Author Archives: Saif Khalid

Tips Menguruskan Pakaian di Rumah

Tips Menguruskan Pakaian di Rumah

 

Bab uruskan pakaian di rumah adalah antara kegemaran saya di rumah.

Basuh – sidai/jemur – angkat – lipat.

Rasanya hampir setiap hari saya sidai dan angkat pakaian di rumah.

Siapa-siapa yang lalu depan rumah memang akan nampak si suami ini sidai baju pagi-pagi dan angkat baju petang-petang.

Tengahari pun kadang-kadang ada – sebab nak oter mana-mana kain – dan juga terbalikkan kain.

Tak tahulah kalau ada yang kata “isteri dia queen control” ke apa.

 

Motivasi saya cuma satu – Nabi kita jahit sendiri baju dan kasut yang rosak terkoyak.

Nabi Muhammad sangat membantu isteri melakukan kerja-kerja rumah.

Jadi setakat basuh baju, jemur kain, sidai baju, angkat baju, lipat baju semua tu apalah sangat.

 

Minat Perlu Dipupuk Sejak Kecil

 

Saya dilatih oleh ibubapa supaya rajin buat kerja rumah sejak kecil.

Mempunyai keluarga yang agak besar – 9 beradik – kami dilatih agar berdikari.

Masing-masing diajar supaya lipat baju masing-masing dan susun sendiri baju di dalam almari. Kami selalu membantu ibu sidai baju di jemuran. Yelah, takkan nak harapkan ibu sidai semua kain baju kami yang ramai ni. Lipat baju pulak berapa bakul dah.

Alhamdulillah tabiat itu kekal sehingga kini. Dan sekarang saya selalu bawa Khadijah sidai baju sama-sama. Melentur buluh biarlah dari rebungnya. Betul tak?

 

 

Jadi atas minat yang mendalam ini (Ya saya enjoy sidai baju pagi-pagi ^^), saya banyak belajar teknik bagaimana menyidai kain agar cepat kering.

Ya, matlamat saya ketika menyidai pakaian ialah harus cepat kering! Saya bukan sekadar sidai baju sebab orang lain pun sidai baju, tetapi sidai bagi cepat kering.

Sebab iklim Malaysia kan panas dan lembap sepanjang tahun. Bila-bila masa pun boleh hujan. Dan jika panas sepanjang hari dan tak hujan, pakaian perlu diangkat awal.

Kenapa? Sinaran matahari yang terik akan membuatkan jangka hayat pakaian kita pendek. Pakaian akan lebih cepat luntur warnanya dan lebih cepat mereput.

 

 

Strategi Menyidai Kain

 

Sidai kain juga harus ada strategi. Kerana bila-bila masa boleh hujan.

Kecualilah anda punyai satu sistem bumbungkan-pakaian-secara-automatik-apabila-hujan. Hehe..

 

Bagaimana kain mengering di ampaian?

Pengetahuan saya dalam bidang Heat Transfer amat bermakna bagi saya dalam hal ini. Saya pelajarinya di tahun kedua dalam Mechanical-Automotive Engineering di universiti.

Siapa kata universiti tak ajar cara sidai baju? 😉

1) Bahang panas cahaya matahari

Mendapat cahaya matahari secara terus adalah antara satu bonus dan nikmat Allah di bumi Malaysia ini.

Saya gunakan tenaga haba ini untuk mengeringkan kain dengan efektif. Pastikan bahagian tebal pakaian dihalakan ke-luar, menghadap matahari secara terus.

Kolar dan poket seluar yang tebal dipusing ke arah cahaya matahari.

2) Angin yang bertiup

Di kala cahaya matahari tidak kuat, kita lebih bergantung kepada tiupan angin dalam mengeringkan pakaian. Angin yang kering akan mengeringkan baju secara perlahan-lahan.

Pastikan pakaian diangkat sebelum malam walaupun masih belum kering sepenuhnya. Sebaiknya pukul 6 tu dah angkat kain di jemuran. Sebab angin malam adalah lembap. Jika kita sidai sampai ke esok pun, pakaian akan tetap lembap.

Membiarkan pakaian lembap dalam masa yang lama boleh membuatkan baju dihinggap tahi lalat. Jadi jika ada ruang di dalam rumah, bawa masuk pakaian di waktu malam. Pakaian akan lebih cepat kering!

Bagi memanfaatkan kedua-dua point di atas, perkara berikut harus diambil berat:

— Pakaian tidak berlipat.

— Lengan baju didepakan. Supaya ketiak baju lebih cepat kering.

— Gunakan tali/dawai semaksima mungkin

Tips Menguruskan Pakaian di Rumah dua tali dawai

Gunakan tali penyidai semaksima mungkin

 

Tips Menguruskan Pakaian di Rumah sidai jemur baju kain

Tips: Silangkan baju antara tali-tali. (Rujuk gambar atas) Jika tidak, baju akan merapat sebegini.

