung untuk merasa makanan yang sedap sahaja. Ramai rakyat Malaysia terutamanya mempunyai penyakit-penyakit kronik disebabkan pengambilan makanan yang tidak berkhasiat. Semuanya gara-gara nak yang sedap. Akibatnya kita tanggung selepas itu.

 

7. Gangguan penyerapan nutrisi daripada makanan.

Penyerapan nutrisi daripada makanan memerlukan medium yang sihat. Kadang kala pengambilan ubat-ubatan dan minuman berkafein boleh mengganggu penyerapan nutrisi daripada makanan. Apabila berlaku gangguan penyerapan nutrisi daripada makanan, badan kita tidak dapat menyerap nutrien yang sepatutnya diserap oleh badan.

 

Sudah terang lagi bersuluh kan kenapa perlu ambil suplemen? Jangan kita berlengah lagi. Kesihatan dalah sesuatu yang sangat berharga. Kurniaan yang Allah beri pada kita untuk dijaga. Bukan untuk diporak peranda. Laburkan sedikit wang bagi membeli suplemen yang sesuai dengan keperluan badan kita. Jangan terlalu kedekut sedangkan kita membazir wang untuk perkara lain yang belum tentu ada manfaatnya.

 

Nak rasa perbezaan Shaklee?

Kepada mereka yang ingin mencuba vitamin pertama di dunia, kami cadangkan ambil Vita-Lea.

Ingin menjana pendapatan bersama Shaklee?

Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan, khidmat nasihat & konsultasi PERCUMA.

Saif Khalid/Nurbahiah Mohd Isa
013.200.2850/013.356.4876
Shaklee Independent Distributor

 

Kenapa Saya Join Shaklee

Kenapa saya join Shaklee?

Hari ni saya nak kongsi 3 sebab kenapa saya join Shaklee.

Eh, 3 je???

Takpa, walaupun sikit, tapi saya sangat cerewet  pasal 3 benda ni. Jap lagi saya akan terangkan.

 

Sebelum saya join Shaklee, saya consume untuk cuba-cuba je. Dan saya sendiri tak tau pun Shaklee ni MLM.

Introducer saya langsung tak cerita pasal business plan, MLM dan yang seangkatan dengannya. Dia hanya fokus pada produk – kelebihannya, cara makan, etc.

 

1. Berkesan

“Always Works” – salah satu janji dari Shaklee. Saya pernah terbaca, tapi saya buat dunno je. Until saya sendiri rasai perbezaannya!

Antara produk Shaklee feveret bagi saya ialah ESP, Set Resdung dan Ostematrix.

Saya tumpang makan ESP bila isteri saya beli untuk support penyusuan anak kami. Memang ketara perbezaannya lepas minum segelas ESP. Boleh baca entry ESP kami di link ini.

Set Resdung pula, terdiri dari Vita-C, B-Complex dan Alfalfa. Cerita panjang dia boleh baca kat sini.

Ostematrix adalah antara produk hot di kalangan pengedar Shaklee. Nak tau apa kelebihannya? Cuba dulu baru tahu. 🙂

 

Kenapa Saya Join Shaklee

The Shaklee Difference – Kenapa Saya Join Shaklee

 

2. Sudah Lama Bertapak

Sebelum saya join Shaklee, saya terlebih dahulu mengkaji berkenaan syarikat dan produknya.

Saya sendiri pernah makan Vita-Lea sejak di bangku sekolah rendah lagi. Dan Shaklee masih bertahan sehingga kini. Mesti ada sesuatu yang hebat pada produk ini!

Benar, Shaklee mendapat sambutan yang sangat hebat di kalangan rakyat Malaysia. Sebab apa? Sebab produk dan approach Shaklee yang hebat.

Vita-Lea yang mana merupakan produk pertama Shaklee, kekal hingga sekarang sebagai produk wajib-ada di rumah pengedar-pengedar Shaklee.

 

Kenapa saya join Shaklee

 

 

Sebelum join, dah pasti saya akan google dulu pasal syarikat. Mana tau ada yang tak kena dengan syarikat Shaklee.

