Category Archives: Happy Life

Ilmu Milik Siapa?

Ilmu Milik Siapa?

 

“Duk ajar budak universiti Engineering Drawing, C-Programming, ingat kau handal?”

“Ajar budak SPM subjek Add. Maths, Fizik, hebat sangat ke?”

 

Hari ni aku disedarkan dengan sesuatu. Bahkan belajar sesuatu yang amat berharga. Mungkin selama ni duk rasa bagus, pandai, bijak.

Apakah kemahiran yang ada pada diri ini AKU yang punya?

 

Sama sekali tidak. ILMU itu milik Allah, tuhan sekalian alam.

 

Hari ni berkesempatan tolong isteri mengajar anak jiran, pelajar tahun 2.

Hari ni pelajaran BI. Bahasa Inggeris.

 

Buka buku cerita “Lina at School.”

First page, ada gambar besar, dan dua ayat di bawahnya.

This is Lina.

She is seven years old.

 

Saya baca, kemudian suruh dia ikut.

He: Thee e Lina. Shee eeees seven years old.

Me: No. This is Lina.

He: These eees Lina. She eees seven years old.

 

Ok fine. Panjang pendek harakat dia tu xpa lagi. Dengan beberapa kali ajar, he finally boleh sebut This is dengan betul.

Kemudian saya suruh dia ulang sekali lagi.

He: This a Lina. He is seven year old.

 

Ilmu Milik Siapa?

 

Saya bacakan lagi untuk dia. Dan suruh dia ulang lagi.

Macam-macam perkataan disebutnya;

“Is is Lina.”

“He this seven year old.”

“Thee ee Lina.”

“She a years old seven.”

“A is Lina.”

dan lain-lain.

 

Ilmu Milik Siapa? Life long learning

 

 

Aduh…berapa kali tepuk dahi. ‘a’ dan ‘is’ pun tak boleh beza ke???

Adakah ‘he’ dan ‘she’ kelihatan sama padanya??

 

Nak kata geram memang sangat geram lah. Duk kerling kat rotan sebelah ni. Nasib baik tak dan nak sambar. Kang nanti kene piap nangis pulak. Takpelah, kali ni I just raise my voice to him. Rotan tu kiv dulu.

Saya ulang baca untuknya 2 ayat tersebut, tak kurang dari 100 kali.

Sampai Khadijah yang berumur 1tahun 10bulan ni pun menyebut Lina at school! Tapi pelat skit la. 😉

Ilmu Milik Siapa? Khadijah Membaca

 

Macam-macam duk terfikir dalam kepala ni. Bukan apa, sebab ni rasanya 1st-time jumpa anak murid camni. Selama ni asyik dapat yang ok-ok dan bagus-bagus je.

Just wondering, apakah punca terjadinya murid sebegini. He just can’t learn a lesson!

Kalau setakat tak dapat menulis xpa lagi. Even nabi Muhammad pun tak pandai menulis.

Tapi, sebagai manusia, bukankah sepatutnya kita boleh dengar-dan-sebut? Seperti nabi Muhammad menyebut kembali apa yang disebut malaikat Jibril.

 

Apakah puncanya? Adakah berpunca dari kurang kasih sayang semasa proses pembesaran, atau bahan beracun dalam makanan atau ubat-ubatan, ataukah terlalu dimanjakan?

Tertanya-tanya, supaya kita tak melakukan kesilapan yang sama kepada anak-anak kita kelak.

 

Ada yang kata dyslexia. Saya pun tak pasti. Cuma yang saya tahu, tulisannya sempurna. Dia mampu meniru tulisan dalam buku tersebut dengan sempurna, tanpa ada ‘b’ jadi ‘d’ atau seumpamanya.

 

Saya mengajar murid tersebut dari pukul 5:30pm sehingga 7pm.

Hanya 2 ayat tersebut!

Secara personal, 1-to-1.

Ya, satu jam setengah!

 

Sesi pengajaran tersebut terngiang-ngiang dalam kepala – semasa mandi, solat. Aduh.. Astaghfirullah..

 

Sehingga saya terpaksa akur, bahawa… yang memberi ilmu adalah Allah.

Yang membenarkan seseorang itu faham akan sesuatu adalah Allah, pemilik ilmu sekalian alam.

Kita hanya boleh menyampaikan. Tetapi kefahaman itu milik Allah.