 

Tips Menguruskan Pakaian di Rumah kain berlipat

Leraikan kain yang berlipat

 

Tips Menguruskan Pakaian di Rumah legakan ketiak

Terbalikkan baju dan legakan ketiak – kawasan yang lambat kering.

 

Tips Menguruskan Pakaian di Rumah poket tebal keluar

Keluarkan poket untuk seluar yang tebal.

 

Tips Menguruskan Pakaian di Rumah sidai jemur baju kain di payung

Gunakan dua kaki payung untuk kering lebih cepat. Juga pusing pinggang seluar ke bahagian luar.

 

 

Cara Lipat Baju Anak Kecil

 

Saya terbaca cara ini beberapa ketika dahulu, dan saya rasakan cara ini sangat bagus. Kenapa saya katakan bagus?

> Tak hilang pasangan baju dan seluar

> Lebih senang ambil dari almari

> Cantik di pandangan

Jom kita saksikan bagaimana.

 

Tips Menguruskan Pakaian di Rumah lipat dua seluar

Seluar dilipat dua.

 

Tips Menguruskan Pakaian di Rumah

Letakkan baju di atas seluar.

 

Tips Menguruskan Pakaian di Rumah siap lipat baju dalam seluar

Lipat seluar dan SIAP!

 

Tips Menguruskan Pakaian di Rumah susunan baju muhammad khadijah

Susunan baju kakak Khadijah dan adik Muhammad.

 

Tips: Jika seluarnya jenis kecil, seluar akan berada di dalam baju. Dan jika seluarnya besar/panjang, seluar itu akan membungkus baju.

 

Itu saja buat kali ini.

Kongsikan artikel ini jika anda rasakan ia bermanfaat. ^^

 

Saif Khalid

Cegah Ovarian Cyst

Apa itu Cyst?

 

Ovarian Cyst ialah kejadian di mana terdapat kantung berisi cecair di dalam ovari wanita.

Cyst bukanlah suatu penyakit. Ia satu ketumbuhan dalam ovari. Jadi kepada yang disyaki atau telah disahkan mempunyai cyst, jangan terlalu risau. 95% daripada cyst ialah tidak merbahaya.¹ Ia cuma kejadian semulajadi bagi wanita.

Selalu juga terjadi di mana seseorang itu tidak menyedari bahawa dia mempunyai cyst, kerana tidak terdapat simptom dan tidak rasa sakit di bahagian peranakan mahupun perut.

Bila kantung tersebut terlalu besar barulah seseorang itu merasa sakit – contohnya di perut, rasa kembung, dan cepat letih.

 

Cegah Ovarian Cyst ovary-ovulation

 

Simptom Cyst

Selalunya cyst tidak menyebabkan sebarang simptom. Tetapi apabila ia membesar, simptom-simptom berikut mungkin boleh berlaku:

» Kembung/sakit perut

» Sakit pinggul sebelum atau semasa period

» Sakit ketika bersama suami

» Sakit belakang atau peha

» Pening dan muntah

 

Cegah Ovarian Cyst

Sekali lagi saya ingin nyatakan, cyst ialah kejadian yang bukan luar biasa. Setiap kali kitaran haid, ovari akan membentuk gelembung yang mengandungi ovum. Selepas ovum ini dikeluarkan, gelembung ini akan mengecut. Tetapi ada juga yang terus membesar.¹

Proses ini bersifat semulajadi. Maka kita juga mampu mencegahnya melalui teknik atau terapi semulajadi.

 

Saya terpanggil untuk berkongsi dengan pembaca sekalian set Cyst Shaklee yang telah terbukti dapat mengecutkan cyst dalam rahim. Ada yang berjaya mengecutkan cyst dan tak perlu lagi membuat pembedahan.

Set tersebut terdiri daripada GLA Complex, Sustained Release Vita-C Plus, Carotomax dan Vita-E Complex.

Cegah Ovarian Cyst ovari set cyst shaklee

.

GLA Complex RM91.25
Sustained Release Vita-C Plus RM92.50
Carotomax RM74.00
Vita-E Complex RM149.00
Jumlah RM406.75

Penghantaran RM10/RM20(SS)

 

GLA Complex − Mengawal hormon Estrogen.

Sustained Release Vita-C Plus − Meningkatkan penyerapan nutrien.

Carotomax − Menghalang pembentukan sel kanser. Melindungi Epithelial – menggalakkan perkembangan normal dan sihat termasuk ovari dan pundi kencing. Menghalang jangkitan.

Vita-E Complex − Anti-oksida, dan mempertingkatkan kemampuan reproduktif.