Tapi sehingga kini, saya masih belum jumpa atau dengar perkara yang tak baik tentangnya. Walaupun tiada panel syariah, tetapi saya sendiri tak pernah rasa ditipu, tertindas, atau tidak senang terhadap produknya mahupun pelan pemasarannya.

 

3. Tidak Perlu Simpan Stok

Stok adalah antara musuh utama bagi golongan pertengahan. Mungkin tak ramai yang ada modal untuk membeli stok yang banyak untuk memulakan perniagaan.

Dalam Shaklee, kita tak perlu simpan stok. Sebab kita hanya perlu membuat pesanan melalui sistem online Shaklee, dan Shaklee akan hantarkannya untuk kita. Sungguh mudah!

Shaklee tidak meletakkan syarat pembelian untuk menjadi ahli. Cuma dengan RM65, kita boleh menjadi pengedar Shaklee, seumur hidup. Nak makan sendiri ke, atau nak jadi jutawan dengan Shaklee, anda TENTUKAN.

 

 

Nak rasa perbezaan Shaklee?

Ingin menjana pendapatan bersama Shaklee?

Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan, khidmat nasihat & konsultasi PERCUMA.

Saif Khalid/Nurbahiah Mohd Isa
013.200.2850/013.356.4876
Shaklee Independent Distributor

 

 

Ilmu Milik Siapa?

Ilmu Milik Siapa?

 

“Duk ajar budak universiti Engineering Drawing, C-Programming, ingat kau handal?”

“Ajar budak SPM subjek Add. Maths, Fizik, hebat sangat ke?”

 

Hari ni aku disedarkan dengan sesuatu. Bahkan belajar sesuatu yang amat berharga. Mungkin selama ni duk rasa bagus, pandai, bijak.

Apakah kemahiran yang ada pada diri ini AKU yang punya?

 

Sama sekali tidak. ILMU itu milik Allah, tuhan sekalian alam.

 

Hari ni berkesempatan tolong isteri mengajar anak jiran, pelajar tahun 2.

Hari ni pelajaran BI. Bahasa Inggeris.

 

Buka buku cerita “Lina at School.”

First page, ada gambar besar, dan dua ayat di bawahnya.

This is Lina.

She is seven years old.

 

Saya baca, kemudian suruh dia ikut.

He: Thee e Lina. Shee eeees seven years old.

Me: No. This is Lina.

He: These eees Lina. She eees seven years old.

 

Ok fine. Panjang pendek harakat dia tu xpa lagi. Dengan beberapa kali ajar, he finally boleh sebut This is dengan betul.

Kemudian saya suruh dia ulang sekali lagi.

He: This a Lina. He is seven year old.

 

Ilmu Milik Siapa?

 

Saya bacakan lagi untuk dia. Dan suruh dia ulang lagi.

Macam-macam perkataan disebutnya;

“Is is Lina.”

“He this seven year old.”

“Thee ee Lina.”

“She a years old seven.”

“A is Lina.”

dan lain-lain.

 

Ilmu Milik Siapa? Life long learning

 

 

Aduh…berapa kali tepuk dahi. ‘a’ dan ‘is’ pun tak boleh beza ke???

Adakah ‘he’ dan ‘she’ kelihatan sama padanya??

 

Nak kata geram memang sangat geram lah. Duk kerling kat rotan sebelah ni. Nasib baik tak dan nak sambar. Kang nanti kene piap nangis pulak. Takpelah, kali ni I just raise my voice to him. Rotan tu kiv dulu.

Saya ulang baca untuknya 2 ayat tersebut, tak kurang dari 100 kali.

Sampai Khadijah yang berumur 1tahun 10bulan ni pun menyebut Lina at school! Tapi pelat skit la. 😉

Ilmu Milik Siapa? Khadijah Membaca

 

Macam-macam duk terfikir dalam kepala ni. Bukan apa, sebab ni rasanya 1st-time jumpa anak murid camni. Selama ni asyik dapat yang ok-ok dan bagus-bagus je.

