Category Archives: Breastfeeding

Pengalaman Bersalin Anak Pertama

Assalamualaikum w.b.t

 

Pengalaman Bersalin Anak Pertama

 

Pastinya ramai ibu yang mengandung, tak sabar menanti kelahiran si manja kan? Sama seperti kami juga yang pertama kali menjadi ibu dan ayah. Saya pun tercari-cari pengalaman bersalin anak pertama di google. Sebab tak dapat nak bayang macam mana lagi. Yang pasti, saat kelahiran merupakan saat yang mengujakan. Mau tak nya, 9 bulan menunggu. 😉 Bercerita mengenai pengalaman mengandung anak pertama memang penuh cabaran! Alhamdulillah diharungi dengan penuh tabah. Anda boleh baca di link atas.

 

Sudah Overdue

Kalau diikutkan due date, memang dah overdue. Overdue 4 hari je kot rasanya. Should not be a problem pun. As long as the baby is still in active mode. hehe… Memang rasa cuak jugak lah. Terutamanya 1st time mom macam saya. Gelabah pun ada jugak. Tapi, suami banyak tenangkan diri saya. Terima kasih suami 🙂 Nak pulak jiran sebelah rumah mak dah beranak 2 minggu dah. Yang kita ni, blum ada apa-apa tanda.

 

Tanda-tanda hampir bersalin

Pagi 5 Jun 2012, pukul 10am saya rasa nak buang air besar. Perkara normal lah tu kan? Terkejut tiba-tiba keluar tanda. Nervous dah. Tapi take a deep breath dulu. Kemudian, beritahu mak. Mak cakap ikut history mak, kalau keluar tanda dan asyik rasa nak buang air besar tu , tandanya nak beranak dah. Terus gelabah! Sebabnya lepas pada tu, asyik buang air besar saja. Mula la sms suami cakap dah kluar tanda. Ada rasa contraction. Tapi mild saja. Tak sakit sangat pun. Kadang-kadang kerap sangat rasa. 2,3 minit skali rasa. Cuak juga takut nak terberanak dah. Teringat suami ada di tempat kerja. Terus minta suami pulang. Mak pun push kami untuk ke hospital. Tapi kami berdua lengah-lengahkan masa. Pukul 12 tengahari tu, saya mulai risau, saya pun ajak suami ke hospital. Tu pun masih melengah-lengahkan masa lagi. Pukul 1pm baru pergi.

 

Vaginal Examination (VE)

Sampai di hospital, nurse check baru 1cm. Erkk…. baru 1 cm ke? OK lah. Ingat boleh balik rumah. Dalam hati nak berjalan-jalan dulu. HAHA… ada hati lagi tu nak jalan-jalan. Disebabkan saya dah overdue, doctor suruh admit lah jugak. So, masuk lah wad antenatal.

Dalam wad ni ramai kakak-kakak yang admitted sbb GDM dan darah tinggi. Mostly baru 30 weeks plus. Cuma kakak sebelah katil saya yang memang admitted sebab dia dah dilated 2cm. Saya hanya sembang2 saja. Tak lalu makan. Malam tu pukul 1 pagi, saya tak boleh tido sebenarnya. Saya minta tolong suami bawakan bantal sebab tak selesa tido. Orang lain dalam wad tu semua dah tido. Saya dah rasa contraction yang masih boleh tahan sakitnya. Kakak sebelah katil saya ni kadang-kadang dengar dia tarik nafas tahan sakit. Kemudian, suami datang dan saya cakap saya minta dia panggilkan nurse sebab contraction dah makin kerap. Check jalan, da dilated 4cm. Alhamdulillah… 🙂 Tp saya lengah-lengahkan lagi masa ambil baju, pergi toilet buang air semua. Hehe… Nurse yang nak bawa ke labour room tu tunggu lama.

