Author Archives: Saif Khalid

5 Tips Diet Berkesan

Tips Diet Berkesan

 

Anda pernah cuba berdiet dan berhenti terhenti di tengah jalan?

Jangan risau. Ini bukan perkara asing.

Tapi bukanlah saya nak anda berhenti diet.

Cuba lagi! Cuma mungkin anda masih belum jumpa cara yang betul.

 

Cara Diet Yang Berkesan

 

Dapat kurangkan berat badan adalah satu perkara hebat. Dan untuk mendapatkan sesuatu yang hebat bukanlah mudah. Kita perlukan ilmu yang mencukupi untuk mengharunginya ke garisan penamat.

Dan dalam kes diet, kita harus konsisten hingga kita berjaya menurunkan berat badan kepada satu target yang telah ditetapkan.

 

Cara Diet

Umum mengetahui cara diet adalah seperti berikut; kurangkan makanan berkanji, elakkan gula tambahan dalam makanan atau minuman, elakkan lemak haiwan, lebihkan sayuran dan buah-buahan dalam menu, dada ayam, dan lain-lain.

 

Antara lain tips yang ingin saya kongsikan di sini¹;

1. Makan sayur untuk membantu rasa kenyang

2. Minum banyak air kosong

3. Jauhkan makanan yang menggiurkan dari rumah anda

4. Sibukkan diri – jangan makan hanya kerana anda bosan tak tahu nak buat apa

5. Duduk di meja dan makan dari pinggan. Jangan menatap dan makan depan peti sejuk

6. Jangan langkau waktu makan

 

 

Tips Diet Yang Menentukan Anda Berjaya Atau Gagal

 

Daripada cara-cara di atas, berikut adalah kunci utama yang menentukan anda berjaya atau gagal dalam berdiet (baca: menurunkan berat badan).

 

1. Ambil tahu tentang kalori

Kekurangan kalori tak kurang bahayanya berbanding terlebih kalori. Jika kita tidak dapat kalori mencukupi, badan kita akan menganggap makanan tidak mencukupi. Badan kita akan menyimpan setiap kalori sebagai lemak kerana ia tidak mengetahui bila lagi badan akan mendapat makanan. Ini adalah musuh kepada diet.

Sesetengah orang faham bahawa bila kita mengurangkan kalori dalam tempoh yang cukup lama, kita akan turun berat. Mungkin berat badan akan turun, tapi bukanlah lemak kita yang berkurangan, tetapi otot dan tisu organ dan dileraikan untuk mendapatkan nutrien. Ini akan menjejaskan kesihatan kita.

Tips Diet Berkesan

2. Makan sedikit tapi kerap

Makan 5-6 kali sehari dalam kuantiti yang sedikit adalah lebih berkesan dari makan 1-2 kali sehari dalam kuantiti yang banyak. Ya, ini telah terbukti berkesan!

Logik dia adalah bila kita langkau waktu makan, kita akan rasa sangat lapar. Ini membuatkan kita akan makan dengan banyaknya. Susah nak slim kalau macam ni.

Tips Diet Berkesan

 

3. Jika anda seorang yang aktif, karbohidrat adalah penting

Anda pernah jumpa orang berdiet yang kelihatan letih dan goyah? Mereka mungkin berdiet dengan cara high-protein, high-fat, dan karbohidrat dilarang sama sekali.

Karbohidrat adalah sumber utama tenaga bagi badan kita, dan ia menentukan mood anda.

Jika anda jenis yang hanya bekerja di meja dan tak pernah bersenam, mengurangkan karbohidrat adalah cara yang baik. Tetapi jika anda seorang yang selalu beriadhah, bersukan atau bekerja keras, anda perlukan karbohidrat!

Pilih karbohidrat yang kompleks. Pilih tepung whole grain berbanding bleached atau tepung yang telah diproses.Tips Diet Berkesan

 

4. Usah timbang berat badan setiap hari, atau lebih dari sekali dalam sehari

Gunakan penimbang yang sama dan waktu yang sama untuk timbang berat badan. Anda boleh memilih untuk membuat jadual menimbang seperti menimbang sekali seminggu, pada hari yang sama, dan pada waktu yang sama. Atau anda juga boleh memilih untuk menimbang selepas aktiviti tertentu seperti selepas bersukan atau selepas membuang air besar. Anda tentukan sendiri, dan istiqamahlah!