Just wondering, apakah punca terjadinya murid sebegini. He just can’t learn a lesson!

Kalau setakat tak dapat menulis xpa lagi. Even nabi Muhammad pun tak pandai menulis.

Tapi, sebagai manusia, bukankah sepatutnya kita boleh dengar-dan-sebut? Seperti nabi Muhammad menyebut kembali apa yang disebut malaikat Jibril.

 

Apakah puncanya? Adakah berpunca dari kurang kasih sayang semasa proses pembesaran, atau bahan beracun dalam makanan atau ubat-ubatan, ataukah terlalu dimanjakan?

Tertanya-tanya, supaya kita tak melakukan kesilapan yang sama kepada anak-anak kita kelak.

 

Ada yang kata dyslexia. Saya pun tak pasti. Cuma yang saya tahu, tulisannya sempurna. Dia mampu meniru tulisan dalam buku tersebut dengan sempurna, tanpa ada ‘b’ jadi ‘d’ atau seumpamanya.

 

Saya mengajar murid tersebut dari pukul 5:30pm sehingga 7pm.

Hanya 2 ayat tersebut!

Secara personal, 1-to-1.

Ya, satu jam setengah!

 

Sesi pengajaran tersebut terngiang-ngiang dalam kepala – semasa mandi, solat. Aduh.. Astaghfirullah..

 

Sehingga saya terpaksa akur, bahawa… yang memberi ilmu adalah Allah.

Yang membenarkan seseorang itu faham akan sesuatu adalah Allah, pemilik ilmu sekalian alam.

Kita hanya boleh menyampaikan. Tetapi kefahaman itu milik Allah.

Ya, petang tadi saya gagal mengajar murid itu. ‘a’ saya tak dapat ajar, ‘is’ pun saya tak dapat nak sampaikan kepadanya.

 

Ilmu Milik Siapa? Hauqalah arabic english

 

 

Semoga Allah membersihkan hati saya, semoga dapat menyampaikan ilmu kepada anak bangsa.

Wallahu a’lam.

 

-SaifKhalid-

 

 

Majlis Perkahwinan Ringkas dan Penuh Makna

Majlis Perkahwinan Ringkas dan Penuh Makna

Assalamualaikum warahmatullah..

Berkisar tentang post saya di FB semalam, hari ni saya terasa ingin berkongsi pengalaman kami suami isteri dalam melangsungkan majlis perkahwinan, yang mana kira-kira telah berlangsung dua tahun lepas.

Saya kira majlis perkahwinan yang telah kami jalankan cukup ringkas dan sangat bermakna.

Majlis kami mungkin agak pelik buat kebanyakan rakyat Malaysia. Kami buat majlis kami sebegini rupa kerana terasa ada sesuatu yang tak kena dengan adat resepsi rata-rata orang Malaysia masa kini.

Bukan apa, saya secara peribadi selalu merasa terkilan bila tak dapat berjumpa dengan pengantin sewaktu menghadiri majlis perkahwinan @ resepsi mereka.

 

Perkahwinan Menambah Berkat

 

Bila tiba musim cuti maka ramailah yang akan melangsungkan perkahwinan. Senang orang nak datang tolong dan senang bagi yang jauh nak travel datang ke tempat kita, ye tak.

Dan selalu juga kita mendapat beberapa jemputan pada hari yang sama.

Pernah kami suami isteri mendapat 7 jemputan dalam hari yang sama. 5 kenduri dekat, 2 jauh. Yang jauh tu tak dapatla nak nolong. hehe..

Jadi antara yang 5 ni, camana nak atur. Kalau tak dapat pergi semua pun, paling kurang beberapa jemputan yang kita penuhi, pastilah kita sangat berharap dapat bertemu dengan pengantin kan.

Tetapi..realitinya, kenduri yang kita hadiri sekitar jam 12tgh hari, selalunya pengantin tak ada di majlis mereka.

Hanya kenduri kedua atau ketiga untuk hari tersebut baru kita dapat bersua dengan pengantin.