 

 

Sejauh mana keberkesanan set cyst ini?

Setakat ini ramai yang telah berjaya. Mereka berjaya mengecutkan cyst sehingga tiada lagi simptom seperti di atas. Kitaran haid kembali normal mengikut jadual. Tak perlu risau lagi akan pembedahan.

Apa rahsia mereka? Makan mengikut jadual dengan konsisten, dan YAKIN!

“Apabila kamu sakit maka Dialah yang menyembuhkan.” Asy-Syu’araa’, 26:80

Dan petua asas tidak dilupakan − minum air kosong secukupnya. 1 liter untuk setiap 25kg. Jika berat 50kg, maka minum 2 liter sehari. Rujuk cara minum air kosong dengan konsisten.

Sinergi keempat-empat suplemen di atas akan menggandakan lagi keberkesanannya.

 

Kita merancang, dan Allahlah sebaik-baik perancang. Yang penting kita berusaha.

 

Hubungi kami untuk penerangan lanjut, cara penggunaan dan konsultasi PERCUMA.

 

Sekian. Sihat untuk beramal.

 

Saif Ar-Rahman Khalid / Nurbahiah Mohd Isa
Shaklee Independent Distributor
ID: 945467
013-200 2850 / 013-356 4876

Always WORKS | Always SAFE | Always GREEN

 

¹ Dr. Zubaidi, Oktober 2010.

Cegah Jerawat Naik Waktu Period

Cegah Jerawat Naik Waktu Period

 

Tidaaakkkkk!!!

Jerawat datang lagi!

Macam iklan tora pulak. Hehe.

 

arghh Cegah Jerawat Naik Waktu Period

 

Situasi ni mungkin agak familiar buat sesetengah orang, tak kira sama ada lelaki atau wanita.

Gangguan hormon yang tidak stabil adalah antara punca terbesar naiknya bukit-bukau dan gunung-ganang di sekitar wajah kita.

 

 

Wajah yang sempurna adalah impian setiap insan. Jerawat yang naik walau hanya sebiji mampu membuatkan keyakinan seseorang pudar.

Kepada yang merasakan begitu, usah gusar. Mesti ada penawarnya. Cuma mungkin belum dijodohkanNya. 🙂

Mungkinkah sekarang waktunya?

 

Jom kita tengok apakah produk yang diperkatakan dapat mencegah jerawat ketika datangya period.

 

GLA Complex & ESP

cegah Jerawat naik waktu Period

GLA Complex sangat membantu dalam menstabilkan hormon. Laki-laki mahupun wanita.

Lelaki juga ada waktunya di mana hormon tidak stabil. Selalunya waktu memasuki alam remaja.

Muka saya juga pernah dipenuhi jerawat satu ketika dahulu. Seingat saya ketika umur 13-15 tahun. Muka penuh dengan jerawat. Kawasan yang ‘bersih’ hanyalah di bawah cermin mata. Saya pun tak tahu kenapa. ^^

 

ESP pula membantu mencantikkan kulit. Kandungan protein dalam ESP yang tinggi mempercepatkan proses pemulihan organ-organ, termasuk organ terbesar kita iaitu kulit.

Asid Amino dalam ESP penting untuk membina otot, kuku, rambut, kulit dan lain-lain.

 

Bonus dari set ini;

  • Mengawal hormon estrogen dan testosteron
  • Melambatkan menopaus
  • Menentang kanser
  • Membaiki inflamasi kulit
  • Menghalang komplikasi diabetes
  • Mencegah tambah berat badan
  • Memperbaiki tekstur rambut
  • Mencegah tekanan darah tinggi

 

Harga untuk set ini ialah RM241.25.

Hubungi kami untuk penerangan lanjut, cara penggunaan dan konsultasi PERCUMA.

 

Sekian. Sihat untuk beramal.

 

Saif Ar-Rahman Khalid / Nurbahiah Mohd Isa
Shaklee Independent Distributor
ID: 945467
013-200 2850 / 013-356 4876

Always WORKS | Always SAFE | Always GREEN

Bayi Tidak Berak? Jangan Risau

constipation sembelit anak tidak berak

Bayi Tidak Berak? Jangan Risau

 

Anak kecil kalau tak buang air besar memang merunsingkan si ibu.

Bayi akan mudah meragam bila lama tak berak.

Ada yang berhari-hari tak berak, atau seminggu hanya sekali berak.

 

 

Lebih merisaukan jika si anak meminum susu formula sehari-hari.

Kalau anak minum susu badan tak lah risau sangat, sebab susu ibu adalah jauh lebih baik dari susu formula. Kandungannya tak banyak yang perlu disingkirkan.

.

 

 

constipation sembelit anak tidak berak

 


 

Anak kecil anda tak berak banyak hari? Jangan risau, insyaAllah ada jalannya.

