Category Archives: Happy Life

Tips dan Doa untuk Dapat Anak Soleh dan Solehah

Anak adalah anugerah Allah yang tak ternilai.

Kitalah yang akan menentukan anak itu akan menjadi ASET atau LIABILITI untuk kita.

 

Anak, sebagaimana harta, adalah fitnah untuk kita. (Fitnah = Ujian)

Kalau kita berjaya melalui fitnah tersebut, anak-anak akan menjadi penyebab bagi kita ke syurga.

Sebaliknya, kalau kita gagal melalui ujian tersebut, mereka boleh menjadi penyebab untuk kita diheret ke neraka. Nauzubillah..

 

Tips dan Doa untuk Dapat Anak Soleh dan Solehah

Logiknya mudah. Kalau nak anak kita bagus, soleh & hebat, sudah pasti ibubapanya juga perlu jadi bagus, soleh & hebat!

 

Tips#1    Lead by example is the key!

 

Tips dan Doa untuk Dapat Anak Soleh dan Solehah

Even kids believe in this

 

Kita adalah contoh mereka.

– jika kita solat di awal waktu, maka mereka juga akan solat di awal waktu

– jika kita rajin kemas rumah, maka mereka juga akan rajin kemas rumah

– jika kita bangun pagi lewat, macam mana anak kita akan bangun awal??

 

Ya, mungkin anda rajin membaca Al-Quran, rajin membaca buku, rajin update blog (ops!), dan rajin macam-macam lagi.

Tapi rajin-rajinlah baca Al-Quran dan solat bersama anak-anak. Jangan sorok-sorok buat amal soleh dalam bilik sorang-sorang. Takda maknanya takut riak depan anak. 😛

 

Doa #1

Tips dan Doa untuk Dapat Anak Soleh dan Solehah

Al-Furqan: 74

Terjemahannya: “Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami pasangan kami dan keturunan kami sebagai penenang hati (kami), dan jadikanlah kami pemimpin bagi orang-orang yang bertaqwa.”

Pastikan kita doa disertai dengan kefahaman. Bukan hafal dan berdoa semata-mata. Berdoa dalam bahasa Melayu yang difahami lebih baik dari doa dalam bahasa Arab tapi tak faham.

 

Tips #2    Bertutur dengan perkataan dan nada yang baik kepada anak-anak.

Sebagaimana Tips#1, anak-anak akan mengikut kelakuan kita. Begitu jugalah segala pertuturan kita.

Jika ibubapa betutur dengan sopan, maka sopanlah tutur kata anak.

Jika ibubapa suka mengherdik, meninggikan suara, maka anak juga akan bertutur sebegitu kepada kawan-kawannya, guru dan kepada sesiapa di sekitarnya.

Kadang-kadang tertinggi suara ketika marah anak? Jangan risau, kita akan belajar dari kesilapan.

Sentiasa berusaha untuk mengawal kemarahan. Bila nak marah anak je, terus ingatkan diri, “Orang yang bijak ialah orang yang boleh mengawal kemarahan.” 

 

 

Doa #2

Tips dan Doa untuk Dapat Anak Soleh dan Solehah

Surah Ibrahim: 40

Terjemahannya: “Ya Tuhanku, jadikanlah aku dan anak cucuku orang yang tetap melaksanakan solat. Ya Tuhan kami, perkenankanlah doaku.”

 Dengan terlaksananya solat lima waktu sehari semalam, insyaAllah perkara harian lain juga akan semakin baik dari hari ke hari.

Istiqomahlah, konsistenlah berdoa. Doa kat atas ni baca hari-hari setiap solat. Usaha, doa..lepas tu tawakal kepada Allah.

 

Setakat ni dulu untuk kali ni. Lain kali kita sharing lagi okey.

 

If you find this article beneficial, feel free to pass around.

 

Saif Khalid

 

 

Cara Mengatasi Sembelit

Assalamualaikum w.b.t

 

Pernah tak anda semua mengalami sembelit? Duduk lama dalam toilet tapi ‘hajat’ belum tercapai. 🙂 Macam malu je kan nak cerita bab ni. Tapi percaya lah, bukan anda seorang yang mengalaminya.