Berat seseorang boleh naik atau turun sehingga 2 kg dari hari ke hari. Dan bila anda melihat penimbang menunjukkan anda lebih berat 2 kg dari semalam, memang akan MENGHAMPAKAN. Anda wajib elakkannya.

Tips Diet Berkesan

 

5. Boleh kalau nak mengelat, tapi jangan berlebihan

Orang yang mengelat ketika berdiet selalunya akan mengulanginya lagi dan lagi. Sesetengah orang mempunyai makanan ‘rahsia’, di mana dia akan makan apa sahaja, sebanyak mana yang termampu, sekali seminggu.

Ada juga yang mengelat dengan membenarkan kuantiti kalori tertentu dimakan setiap hari misalnya jajan, snek, atau kek coklat.

Selagimana nafsu mengelat itu dapat dikawal pada kuantiti tertentu, anda sebenarnya masih boleh meneruskan diet anda. Apa yang mengujakan, ramai yang mendakwa dapat menurunkan berat badan lebih cepat dengan adanya ‘makanan mengelat’ tersebut. ^_^

Tips Diet Berkesan

Sekian.

Saya sudahi dengan ucapan selamat maju jaya! Sihat untuk beramal.

 

Saif Ar-Rahman Khalid / Nurbahiah Mohd Isa
Shaklee Independent Distributor
013-200 2850 / 013-356 4876

Always WORKS | Always SAFE | Always GREEN

 

 

¹ Dawn Jackson Blatner, The Flexitarian Diet.

Cinch Inch Loss – Kurangkan Berat Badan Dengan Selamat

Cinch Inch Loss – Kurangkan Berat Badan Dengan Selamat

 

Ramai yang inginkan bentuk badan yang langsing menawan. Pinggang bak kerengga. Badan seperti hourglass.

Maka timbullah pelbagai usaha untuk mendapatkannya.

Ada yang skip makan secara berlebihan, ada yang makan pil kurus, pil langsing, liposuction dan lain-lain.

 

Apakah kebanyakannya selamat? Adakah anda dapat kurus dengan jayanya?

Ya, mungkin ramai yang jadi kurus. Tapi adakah kurus seperti itu sihat?

Ini satu persoalan penting untuk kita.

 

Kebanyakan dari kita ingin diet supaya segera kurus. Adakah logik jika bila kita mengumpul lemak dalam badan bertahun-tahun, tapi nak kurus dalam 1-2 minggu? Sudah tentu tidak.

 

 

Kenapa Kebanyakan Diet Gagal?

 

⇒ Anda menganggap diet bersifat sementara, bukannya mengubah gaya hidup.

Mungkin anda pernah berjaya menurunkan berat badan sebelum ini, atas suatu tujuan tertentu. Tapi selepas itu anda kembali kepada tabiat makan anda yang lama. Maka berat badan anda naik kembali.

Ambil kesempatan waktu anda berdiet itu untuk mencuba pelbagai makanan baru. Berazam untuk menukar gaya hidup sihat selamanya. (Carilah resepi-resepi sihat untuk memulakannya)

Tidak sabar melihat badan ramping

Anda mula diet dan hanya fikir untuk ramping secepat mungkin? Bila anda hanya hilang 0.5~1kg seminggu anda rasa kecewa. Jadi lepas beberapa minggu anda putus asa dan mengatakan anda telah gagal.

Anda ambil masa bertahun-tahun untuk naik berat badan. Jadi sama juga bila nak turun berat badan. Bersabarlah! Ingat, selalunya orang yang dapat berjaya kekalkan badan ramping adalah mereka yang mengurangkan berat badan perlahan-lahan.

 

Bagaimana Cinch Inch Loss dapat membantu anda mengurangkan berat badan dengan selamat?

 

1) Membantu mengawal rasa lapar

Rasa lapar akan menyebabkan anda makan dan terus makan. Anda akan terus makan sampai kenyang betul? Di sini Cinch Inch Loss dapat membantu anda mengawal rasa lapar yang membuak-buak.