Kami ingin berkongsi pengalaman kami dalam memastikan anak dapat berak dengan mudah.

 

Apa keistimewaan cara ini?

– Anak akan berak bila kaedah ini digunakan

– Bayi tidak meragam (tidak sakit perut)

– Tidak melarat hingga ke hari esok (kesannya hanya sekejap)

– Semulajadi dan selamat

 

 

Apakah kaedahnya?

anak bayi tak tidak berak buang air besar zinc-complex-nutrition

Hanya makan Zinc Complex sebiji sehari, anak kecil kami dapat berak dengan mudah.

Juga anak kami tidak meragam. Maksudnya kesannya bukanlah seperti julap yang membuat kita sakit perut. Ia hanya akan memudahkan anak kita buang air besar.

Jika esok tak makan Zinc Complex ni, maka perut bayi akan kembali seperti biasa, mengikut kadar biasa bayi buang air besar.

 

Zinc Complex antara lainnya mengandungi zink, kalsium dan alfalfa, bagus untuk kesihatan. Ia sangat membantu proses penyembuhan luka, terutamanya luka bersalin.

Luka isteri saya sangat cepat baik apabila mengamalkan Zinc Complex ini. Kami sendiri merasai perbezaannya berbanding dengan bersalin pertama kali 2 tahun lepas.

 

Nota: Zinc Complex ini diambil oleh ibu, bukan anak. Anak mendapat khasiatnya melalui penyusuan badan.

 

Hubungi kami untuk mendapatkan Zinc Complex. 120 biji, cuma RM33.75.

Kami akan memberi panduan dan bimbingan PERCUMA kepada anda, agar si manja dapat membesar dengan ceria! ^^

 

Juga boleh klik link ini untuk dapatkan Zinc Complex sekarang secara online. Terus ke rumah/pejabat anda dalam 2-3 hari bekerja.

 

Sekian. Sihat untuk beramal.

 

Saif Ar-Rahman Khalid / Nurbahiah Mohd Isa
Shaklee Independent Distributor
ID: 945467
013-200 2850 / 013-356 4876

Always WORKS | Always SAFE | Always GREEN

Hilangkan Sakit Senggugut

Hilangkan Sakit Senggugut

 

Senggugut adalah antara musuh utama bagi wanita.

Sakitnya tak dapat nak digambarkan.

Sekali dia tangkap, mau terduduk, terguling atas lantai dibuatnya.

Explain kat laki pun bukannya boleh faham. 😛

Tapi simpati juga bila tengok ada yang sakit terduduk.

 

 

Beberapa ketika dahulu, kami pernah berkongsi satu tablet (bukan gajet ya) dengan seorang kawan. Kami cuma khabarkan kepadanya tablet itu untuk sumber kalsium.

 

Selang beberapa hari, dia datang kepada isteri saya, katanya dia tak sakit pinggang masa datang period. Selalunya bila period dia sakit pinggang dan kerja rumahnya terganggu.

 

hilangkan sakit Senggugut Testimoni Ostematrix

 

Hilangkan Sakit Senggugut

 

Inilah tablet yang saya kongsikan kepadanya.

 

hilangkan sakit senggugut oste-matrix-bonesOstematrix 120 biji RM61.

 

Kandungannya membantu kita mengatasi sakit pinggang dan senggugut ketika period.

Komposisi utamanya ialah Kalsium, Magnesium dan Vitamin-D.

 

Selain itu, cara menghilangkan sakit senggugut ialah dengan mengatur kembali jadual period. Iaitu dengan mengawal hormon estrogen. Apabila hormon teratur, maka hilanglah sindrom PMS seperti kesakitan, mood swing dan sakit payudara.

 

GLA Complex sangat membantu mengatasi period yang tidak teratur.

Kandungan Gamma-Linolenic Acid (GLA) di dalamnya adalah 3x lebih berkesan daripada kebanyakan Evening Primrose Oil (EPO) di pasaran.

 

hilangkan sakit senggugut gla-complex-womenhealthGLA Complex 60 biji RM91.25

Amalkan kedua-dua Ostematrix dan GLA-Complex ini, insyaAllah sakit senggugut anda bakal berakhir.

Serlahkan keyakinan anda dan lakukan kerja harian anda tanpa gangguan.

 

Hubungi kami untuk konsultasi PERCUMA. Penerangan tentang suplemen dan cara makan yang berkesan.

Juga boleh klik link ini untuk pembelian segera secara online.

 

 

Sihat untuk beramal.

 

Saif Ar-Rahman Khalid / Nurbahiah Mohd Isa
Shaklee Independent Distributor
ID: 945467
013-200 2850 / 013-356 4876

Always WORKS | Always SAFE | Always GREEN

1 2 3 4 5 17