Itu tandanya anda mengalami sembelit! Jangan terkejut ya. Perkara ini normal dan boleh terjadi kepada semua lapisan umur tak kira bayi ataupun orang dewasa.

 

Cara Mengatasi Sembelit

 

Cara mengatasi sembelit yang akan saya kongsikan dengan anda semua adalah daripada pengalaman saya sendiri. Bukanlah melalui kajian saintifik mana-mana pihak. Mungkin anda mengamalkan cara mengatasi sembelit yang berbeza dari saya. Anda boleh kongsikan tips di ruangan komen nanti OK. 😉 Sharing is caring!

 

Cara Mengatasi Sembelit

 

 

Punca sembelit 

Sembelit boleh disebabkan oleh najis yang keras atau kering memenuhi ruang usus dan rektum sehingga menjadi amat ketat dan mengakibatkan najis tidak mampu ditolak keluar.

 

Cara Mengatasi Sembelit ————>

 

1) Makan makanan yang mempunyai serat yang tinggi seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.

Pengalaman saya sendiri, makan kangkung celur adalah salah satu cara mengatasi sembelit yang berkesan. Kangkung adalah sayur yang mudah didapati dan rasanya juga sedap. Bagi mereka yang memilih untuk memakan sayur, kangkung bukanlah sayur yang susah dimakan ya. 😀 Ada juga yang memilih untuk memakan pisang dan betik bagi mengatasi sembelit ini.

 

Cara Mengatasi Sembelit

Kangkung

 

pisang

pisang

 

2) Minum air secukupnya.

Kita disarankan untuk meminum air kosong sebanyak 8 gelas sehari. Pastikan badan kita mendapat air yang secukupnya bagi memudahkan sel-sel badan berfungsi dengan baik. Banyak proses yang dilakukan oleh badan yang memerlukan air termasuk proses perkumuhan. Jadi, jangan abaikan kepentingan meminum air kosong untuk mengekalkan kesihatan yang baik kepada badan kita.

 

air

air

 

3) Pengambilan Ostematrix Shaklee.

Dulu saya macam ragu-ragu bila diperkenalkan dengan Ostematrix Shaklee ni. Betul ke ianya dapat membantu mengatasi sembelit? Bila saya cuba. WOW!! Alhamdulillah, memang sangat-sangat membantu melancarkan pembuangan air besar. Sembelit dah tak ada. Sebelum tidur, saya akan ambil 4 biji Ostematrix sebagai persediaan hari esok. Magnesium yang terkandung di dalam Ostemarix Shaklee ini dapat membantu melembutkan najis. Sebab tu lah, saya jatuh cinta sangat dengan Ostematrix. Ianya bukan sekadar kalsium tau.

 

Cara Mengatasi Sembelit Ostematrix

Ostematrix Shaklee

 

Jangan biarkan sembelit anda berlarutan kerana ianya boleh membawa kepada penyakit buasir. Bila najis susah dikeluarkan, kita akan memberi tekanan kepada anus kita untuk terus mengeluarkan najis yang keras dan kering tersebut. Amalkan cara mengatasi sembelit yang anda suka dengan berkesan.

Ada juga cara lain untuk mengatasi sembelit seperti pengambilan ubat-ubatan dan julap. Tetapi pengambilan ubat-ubatan dan julap yang kerap boleh menyebabkan usus bergantung penuh kepada ubat jenis itu sebelum boleh mengeluarkan najis.

 

Jika anda mempunyai cara mengatasi sembelit secara alami yang menarik, jom kongsi dengan kami di sini! Selamat membaca!

 

Nak rasa perbezaan Shaklee?

Ingin menjana pendapatan bersama Shaklee?

Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan, khidmat nasihat & konsultasi PERCUMA.

Saif Khalid/Nurbahiah Mohd Isa
013.200.2850/013.356.4876
Shaklee Independent Distributor

 

Kenapa Perlu Ambil Suplemen

Suplemen? Apa itu suplemen?

Rasanya ramai yang fikir macam-macam bila kita sebut suplemen.

Saya juga begitu.

Dulu, bila orang sebut suplemen, apa yang berlegar di kepala adalah MLM.

Tapi kenapa dengan MLM?