 

Labour Room

Masuk je LR, doctor terus pecahkan ketuban tanpa beritahu saya awal2. Saya terkejut sebenarnya. Bila dah pecahkan, baru dia cakap saya pecahkan ketuban. Adoi… Beritahu la awal-awal. Baru saya ready. Lepas pecah ketuban, memang contraction makin kerap dan makin sakit. Fuh~! Allah saja yang tahu sakitnya. Lepas tu saya sorang-sorang je dekat hall sebelah tu. Dengan nervous mendengar orang dalam LR yang terjerit-jerit sakit nak beranak. Dengan suara nurse jerit-jerit cakap baby dah nak keluar. Stress jugak masa tu. Lampu tepi hall saya tu pun dah ditutup. Tempat saya je yang terang berlampu. Kalau ada hantu lalu pun, tak hairan dah. Sakit punya pasal, kena tinggal sorang-sorang. Sangat mengharapkan suami ada di sisi untuk tenangkan diri. Tapi apakan daya….. Saya asyik-asyik panggil nurse cakap saya sakit. Nurse reply “memang semua orang sakit macam tu dik”. OK, fine. Saya pun rasa give up nak panggil. Tp selang beberapa minit, rasa macam memang nak terkeluar sangat dah baby. Panggil nurse, nurse ulang ayat yang sama. Dia siap cakap saya kurang-kurang pun beranak pukul 6 pagi. Saya panggil lagi nurse. Suara macam orang merayu-rayu tersepit celah bangunan. Dengar tak dengar. Sedih sangat masa tu. Sebab memang da rasa baby nak keluar. Nurse pun mungkin tak larat dengar saya panggil, dia pun datang. Dan tak sempat nak cakap apa2, dia dah gelabah cakap “panggil suami dia cepat! baby nak keluar dah” Memang kepala Khadijah dah ada pun. Tak sempat la nak tolak masuk bilik tuk beranak. Beranak kat hall luar tu je. Nasib baik takdak siapa, suami boleh masuk hall tu.

Memang saya push banyak kali sebab saya amat2 terganggu dengan jeritan nurse untuk suruh saya push. Main push saja. Sepatutnya bila rasa contraction, baru push.Sampai kena episiotomi. Banyak jugak potong. Rasa daging dipotong gunting. Tapi tak sakit. Sebab sakit lagi contraction yang last tu. Lepas last push tu, purrrrffffffffff…… Allah… Allah…. Alhamdulillah Khadijah keluar dengan selamat.Perasaan dia macam korang tak berak seminggu dan segalanya keluar one shot! Hehe… Lepas je bahu Khadijah keluar, hilang semua sakit. LEGAAAAAAAAA…… :))

Khadijah lahir tak menangis pun. Mulut dia bentuk O. macam terkejut agaknya keluar. Haha… comel je. Bila nurse pakaikan baju baru dia nangis. Khadijah lahir pukul 3.12 pagi. Kemudian, ingatkan kelegaan tadi berpanjangan. Rupanya lupa lak yang nurse nak jahit luka epi tadi. Sekali lagi sakitnya. Sabar je…. Ubat bius tak rasa apa pun. Ke belum berkesan, tapi nurse dah jahit terus. Pasrah. Apa-apa pun, saya nak ucapkan terima kasih banyak-banyak kepada nurse tu yang berusaha menyelamatkan saya dan Khadijah. Semoga Allah menghargai usaha dan sumbangan beliau menyambut bayi di hospital tersebut.

 

Pengalaman Bersalin Anak Pertama

 

Alhamdulillah melahirkan Khadijah adalah satu proses yang bagi saya senang. Sakit pun tak lama. Semoga Allah memepermudahkan kelahiran permata hati kami yang kedua tak lama lagi pula. Pengalaman bersalin anak pertama adalah berbeza mengikut orang. Dan kalau orang yang sama pun, kelahiran yang seterusnya mungkin tak sama. Kita kena enjoy setiap kelahiran. Memang best! 🙂

 

Pengalaman Bersalin Anak Pertama

Suka kerut dahi masa umur 7,8 bulan. Masa ni debab lagi. Sekarang dah tinggi macam ayah dia.

Saya duduk di hospital selama 2 hari. Alhamdulillah kesihatan saya dan Khadijah amat baik. Luka jahitan saya 3 minggu jugak baru OK. Ni pun pantang makan. Waktu tu saya guna cecair bersihkan luka saja. Saya tak ingat dah nama dia apa. Losyen kuning ke apa. Dulu saya belum kenal Shaklee. Kalau tahu dulu dah lama amik zinc complex. Saya ada ceritakan pengalaman berpantang anak kedua yang memang best! Seminggu sahaja luka jahitan baik. Sebab saya consume set berpantang Shaklee.