 

2) Meningkatkan tenaga

Sesetengah orang yang berdiet kelihatan sangat letih. Sebaliknya Cinch Inch Loss ini dapat meningkatkan tenaga anda walaupun dalam berdiet. Letih akan mengurangkan produktiviti seharian kita. Kalau letih, bagaimana untuk kita menjalankan aktiviti harian. Mungkin kita akan mendapat penyakit lain pula.

 

3) Membantu menyokong metabolisma badan

Cinch Inch Loss dapat membantu mengingkatkan metabolisma badan. Badan akan jadi cergas. Metobolisma badan yang tinggi dapat membantu anda membakar lemak dengan lebih cepat dengan melakukan aktiviti yang aktif.

 

Cinch Inch Loss – Kurangkan Berat Badan Dengan Selamat

 

Cinch Inch Loss ini diperkaya dengan Leucine.

Apa itu Leucine?

Leucine merupakan otot yang membina asid amino yang terdapat di dalam protein tertentu.

 

Kesannya?

Mengurangkan berat badan dengan Cinch Inch Loss membantu anda menghilangkan lemak, berat dan inci dan pada masa yang sama dapat mengekalkan otot! Haaa…. memang best!

 

Apa yang ada dalam Cinch Inch Loss?

cinch-shake-mix Cinch Inch Loss - Kurangkan Berat Badan Dengan Selamat

cinch-tea cinch-shake-mix Cinch Inch Loss - Kurangkan Berat Badan Dengan Selamat

 

 

Cinch Energy Tea berharga RM131 untuk 28 sticks. Sehari satu stick. Membantu anda kekal aktif.

Cinch Shake Mix pula RM173, 765 gram. Diperkaya dengan protein untuk mengekalkan perut kenyang.

 

Sebarang pertanyaan mengenai Cinch Inch Loss boleh hubungi kami:

 

Saif Ar-Rahman Khalid / Nurbahiah Mohd Isa
Shaklee Independent Distributor
ID: 945467
013-200 2850 / 013-356 4876

Always WORKS | Always SAFE | Always GREEN

Atasi Sakit Kepala Migrain

Apa itu Sakit Kepala Migrain?

 

Migrain adalah sakit kepala yang amat sangat. Terjadi di bahagian tertentu di kepala.

Sering berlaku apabila ada saluran darah tersumbat dan menyebabkan darah tak dapat mengalir ke bahagian tertentu.

Pesakit migrain selalu mengalami tanda seperti flash light atau blindspot sebelum sakit kepala, juga sensitif kepada cahaya dan bunyi.

Tempoh serangan pula berbeza-beza. Ada yang sekejap, ada yang berjam-jam dan ada yang berhari-hari!

 

atasi sakit kepala migrain shaklee

 

Nasihat doktor kepada pesakit migrain, hindari;

 

1. Bunyi bising, dan cahaya yang kuat

2. Aktiviti merokok, atau menghidu asap rokok

3. Terdedah kepada asap

4. Melewatkan makan. Apatah lagi skip waktu makan

5. Stress. Belajar cara mengendalikan tekanan, di tempat kerja mahupun di rumah

6. Pola tidur yang tidak seragam

7. Makanan berMSG

 

Bagaimana Atasi Sakit Kepala Migrain?

 

1. Tidur yang mencukupi

2. Minum air kosong secukupnya. Orang dewasa disarankan minum 3 liter sehari. Saya sendiri sejak mengamalkan minum air kosong yang mencukupi, sudah sangat jarang sakit kepala. Baca kepentingan minum air kosong.

3. Pelajari kaedah menangani stress

4. Bekam. Saya ada seorang kenalan yang berjaya atasi migrain dengan berbekam. Pada mulanya, tempat sakit migrainnya sering berpindah. Jika dibekam di belakang, sakit di belakang reda, tetapi migrain akan berpindah ke hadapan. Jika bekam di kanan, sakit itu akan bertukar ke tempat lain. Ikhtiar terakhir beliau – bekam keseluruhan kepala. Migrainnya hilang! Hebat bukan?

5. Amalkan set migrain Shaklee. Apa yang ada dalam set migrain Shaklee?

B-Complex, Ostematrix & ESP

B-Complex : Meredakan alahan, mencegah anemia

Ostematrix: Meringankan stress

ESP: Tingkatkan keberkesanan B-Complex & Ostematrix.