Bila sebut MLM je, kita akan lebih waspada, betul? Sebab selama ni banyak betul kes-kes yang tak indah diceritakan dalam dunia MLM.

Tapi kini tidak lagi. Asalkan pandai menilai sesuatu syarikat dan pelan pemasarannya, anda akan mampu membuat pilihan bijak!

 


Kenapa Perlu Ambil Suplemen

 

Suplemen pada bahasa bermaksud penambahan. Atau pelengkap.

Dari segi istilah dalam dunia pemakanan, suplemen bermaksud makanan tambahan yang diambil untuk kesihatan badan. Sama ada untuk bahagian tertentu atau untuk kesihatan secara keseluruhan.

Suplemen juga bukanlha terhad kepada dunia kesihatan atau dunia pemakanan.

Kalau kita ada kereta, kita pasti akan mencari suplemen untuk kereta kesayangan kita. Contohnya tint film, sport rim, air freshener, etc.

Kalau ada handset, selalunya kita akan cari casing, screen protector, apps canggih manggih.

Yang ada rumah, tambah suplemen kepada rumah supaya lebih awesome. Macam-macam ditambah, awning, spotlight, alarm, etc.

Jadi, badan kita? Macam tu lah juga..kalau sayang kat kadan ni, mesti kita cari suplemen.

 

Ok, straight to the point.

Kenapa Perlu Ambil Suplemen?

 

Saya senaraikan 7 sebab untuk kali ni;

1. Pencemaran alam sekitar dan bahan-bahan penyebab kanser.

Dunia sekarang dunia moden. Tapi bab pengendalian pencemaran masih tak terkebelakang. sigh..

Setiap hari kita terdedah dengan asap kenderaan, asap rokok, asap pembakaran terbuka dan lain-lain. Benda ni semua tak dapat dinafikan dapat memudaratkan tubuh badan kita.

Begitu juga dengan air yang kita gunakan seharian. Air untuk mandi, minum, memasak, dll. Tubuh badan kita mengandungi ~70% air. Jadi kalau air kotor, atau tak cukup bersih, tak ke menghalang tubuh badan kita daripada berfungsi secara optimum?

Hampir setiap hari kita bermuamalah dengan bahan penyebab kanser. Dari beg plastik, bekas-bekas plastik, bedak talkum, alatan mekap, asap-asap merbahaya, dan macam-macam lagi.

Semua tu adalah penyebab utama kita kena ambil suplemen. Make sense?

 

Kenapa Perlu Ambil Suplemen

Asap kenderaan boleh mengakibatkan kanser

 

2. Badan memerlukan dos vitamin yang lebih tinggi dari apa yang diperolehi daripada makanan.

Dalam sesetengah situasi, badan kita memerlukan dos vitamin yang lebih tinggi dari apa yang boleh diperolehi daripada makanan.

Contohnya Vitamin-C dan Vitamin-E yang diperolehi daripada makanan sahaja tidak mencukupi untuk memberi kesan pencegahan dan anti penuaan.

Jika kita selsema contohnya, kita juga memerlukan suplemen seperti Vitamin-C yang lebih untuk meningkatkan imuniti badan kita.

 

3. Pengambilan makanan yang tidak seimbang.

Masyarakat sekarang kurang peka dengan pengambilan makanan yang seimbang. Bagaimana yang dikatakan seimbang? Kita boleh lihat semula piramid makanan yang kita belajar dulu di sekolah. Kita perlu tahu makanan yang mana perlu kita kurangkan dan makanan mana yang perlu dilebihkan.

Contohnya, jika seseorang itu sangat susah untuk makan sayur, dia perlu untuk mencari suplemen sebagai pengganti zat yang sepatutnya diperolehi dari sayur. Ini penting bagi mengekalkan kesihatan yang baik.

piramid makanan - Kenapa Perlu Ambil Suplemen

Piramid Makanan

4. Kehilangan zat makanan.

Zat makanan mudah hilang semasa proses pengangkutan, penyimpanan dan penyediaan. Contohnya semamsa kita memasak sayur, jika kita masak terlalu lama zat-zat dalam sayur tersebut akan hilang. Akhirnya kita tidak mendapat zat yang diperlukan oleh badan daripada sayur tersebut. Ini menjadi sebab kenapa kita perlukan suplemen bagi menggantikan zat-zat yang hilang tadi.