 

Ok, straight to the point, meh nak kongsi sikit acara kenduri perkahwinan kami.

 

Majlis Perkahwinan Ringkas dan Penuh Makna

Majlis Perkahwinan Ringkas dan Penuh Makna

Akad Nikah

Untuk belah perempuan, kami jalani upacara akad nikah dan kenduri pada hari yang sama.

10am : Akad nikah

11am : Kenduri

5pm : Majlis tamat

———————————————–

Kami pengantin baru berada sepanjang majlis dari 10am – 5pm untuk bertemu dan beramah mesra dengan tetamu yang hadir.

 

Majlis Sambut Menantu

11am : Ketibaan rombongan pengantin, makan beradab

12pm : Ketibaan tetamu

5pm : Majlis tamat

————————————————

Rombongan keluarga pengantin perempuan tiba awal sejam dari tetamu lain. Kenapa?

Sebab mereka adalah tetamu VVIP. Mereka adalah yang paling dinanti-nanti oleh keluarga pengantin lelaki.

Mereka berhak mendapat layanan istimewa & eksklusif.

 

Saya masih ingat detik ketibaan rombongan pengantin perempuan.

Seluruh keluarga pihak perempuan dijemput, disalam, dipeluk oleh keluarga lelaki, diiring ke meja makan khas, dilayan mesra oleh tuan rumah tanpa perlu membahagi masa untuk melayan tetamu lain.

Saya kira event ketibaan rombongan adalah urusan antara keluarga. Orang lain tak tengok pun tak apa. Yang penting tak ada yang rasa kekok.

 

Tetamu lain pula akan tiba kira-kira sejam selepas ketibaan rombongan perempuan.

Kedua-dua raja sehari dah kenyang makan bersuap. Dah ready nak jumpa para hadirin hingga ke petang. 🙂

Kebiasaan kenduri sambut menantu, rombongan pengantin akan tiba sekitar 1-2 jam selepas majlis bermula. Orang lain buat camtu, adakah perlu kita ikut? Kami tak temui kerelevenan membuat event ‘delayed Ketibaan Pengantin’, jadi tak perlulah untuk kami ikut adat tersebut.

Satu dari harapan kami dalam kenduri perkahwinan adalah untuk tidak sesekali menghampakan niat tetamu untuk berjumpa dan meraikan raja sehari. Datanglah seawal-awal kenduri, atau di hujung waktu, kami akan menyambut semua tetamu dengan besar hati, semampu mungkin.

Doa dari para tetamu sangatlah kami hargai.

 

Majlis Perkahwinan Ringkas dan Penuh Makna

 

Untuk kenduri belah perempuan, akad nikah pukul 10am, lepas tu alas perut sikit, kemudian terus marathon beramah mesra dengan tetamu.

Break sebentar untuk solat zuhur dan asar tak menjadi masalah. Make-up perempuan dibuat agak simple supaya tak menyusahkan nak solat dan make-up balik.

Ye la, make-up lebih-lebih pun memang tak boleh. Jangan event yang once-in-a-lifetime ni dicemari dengan benda tak elok. Kalau berhias berlebihan, make-up berjam-jam, tak ke menyerupai amalan jahiliyyah.

 

Baiklah, cukup sekadar ini perkongsian dari kami. Mana yang baik ambillah, yang tak baik dijadikan sempadan.

Siapa yang sayangkan tetamu bolehlah jadikan entri ni sebagai panduan. Tapi kalau yang kahwin cuma nak glemer atau nak syok sendiri je, terpulanglah.

 

Jangan pulak ada yang gaduh dengan keluarga pasal benda ni.

Kalau rasa-rasa nak buat stail sendiri, dan parents okay, then boleh jalan. Hormati mereka sebaiknya, insyaAllah semuanya akan baik belaka.

 

p/s: Siapa nak kahwin tu segerakanlah. Jangan tunggu lama-lama. *wink*

 

 

– saifkhalid –

 

1 12 13 14 15 16 17