Testimoni Set Sakit Kepala Migrain Shaklee

Ingin dapatkan set migrain di atas?

Hubungi kami untuk maklumat lanjut dan pesanan.

Juga boleh beli secara online dari link ini.

 

Sihat untuk beramal.

 

Saif Ar-Rahman Khalid / Nurbahiah Mohd Isa
Shaklee Independent Distributor
ID: 945467
013-200 2850 / 013-356 4876

Always WORKS | Always SAFE | Always GREEN

Anak Demam Panas. Apa Boleh Saya Buat?

 

Anak Demam Panas. Apa Boleh Saya Buat?

 

Bila anak demam, ibulah yang paling tak senang duduk.

Apatah lagi demam panas. Memang tak tidur malam. Duk jerlum satu badan.

 

Sebelum itu harus diingati, demam adalah normal. Jika tidak terlampau panas, demam adalah selamat.

Demam adalah tindakbalas badan kepada sistem imun kita. Doktor sendiri pernah berpesan; tidak perlu gopoh mencari paracetamol (PCM) jika anak baru demam. Biarkan ia sendiri, 2-3 hari mungkin sistem imun badan anak kita sudah dapat menentang sendiri demam tersebut.

Dan jika anak kita tidur nyenyak, jangan kacau atau kejut. Tidur itu akan melegakannya dari demam. Tidur sangat penting.

 

Dampingi anak kita lebih kerap bila demam. Ketenangan anak kecil sangat membantu dalam melawan demam. Bila kita bersama anak kita, dia akan lebih kuat. Kuat dalamannya.

 

Selain dari makan ubat PCM, apa yang kita boleh buat untuk legakan demam panas anak kecil?

Jika demam panas anak berkaitan dengan masalah paru-paru, kita boleh gunakan bawang putih.

Ya, Bawang Putih.

 

bawang putih anak demam panas bayi

 

Ada apa dengan bawang putih? Apa keistimewaan bawang putih?

– Antibiotik yang selamat dan semulajadi

– Detox

– Mencegah kanser

– Menurunkan kolesterol

– Menghalang alergi

– Perbaiki sistem penghadaman

– Membantu merawat batuk dan selsema

 

 

Bagaimana caranya?¹

1. Kisar (blend) beberapa labu bawang putih. Untuk disapu pada kain atau pembalut (bandage) setebal setengah cm.

2. Sapukan tapak kaki anak anda dengan sedikit minyak zaitun supaya bawang putih tidak mengganggu atau merengsakan.

3. Tampal bandage bersama kisaran/pes bawang putih tadi pada tapak kaki. Tutup dengan stokin supaya tidak tertanggal.

4. Tinggalkan semalaman. Minum air kosong dengan kerap.

5. Lihat demam panasnya menurun.

6. Jika perlu, tambah pes bawang putih tersebut di kaki anak, kerana pes bawang putih itu akan diserap oleh badan.

 

p/s: Jangan terkejut. Bawang putih sangat mudah diserap melalui tapak kaki. Dalam masa yang singkat, nafas anak anda mungkin akan berbau bawang putih!

 

Anak Demam Panas. Apa Boleh Saya Buat?

 

¹  “Gentle Healing for Baby and Child: A Parent’s Guide to Child-Friendly Herbs and Other Natural Remedies for Common Ailments and Injuries“, Candee, Andrusia. New York, 2000.

 

Kongsikan artikel ini jika anda rasa ia membantu. Mungkin sesuatu perkara itu kecil buat kita, tapi mungkin ia amat berharga buat seseorang. 🙂

 

Sekian,

Saif Khalid

Atasi Sembelit Bayi dan Kanak-kanak

 

Atasi Sembelit Bayi dan Kanak-kanak

 

Bila bersembang dengan jiran atau kawan-kawan, mereka selalu tanya, “Awak buat macam mana anak boleh berak selalu?”

Ya, anak saya sungguh senang untuk berak.

Sejak lahir hingga umurnya sekarang dua tahun lebih.

Tidak sembelit seperti sesetengah bayi.

Alhamdulillah.