 

5. Buah-buahan dan sayur-sayuran kebanyakannya tercemar.

Pada masa kini, buah-buahan dan tumbuh-tumbuhan ditanam secara pukal. Ini menyebabkan para petani cenderung menggunakan bahan kimia yang berlebihan bagi memastikan tanaman mereka hidup subur tanpa gangguan penyakit. Ramai petani yang menggunakan racun serangga yang boleh membahayakan kesihatan manusia. Bagi yang mengikut peraturan dan dos racun serangga yang telah ditetapkan oleh pihak berwajib, mungkin masih boleh dimakan dengan selamat. Tetapi, jika ada penyalahgunaan racun serangga yang berlebihan, ia akan memberi kesan yang buruk kepada kesihatan kita.

Kenapa Perlu Ambil Suplemen

 

6. Makan mengikut selera rasa.

Kita selalu dengar orang bercakap mengenai, kita makan untuk hidup? Atau hidup untuk makan? Persoalan yang sering ditanya. Tetapi, masyarakat kita masih lagi mengamalkan cara hidup hidup untuk makan. Makan mengikut selera tanpa mengambil kira sama ada makanan tersebut berkhasiat atau tidak. Ini menjadi sebab kenapa kita perlu ambil suplemen bagi mengekalkan kesihatan yang baik. Kita perlu mengubah tabiat makan yang cenderung untuk merasa makanan yang sedap sahaja. Ramai rakyat Malaysia terutamanya mempunyai penyakit-penyakit kronik disebabkan pengambilan makanan yang tidak berkhasiat. Semuanya gara-gara nak yang sedap. Akibatnya kita tanggung selepas itu.

 

7. Gangguan penyerapan nutrisi daripada makanan.

Penyerapan nutrisi daripada makanan memerlukan medium yang sihat. Kadang kala pengambilan ubat-ubatan dan minuman berkafein boleh mengganggu penyerapan nutrisi daripada makanan. Apabila berlaku gangguan penyerapan nutrisi daripada makanan, badan kita tidak dapat menyerap nutrien yang sepatutnya diserap oleh badan.

 

Sudah terang lagi bersuluh kan kenapa perlu ambil suplemen? Jangan kita berlengah lagi. Kesihatan dalah sesuatu yang sangat berharga. Kurniaan yang Allah beri pada kita untuk dijaga. Bukan untuk diporak peranda. Laburkan sedikit wang bagi membeli suplemen yang sesuai dengan keperluan badan kita. Jangan terlalu kedekut sedangkan kita membazir wang untuk perkara lain yang belum tentu ada manfaatnya.

 

Nak rasa perbezaan Shaklee?

Kepada mereka yang ingin mencuba vitamin pertama di dunia, kami cadangkan ambil Vita-Lea.

Ingin menjana pendapatan bersama Shaklee?

Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan, khidmat nasihat & konsultasi PERCUMA.

Saif Khalid/Nurbahiah Mohd Isa
013.200.2850/013.356.4876
Shaklee Independent Distributor

 

Pengalaman Bersalin Anak Pertama

Assalamualaikum w.b.t

 

Pengalaman Bersalin Anak Pertama

 

Pastinya ramai ibu yang mengandung, tak sabar menanti kelahiran si manja kan? Sama seperti kami juga yang pertama kali menjadi ibu dan ayah. Saya pun tercari-cari pengalaman bersalin anak pertama di google. Sebab tak dapat nak bayang macam mana lagi. Yang pasti, saat kelahiran merupakan saat yang mengujakan. Mau tak nya, 9 bulan menunggu. 😉 Bercerita mengenai pengalaman mengandung anak pertama memang penuh cabaran! Alhamdulillah diharungi dengan penuh tabah. Anda boleh baca di link atas.

 

Sudah Overdue

Kalau diikutkan due date, memang dah overdue. Overdue 4 hari je kot rasanya. Should not be a problem pun. As long as the baby is still in active mode. hehe… Memang rasa cuak jugak lah. Terutamanya 1st time mom macam saya. Gelabah pun ada jugak. Tapi, suami banyak tenangkan diri saya. Terima kasih suami 🙂 Nak pulak jiran sebelah rumah mak dah beranak 2 minggu dah. Yang kita ni, blum ada apa-apa tanda.