Selepas kelahiran Khadijah, bermula lah kehidupan sebagai ibubapa. Dan bermula juga kehidupan tak cukup tido malam-malam. hehe… Ini lah serba sedikit pengalaman bersalin anak pertama saya. Mungkin kisah anda lebih menarik. Boleh kongsikan di ruangan komen. 🙂

 

Pengalaman Bersalin Anak Pertama

 Gambar latest Khadijah. Permata hati pertama kami KHADIJAH. Bulan Jun 2014 ni akan genap 2 tahun usia. Semoga Khadijah menjadi anak yang solehah dan musleh, berjaya di dunia dan akhirat. Ameen…

SET BERPANTANG SHAKLEE

Klik untuk besar

Klik untuk besar

Saya menyesal untuk kelahiran pertama ni saya belum kenal Set Berpantang Shaklee. Anda pun taknak menyesal jugak kan macam saya? Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan. Kita sembang-sembang kongsi pengalaman OK. 🙂

 

 

Ibu Muda Ini Serik Nak Beranak Lagi Sbb Seksa Pantang. Apa Yg Buat Dia Berubah?

 

 

Saif Khalid/Nurbahiah Mohd Isa
013.200.2850/013.356.4876
Shaklee Independent Distributor

Kelebihan Omega Guard Shaklee

Omega Guard™ Shaklee diperbuat dari minyak ikan terbaik di dunia!

Kelebihan Omega Guard Shaklee

Jadi Shaklee Malaysia buat promosi untuk produk hebat ni, beli 6 percuma 1. Tapi tinggal sehari je la. 🙂 insyaAllah tahun depan ada lagi promosi ni. Jangan risau okay.

UBATI asma asthma SAKIT LUTUT DAN SENDI Vitamin Anak Pintar Cerdas omega-guard-heart Sebotol OmegaGuard 90 softgel berharga RM136.
Klik sini untuk beli sekarang secara online.

 

Secara ringkas, apa manfaat dari Omega Guard ni?

 

  • Kandungan Omega3 yang tinggi, dapat mengimbangi PMS bagi pengguna wanita
  • Mencegah strok
  • Membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin
  • Membantu perkembangan memori
  • Mencegah migrain
  • Meningkatkan sistem imun – melawan alahan kulit, asma, penyakit buah pinggang
  • Menyihatkan paru-paru
  • Menentang kanser
  • Mencegah arthritis dan gout
  • Mencegah insomnia, tekanan, kemurungan

 

Sendawa bau hanyir ikan?

Kita boleh elakkannya dengan mengambil Omega Guard sebelum makan atau bila perut kosong.

 

Apa yang membuatkan ramai memilih Omega Guard? Mari kita tengok perbandingan kandungan Omega Guard dengan produk minyak ikan lain.

Kelebihan Omega Guard Shaklee

Kandungan OmegaGuard Shaklee

Siapa Perlukan Omega-3?

1. Warga Emas
2. Pesakit Jantung
3. Pelajar
4. Wanita selepas bersalin
5. Pesakit darah tinggi
6. Orang yang selalu lupa
7. Kanak-kanak berusia 1 tahun dan ke atas
8. Ibu Hamil
9. Ibu menyusu

 

Kelebihan Omega Guard Shaklee

Kelebihan Omega Guard Shaklee

Bagaimana untuk kurus dengan Omega Guard?

* Pengambilan 3 biji sehari selepas sarapan/ lunch mampu memberi rasa kurang lapar kepada anda.

* Berfungsi membakar lemak dan meningkatkan metabolisma.

* Membantu masalah perut buncit dan obesiti.

 

Kelebihan Omega Guard Shaklee

Kelebihan Omega Guard Shaklee

 

 

Nak rasa perbezaan Shaklee?

Ingin menjana pendapatan bersama Shaklee?

 

Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan, khidmat nasihat & konsultasi PERCUMA.