 

Atasi Sembelit Bayi dan Kanak-kanak

 

 

Apa yang kami buat?

Cegah sebelum kena.

 

Saya sebagai bapa, sangat mementingkan pelawasan yang baik bagi isteri dan anak-anak.

Selain memberi makan yang sedap dan berkhasiat kepada keluarga, saya juga akan memastikan proses pembuangan berjalan lancar.

Saya percaya, apa yang masuk dalam badan, wajib dikeluarkan. Secara idealnya 12-14 jam kemudian.

 

Bagaimana Cara Atasi Sembelit Bayi dan Kanak-kanak?

1. Pastikan kandungan serat adalah tinggi.

Kami membiasakan makan tamar/kurma. Bangun pagi makan tamar. Anak kecil tidak terkecuali. Khadijah sukakannya! Kandungan serat dalam tamar adalah sangat tinggi.

dates kurma tamar Atasi Sembelit Bayi dan Kanak-kanak

2. Sayur atau buah adalah wajib dalam setiap hidangan.

Tabiat makan sayur harus dipupuk sejak anak kecil. Ya, kami memang sukakan sayur. Cuma pastikan kita tunjukkan kepada anak kecintaan kita terhadap sayur. Baru si anak akan turut sama makan sayur. Bapa borek anak rintik.

Baca entri kami tentang baby makan sayur.

 

air kosong Atasi Sembelit Bayi dan Kanak-kanak 2

 

3. Air kosong yang mencukupi setiap hari.

Saya pastikan kami sekeluarga minum air kosong dengan kerap. Secawan (200ml) setiap jam.

Jika isteri sibuk menyusukan anak, bawakan air untuk isteri. Be a romantic husband!

 

4. Breastfeeding anak secara eksklusif selama 6 bulan.

Melalui pembacaan dan pengalaman sendiri, kami percaya breastfeeding sangat membantu dalam mengatasi sembelit bayi dan kanak-kanak.

Cuma berikan si manja susu badan. Tanpa susu formula atau pun air kosong/masak. Susu formula sukar untuk dihadam dan susah untuk diserap usus.

 

 

Untuk ibu yang menyusukan anak, pemakanan ibu juga memberi kesan kepada pelawasan anak.

Ada ibu yang menyusukan anak secara eksklusif tetapi anaknya masih sembelit.

Pesan saya, cuba periksa kembali diet ibunya bagaimana. Apakah cukup air kosong seharian, apakah cukup serat yang diambil.

Harus juga diingati, serat berlebihan akan menjadikan anak terlebih lawas. Kami sendiri pernah mengalaminya. Anak berak sangat kerap. Pernah sehingga 6 kali sehari! Cair pulak tu. Kesian baby turun berat badan.

Bila jadi macam tu, tengok balik apa yang ibunya makan. Kawal, pantau dan lihat hasilnya. ‘Cubajaya’ orang kata. 🙂

 

Atasi Sembelit Bayi dan Kanak-kanak

 

Perkara paling penting, amalkan makan sayur sejak anak kecil.

Melentur buluh biarlah dari rebungnya.

Jika tidak diajar dari kecil, mungkin susah nak makan sayur bila besar nanti.

 

Jika anak anda masih tak dapat makan serat yang mencukupi, kami sarankan supaya memberikan anak anda Meal Shakes.

Minuman yang kaya dengan vitamin dan mineral penting. Bacaan lanjut mengenai Meal Shakes di sini.

 

Ramai yang berpuas hati. Anak tidak lagi sembelit, jarang demam, jarang selsema, dan lain-lain.

 

Testimoni Meal Shakes Atasi Sembelit Bayi dan Kanak-kanak

 

Atasi Sembelit Bayi dan Kanak-kanakMeal Shakes 544 gram. RM113.75.

 

Boleh beli secra online bila-bila masa, di mana sahaja anda berada – di sini.

Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan, konsultasi & khidmat nasihat PERCUMA!

 

Sihat untuk beramal.

 

Saif Ar-Rahman Khalid / Nurbahiah Mohd Isa
Shaklee Independent Distributor
013-200 2850 / 013-356 4876

Always WORKS | Always SAFE | Always GREEN

1 4 5 6 7 8 17