 

Tanda-tanda hampir bersalin

Pagi 5 Jun 2012, pukul 10am saya rasa nak buang air besar. Perkara normal lah tu kan? Terkejut tiba-tiba keluar tanda. Nervous dah. Tapi take a deep breath dulu. Kemudian, beritahu mak. Mak cakap ikut history mak, kalau keluar tanda dan asyik rasa nak buang air besar tu , tandanya nak beranak dah. Terus gelabah! Sebabnya lepas pada tu, asyik buang air besar saja. Mula la sms suami cakap dah kluar tanda. Ada rasa contraction. Tapi mild saja. Tak sakit sangat pun. Kadang-kadang kerap sangat rasa. 2,3 minit skali rasa. Cuak juga takut nak terberanak dah. Teringat suami ada di tempat kerja. Terus minta suami pulang. Mak pun push kami untuk ke hospital. Tapi kami berdua lengah-lengahkan masa. Pukul 12 tengahari tu, saya mulai risau, saya pun ajak suami ke hospital. Tu pun masih melengah-lengahkan masa lagi. Pukul 1pm baru pergi.

 

Vaginal Examination (VE)

Sampai di hospital, nurse check baru 1cm. Erkk…. baru 1 cm ke? OK lah. Ingat boleh balik rumah. Dalam hati nak berjalan-jalan dulu. HAHA… ada hati lagi tu nak jalan-jalan. Disebabkan saya dah overdue, doctor suruh admit lah jugak. So, masuk lah wad antenatal.

Dalam wad ni ramai kakak-kakak yang admitted sbb GDM dan darah tinggi. Mostly baru 30 weeks plus. Cuma kakak sebelah katil saya yang memang admitted sebab dia dah dilated 2cm. Saya hanya sembang2 saja. Tak lalu makan. Malam tu pukul 1 pagi, saya tak boleh tido sebenarnya. Saya minta tolong suami bawakan bantal sebab tak selesa tido. Orang lain dalam wad tu semua dah tido. Saya dah rasa contraction yang masih boleh tahan sakitnya. Kakak sebelah katil saya ni kadang-kadang dengar dia tarik nafas tahan sakit. Kemudian, suami datang dan saya cakap saya minta dia panggilkan nurse sebab contraction dah makin kerap. Check jalan, da dilated 4cm. Alhamdulillah… 🙂 Tp saya lengah-lengahkan lagi masa ambil baju, pergi toilet buang air semua. Hehe… Nurse yang nak bawa ke labour room tu tunggu lama.

 

Labour Room

Masuk je LR, doctor terus pecahkan ketuban tanpa beritahu saya awal2. Saya terkejut sebenarnya. Bila dah pecahkan, baru dia cakap saya pecahkan ketuban. Adoi… Beritahu la awal-awal. Baru saya ready. Lepas pecah ketuban, memang contraction makin kerap dan makin sakit. Fuh~! Allah saja yang tahu sakitnya. Lepas tu saya sorang-sorang je dekat hall sebelah tu. Dengan nervous mendengar orang dalam LR yang terjerit-jerit sakit nak beranak. Dengan suara nurse jerit-jerit cakap baby dah nak keluar. Stress jugak masa tu. Lampu tepi hall saya tu pun dah ditutup. Tempat saya je yang terang berlampu. Kalau ada hantu lalu pun, tak hairan dah. Sakit punya pasal, kena tinggal sorang-sorang. Sangat mengharapkan suami ada di sisi untuk tenangkan diri. Tapi apakan daya….. Saya asyik-asyik panggil nurse cakap saya sakit. Nurse reply “memang semua orang sakit macam tu dik”. OK, fine. Saya pun rasa give up nak panggil. Tp selang beberapa minit, rasa macam memang nak terkeluar sangat dah baby. Panggil nurse, nurse ulang ayat yang sama. Dia siap cakap saya kurang-kurang pun beranak pukul 6 pagi. Saya panggil lagi nurse. Suara macam orang merayu-rayu tersepit celah bangunan. Dengar tak dengar. Sedih sangat masa tu. Sebab memang da rasa baby nak keluar. Nurse pun mungkin tak larat dengar saya panggil, dia pun datang. Dan tak sempat nak cakap apa2, dia dah gelabah cakap “panggil suami dia cepat! baby nak keluar dah” Memang kepala Khadijah dah ada pun. Tak sempat la nak tolak masuk bilik tuk beranak. Beranak kat hall luar tu je. Nasib baik takdak siapa, suami boleh masuk hall tu.