 

Saif Ar-Rahman Khalid / Nurbahiah Mohd Isa
Shaklee Independent Distributor
ID: 945467
013-200 2850 / 013-356 4876

Always WORKS | Always SAFE | Always GREEN

 

Makanan Untuk Anak (Solid Food)

Assalamualaikum w.b.t.

Entri kali ni saya nak kongsi tentang makanan yang kami berikan kepada anak kami, Khadijah.

Tak tau la orang lain buat macam ni ke tak, tapi saya sangat tekankan apa yang masuk ke dalam perut anak kami. Yang paling penting, makanan tersebut mestilah berprinsip pandang ke hadapan, iaitu mudah untuk dikeluarkan dari usus. Dalam bahasa mudah, setiap hidangan mestilah mengandungi serat yang cukup.

High Fiber serat tinggi ummukhadijah

Saya yakin bahawa bayi yang tidak sembelit akan menghasilkan bayi yang sihat, aktif dan riang!

Alhamdulillah, setakat ni, Khadijah akan poo-poo tak kurang dari 2 kali sehari. Kadang-kadang 4-5 kali. Letih tu memang la letih. Kita ibu-ayah ni nak kena rajin lebih la cuci berak anak kalau nak anak membesar dengan gembira, ye tak?

Apa yang saya masukkan dalam makanan dia? Mungkin ramai yang terkejut, especially golongan datuk-nenek. 😉

Selepas penyusuan eksklusif selama 6 bulan, kami masakkan Khadijah moi (bubur dalam bahasa Kedah) daripada beras perang organik yang ditambah 2-3 biji tamar. Tamar adalah buah yang sangat tinggi serat.

Sebulan dia makan moi tamar, bulan berikutnya dia mula makan moi bersama sayur-sayur lain. Antaranya karot, kangkung, bayam, kubis bunga, brokoli.

Masa umur Khadijah hampir setahun, dia mula menyukai sayuran. Kangkung (pelawas yang bagus) celur dia ratah macam tu je. 🙂 Kalau bagi nasi goreng yang ada sayur pun, mesti dia akan kutip habiskan sayur2 dulu.

Khadijah di usia 8 bulan

Khadijah di usia 8 bulan

Sekarang umur Khadijah dah 1 tahun 2 bulan, hampir semua sayuran yang saya makan, Khadijah pun makan sama. Kacang bendi feveret dia. 4-5 batang boleh dia sapu licin dalam 1 meal.

Kalau makan moi dengan ikan atau ayam, moderate fiber pun dah cukup. Tapi kalau makan dengan daging, saya akan pastikan Khadijah makan extra serat. Sayur mesti taruk banyak2. Sebab daging sangat susah dan sangat lama untuk dihadam.

Pasal terlebih lawas saya tak risau, sebab makanan mesti akan diproses selama 12-13 jam dalam perut dan usus kita. Jadi dalam tempoh tu, semua zat yang boleh diserap akan diserap, manakala serat akan dibuang bersama tinja.

Fokus utama: makan serat cukup-cukup, minum air secukupnya. InsyaAllah tiada masalah penghadaman.

 

Okey, cukup celoteh saya untuk kali ni. Jumpa lagi!

Kebaikan Meal Shakes

Assalamualaikum w.b.t.

Meal Shakes dari Shaklee telah terkenal dengan khasiat-khasiatnya yang banyak membantu para ibu bapa, ibu mengandung, ibu menyusu, dan juga termasuklah para pekerja aktif dan atlet.

Pendek kata, Meal Shakes adalah sajian makanan berkhasiat yang diolah menjadi serbuk supaya senang dimakan.

Tambah-tambah lagi di bulan puasa ni, hidangan sahur dan berbuka akan lebih bermakna dan lebih BERKHASIAT dengan adanya secawan Meal Shakes.

Di bawah kami kongsikan beberapa testimoni yang berpuas hati dengan produk hebat ni.

(InsyaAllah tak lama lagi giliran Khadijah pulak mkn Meal Shakes ni. 🙂 Kadang2 culas betul Khadijah time nak suap dia makan. Adoi..)