Memang saya push banyak kali sebab saya amat2 terganggu dengan jeritan nurse untuk suruh saya push. Main push saja. Sepatutnya bila rasa contraction, baru push.Sampai kena episiotomi. Banyak jugak potong. Rasa daging dipotong gunting. Tapi tak sakit. Sebab sakit lagi contraction yang last tu. Lepas last push tu, purrrrffffffffff…… Allah… Allah…. Alhamdulillah Khadijah keluar dengan selamat.Perasaan dia macam korang tak berak seminggu dan segalanya keluar one shot! Hehe… Lepas je bahu Khadijah keluar, hilang semua sakit. LEGAAAAAAAAA…… :))

Khadijah lahir tak menangis pun. Mulut dia bentuk O. macam terkejut agaknya keluar. Haha… comel je. Bila nurse pakaikan baju baru dia nangis. Khadijah lahir pukul 3.12 pagi. Kemudian, ingatkan kelegaan tadi berpanjangan. Rupanya lupa lak yang nurse nak jahit luka epi tadi. Sekali lagi sakitnya. Sabar je…. Ubat bius tak rasa apa pun. Ke belum berkesan, tapi nurse dah jahit terus. Pasrah. Apa-apa pun, saya nak ucapkan terima kasih banyak-banyak kepada nurse tu yang berusaha menyelamatkan saya dan Khadijah. Semoga Allah menghargai usaha dan sumbangan beliau menyambut bayi di hospital tersebut.

 

Pengalaman Bersalin Anak Pertama

 

Alhamdulillah melahirkan Khadijah adalah satu proses yang bagi saya senang. Sakit pun tak lama. Semoga Allah memepermudahkan kelahiran permata hati kami yang kedua tak lama lagi pula. Pengalaman bersalin anak pertama adalah berbeza mengikut orang. Dan kalau orang yang sama pun, kelahiran yang seterusnya mungkin tak sama. Kita kena enjoy setiap kelahiran. Memang best! 🙂

 

Pengalaman Bersalin Anak Pertama

Suka kerut dahi masa umur 7,8 bulan. Masa ni debab lagi. Sekarang dah tinggi macam ayah dia.

Saya duduk di hospital selama 2 hari. Alhamdulillah kesihatan saya dan Khadijah amat baik. Luka jahitan saya 3 minggu jugak baru OK. Ni pun pantang makan. Waktu tu saya guna cecair bersihkan luka saja. Saya tak ingat dah nama dia apa. Losyen kuning ke apa. Dulu saya belum kenal Shaklee. Kalau tahu dulu dah lama amik zinc complex. Saya ada ceritakan pengalaman berpantang anak kedua yang memang best! Seminggu sahaja luka jahitan baik. Sebab saya consume set berpantang Shaklee.

Selepas kelahiran Khadijah, bermula lah kehidupan sebagai ibubapa. Dan bermula juga kehidupan tak cukup tido malam-malam. hehe… Ini lah serba sedikit pengalaman bersalin anak pertama saya. Mungkin kisah anda lebih menarik. Boleh kongsikan di ruangan komen. 🙂

 

Pengalaman Bersalin Anak Pertama

 Gambar latest Khadijah. Permata hati pertama kami KHADIJAH. Bulan Jun 2014 ni akan genap 2 tahun usia. Semoga Khadijah menjadi anak yang solehah dan musleh, berjaya di dunia dan akhirat. Ameen…

SET BERPANTANG SHAKLEE

Klik untuk besar

Klik untuk besar

Saya menyesal untuk kelahiran pertama ni saya belum kenal Set Berpantang Shaklee. Anda pun taknak menyesal jugak kan macam saya? Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan. Kita sembang-sembang kongsi pengalaman OK. 🙂

 

 

Ibu Muda Ini Serik Nak Beranak Lagi Sbb Seksa Pantang. Apa Yg Buat Dia Berubah?