Testimoni

[box type=”shadow”] “Sekadar nak share..baru 5 hari kasi bby Qalesya minum Meal Shakes..dah nampak skit perubahan..bby makin berselera makan n makin kerap minta susu. n baru2 ni bby cirit dah makin baik.. bby pun makin aktif..syukur sangat2..”Noraini Hussin Ain[/box]

[box type=”shadow”]“Assalamualaikum wrt semua, ingin berkongsi pengalaman sendiri. Alhamdulillah masalah anak sy Nafisah x lalu mkn nasi dah berkurangan. Setelah 2 minggu dia minum Meal Shakes, skrg Nafisah dah berselera mkn nasi sy sgt bersyukur. Pengalaman kedua, sy disahkan mengandung dan alah xlalu mkn n vitamin Shaklee pun xleh nak telan..tp Alhamdulillah bila sy bancuh Meal Shakes sy sgt2lah suka keharumannya dan sy sgt bertenaga di tempat kerja. Vitamin mengandung pun lalu makan. So belilah Meal Shakes..anda pasti kagum dgn kebaikannya!”Umi Nad’Rah Ku Ibrahim[/box]

[box type=”shadow”]“Anak dah jarang selsema kak, Alhamdulillah la..kalau tak setiap minggu berhingus. Selera makan dia pun bertambah. Tu la insyaAllah kalau Azza pregnant nanti nak try produk Shaklee ni.”Nur Faharazah[/box]

[box type=”shadow”]“Saya nak kongsi pengalaman anak saya yang baru 6 tahun belajar berpuasa. Makan sahur dan berbuka mcm biasa makan nasi dan lauk yg saya masak. Cuma saya beri makanan tambahan freshmilk+Meal Shakes+kurma (blended) ketika berbuka, PD+Meal Shakes masa sahur. Alhamdulillah dapat puasa penuh dan dia nampak cool je puasa tak merengek cakap lapar or dahaga. Sepanjang puasa semalam siap aktif menyakat adik dan main2 kat halaman rumah..bukannya tidur sepanjang hari. Syabas anakku! Semoga dapat teruskan puasa penuh tahun ini insyaAllah.”– Mai[/box]

[box type=”shadow”]“Nak share pengalaman saya sendiri mengenai Gastrik yg dah wujud dlm badan saya sejak berusia 10 tahun..

Ingat lagi masa tu muntah teruk. Berlarutan selama 4 hari diikuti dgn demam. Hanya Allah saja yg tau sakit pedih lemahnya mcmana.

Selama 20tahun Gastrik on off on off..dan paling saya pasti, ulu hati saya sentiasa pedih. Oleh sbb dah selalu sgt sakit n pedih ulu hati jadi saya dah tak kisah dah pasal tu. Mkn ubat kejap elok kejap pedih balik..

Itu dulu. Tanggal 20 July 2012, sehari sebelum puasa aritu, saya admit di KPJ Kajang utk buat ujian scop (masuk kamera dlm perut)..bunyi mcm gerun kan. tapi ok je.
Doktor sahkan perut saya ada tompok2 merah yang banyak. Mcm melecet. Sekiranya dibiarkan boleh jadi ulser.

Tapi sekarang tidak lagi. Saya amalkan minum ESP+Meal Shakes+PD setiap sahur dan sebelum tido. Alhamdulillah..pedih perut semakin beransur hilang..dan saya rasa puasa kali ini lebih bermakna. Saya rasa lebih bertenaga juga.. Syukur kepada Allah yang telah menemukan saya dgn Shaklee.

Saya menjalani ibadah puasa kali ini tanpa rasa sakit pun seperti puasa2 sebelum ni. Alhamdulillah.

Saya akui saya hanya berikhtiar..selebihnya saya serahkan pada Allah dan bertawakal kepadaNya..insyaAllah..”
SufiahNoor Nordin[/box]

 

Kenapa Ramai Memilih Meal Shakes?

 

Kebaikan Meal Shakes

Kebaikan Meal Shakes

 

 

Hidangan yang lazat berperisa vanilla, berkhasiat serta mudah disediakan, pasti digemari oleh seisi keluarga!