 

 

Saif Khalid/Nurbahiah Mohd Isa
013.200.2850/013.356.4876
Shaklee Independent Distributor

Kenapa Saya Join Shaklee

Kenapa saya join Shaklee?

Hari ni saya nak kongsi 3 sebab kenapa saya join Shaklee.

Eh, 3 je???

Takpa, walaupun sikit, tapi saya sangat cerewet  pasal 3 benda ni. Jap lagi saya akan terangkan.

 

Sebelum saya join Shaklee, saya consume untuk cuba-cuba je. Dan saya sendiri tak tau pun Shaklee ni MLM.

Introducer saya langsung tak cerita pasal business plan, MLM dan yang seangkatan dengannya. Dia hanya fokus pada produk – kelebihannya, cara makan, etc.

 

1. Berkesan

“Always Works” – salah satu janji dari Shaklee. Saya pernah terbaca, tapi saya buat dunno je. Until saya sendiri rasai perbezaannya!

Antara produk Shaklee feveret bagi saya ialah ESP, Set Resdung dan Ostematrix.

Saya tumpang makan ESP bila isteri saya beli untuk support penyusuan anak kami. Memang ketara perbezaannya lepas minum segelas ESP. Boleh baca entry ESP kami di link ini.

Set Resdung pula, terdiri dari Vita-C, B-Complex dan Alfalfa. Cerita panjang dia boleh baca kat sini.

Ostematrix adalah antara produk hot di kalangan pengedar Shaklee. Nak tau apa kelebihannya? Cuba dulu baru tahu. 🙂

 

Kenapa Saya Join Shaklee

The Shaklee Difference – Kenapa Saya Join Shaklee

 

2. Sudah Lama Bertapak

Sebelum saya join Shaklee, saya terlebih dahulu mengkaji berkenaan syarikat dan produknya.

Saya sendiri pernah makan Vita-Lea sejak di bangku sekolah rendah lagi. Dan Shaklee masih bertahan sehingga kini. Mesti ada sesuatu yang hebat pada produk ini!

Benar, Shaklee mendapat sambutan yang sangat hebat di kalangan rakyat Malaysia. Sebab apa? Sebab produk dan approach Shaklee yang hebat.

Vita-Lea yang mana merupakan produk pertama Shaklee, kekal hingga sekarang sebagai produk wajib-ada di rumah pengedar-pengedar Shaklee.

 

Kenapa saya join Shaklee

 

 

Sebelum join, dah pasti saya akan google dulu pasal syarikat. Mana tau ada yang tak kena dengan syarikat Shaklee.

Tapi sehingga kini, saya masih belum jumpa atau dengar perkara yang tak baik tentangnya. Walaupun tiada panel syariah, tetapi saya sendiri tak pernah rasa ditipu, tertindas, atau tidak senang terhadap produknya mahupun pelan pemasarannya.

 

3. Tidak Perlu Simpan Stok

Stok adalah antara musuh utama bagi golongan pertengahan. Mungkin tak ramai yang ada modal untuk membeli stok yang banyak untuk memulakan perniagaan.

Dalam Shaklee, kita tak perlu simpan stok. Sebab kita hanya perlu membuat pesanan melalui sistem online Shaklee, dan Shaklee akan hantarkannya untuk kita. Sungguh mudah!

Shaklee tidak meletakkan syarat pembelian untuk menjadi ahli. Cuma dengan RM65, kita boleh menjadi pengedar Shaklee, seumur hidup. Nak makan sendiri ke, atau nak jadi jutawan dengan Shaklee, anda TENTUKAN.

 

 

Nak rasa perbezaan Shaklee?

Ingin menjana pendapatan bersama Shaklee?

Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan, khidmat nasihat & konsultasi PERCUMA.

Saif Khalid/Nurbahiah Mohd Isa
013.200.2850/013.356.4876
Shaklee Independent Distributor

 

 

1 10 11 12 13 14 15