• Sarapan segera yang berkhasiat

• Lazat, sarapan segera yang mampu dibeli

• Hidangan segera untuk para atlet

• Kudapan menarik pada bila-bila masa

• Hidangan yang ideal, rendah kolestrol, lemak dan sodium

 

 

Saif Ar-Rahman Khalid / Nurbahiah Mohd Isa
Shaklee Independent Distributor
013-200 2850 / 013-356 4876

Always WORKS | Always SAFE | Always GREEN

Tips Tambah Susu Badan

Assalmualakum w.b.t

Alhamdulillah, bersyukur masih diberikan nikmat iman dan Islam hari ini. Pagi-pagi lagi dah attach dengan Khadijah. Biasalah, ibu menyusu tak kan boleh lari dari menyusu anak kan? hehe… Kali ini nak berkongsi tips atau petua memperbanyakkan penghasilan susu badan. Pengalaman yg tak seberapa. Tapi diharapkan dapat membantu ibu-ibu ya. Ini semua antara tips yang saya sendiri amalkan untuk make sure dapat berikan yang terbaik untuk Khadijah. Sekarang sudah setahun sebulan menyusukan Khadijah, alhamdulillah.

 

1) Tambah masa dan kekerapan

Pengeluaran susu ibu adalah mengikut konsep supply & demand. Lebih kerap menyusukan, lebih banyak yang dihasilkan. Cuba pam setiap kali selepas menyusukan bayi. Hormon prolaktin banyak dihasilkan pada waktu pagi, oleh itu luangkan sedikit masa untuk mengepam sebaik bangun dari tidur. Luangkan masa untuk menyusukan bayi sekerap yang mungkin ketika bersama mereka. Keberkesanan biasanya boleh dilihat selepas sekurang-kurangnya tujuh hari. Ada juga yang lebih sehingga 2 minggu. Memerah pada masa yang tetap juga mempengaruhi pengeluaran susu. Walau pun ketika berada di tempat kerja, kita seringkali sibuk dan terleka dalam menyiapkan tugas yang diberikan, cuba sedaya upaya untuk menetapkan masa yg tetap untuk memerah setiap hari. Sediakan satu jadual memerah yang tetap dan tuliskan jumlah hasil yang diperolehi setiap kali. Oleh itu, anda akan dapat melihat sendiri perubahan pada hasil perahan setiap kali memerah. Ibu perlu berdisiplin dan bersemangat kental ya! 🙂

 

2) Minum air yang mencukupi

Air yang dimaksudkan adalah air kosong/masak semata-mata tidak termasuk teh,kopi,sirap dan air barli. Minimum 8 gelas (bagi seseorang seberat 25kg) lebih untuk yang lebih berat dari itu. Pagi-pagi bangun, saya amalkan meminum air suam.

 

3) Pemakanan seimbang

Secara peribadinya saya mendapati saya menghasilkan lebih banyak susu ketika kenyang berbanding dalam keadaan lapar. Sekiranya ibu-ibu sedang dalam usaha menurunkan berat badan, makan pada jumlah yang sedikit tetapi kerap bagi mengelakkan rasa lapar. Ini kerana dalam keadaan yang lapar kita lebih cenderung makan berlebihan. Utamakan sarapan pagi kerana ia adalah permulaan hari anda.

 

4) Pemakanan yang menggalakkan pengeluaran susu

Keberkesanan adalah bergantung kepada individu. Halba, Oats, alfalfa , air soya, sawi, lobak putih, longan kering, daun kucai, kurma, jantung pisang, betik muda dan sebagainya.

 

5) Mengambil hormon/supplemen untuk merangsang pengeluaran susu

Terdapat banyak suppliment di pasaran yang dirumus khas bagi membantu ibu-ibu yang mengalami masalah pengeluaran susu.

 

6) Berdoa kepada Allah

Kepada ibu-ibu muslimah, setiap apa jua pekerjaan yang kita lakukan, kita banyakkan berdoa kepada Allah. Usaha yang kita buat, tanpa izin Allah, tak jadi jugak kan? Jadi, hanya kepada Dia saja keizinan yg kita harapkan. InsyaAllah. Jangan putus harapan. 🙂

breastfeeding1

1 2 3 4