Ya, petang tadi saya gagal mengajar murid itu. ‘a’ saya tak dapat ajar, ‘is’ pun saya tak dapat nak sampaikan kepadanya.

 

Ilmu Milik Siapa? Hauqalah arabic english

 

 

Semoga Allah membersihkan hati saya, semoga dapat menyampaikan ilmu kepada anak bangsa.

Wallahu a’lam.

 

-SaifKhalid-

 

 

Majlis Perkahwinan Ringkas dan Penuh Makna

Majlis Perkahwinan Ringkas dan Penuh Makna

Assalamualaikum warahmatullah..

Berkisar tentang post saya di FB semalam, hari ni saya terasa ingin berkongsi pengalaman kami suami isteri dalam melangsungkan majlis perkahwinan, yang mana kira-kira telah berlangsung dua tahun lepas.

Saya kira majlis perkahwinan yang telah kami jalankan cukup ringkas dan sangat bermakna.

Majlis kami mungkin agak pelik buat kebanyakan rakyat Malaysia. Kami buat majlis kami sebegini rupa kerana terasa ada sesuatu yang tak kena dengan adat resepsi rata-rata orang Malaysia masa kini.

Bukan apa, saya secara peribadi selalu merasa terkilan bila tak dapat berjumpa dengan pengantin sewaktu menghadiri majlis perkahwinan @ resepsi mereka.

 

Perkahwinan Menambah Berkat

 

Bila tiba musim cuti maka ramailah yang akan melangsungkan perkahwinan. Senang orang nak datang tolong dan senang bagi yang jauh nak travel datang ke tempat kita, ye tak.

Dan selalu juga kita mendapat beberapa jemputan pada hari yang sama.

Pernah kami suami isteri mendapat 7 jemputan dalam hari yang sama. 5 kenduri dekat, 2 jauh. Yang jauh tu tak dapatla nak nolong. hehe..

Jadi antara yang 5 ni, camana nak atur. Kalau tak dapat pergi semua pun, paling kurang beberapa jemputan yang kita penuhi, pastilah kita sangat berharap dapat bertemu dengan pengantin kan.

Tetapi..realitinya, kenduri yang kita hadiri sekitar jam 12tgh hari, selalunya pengantin tak ada di majlis mereka.

Hanya kenduri kedua atau ketiga untuk hari tersebut baru kita dapat bersua dengan pengantin.

 

Ok, straight to the point, meh nak kongsi sikit acara kenduri perkahwinan kami.

 

Majlis Perkahwinan Ringkas dan Penuh Makna

Majlis Perkahwinan Ringkas dan Penuh Makna

Akad Nikah

Untuk belah perempuan, kami jalani upacara akad nikah dan kenduri pada hari yang sama.

10am : Akad nikah

11am : Kenduri

5pm : Majlis tamat

———————————————–

Kami pengantin baru berada sepanjang majlis dari 10am – 5pm untuk bertemu dan beramah mesra dengan tetamu yang hadir.

 

Majlis Sambut Menantu

11am : Ketibaan rombongan pengantin, makan beradab

12pm : Ketibaan tetamu

5pm : Majlis tamat

————————————————

Rombongan keluarga pengantin perempuan tiba awal sejam dari tetamu lain. Kenapa?

Sebab mereka adalah tetamu VVIP. Mereka adalah yang paling dinanti-nanti oleh keluarga pengantin lelaki.

Mereka berhak mendapat layanan istimewa & eksklusif.

 

Saya masih ingat detik ketibaan rombongan pengantin perempuan.

Seluruh keluarga pihak perempuan dijemput, disalam, dipeluk oleh keluarga lelaki, diiring ke meja makan khas, dilayan mesra oleh tuan rumah tanpa perlu membahagi masa untuk melayan tetamu lain.

Saya kira event ketibaan rombongan adalah urusan antara keluarga. Orang lain tak tengok pun tak apa. Yang penting tak ada yang rasa kekok.

 

Tetamu lain pula akan tiba kira-kira sejam selepas ketibaan rombongan perempuan.

Kedua-dua raja sehari dah kenyang makan bersuap. Dah ready nak jumpa para hadirin hingga ke petang. 🙂

Kebiasaan kenduri sambut menantu, rombongan pengantin akan tiba sekitar 1-2 jam selepas majlis bermula. Orang lain buat camtu, adakah perlu kita ikut? Kami tak temui kerelevenan membuat event ‘delayed Ketibaan Pengantin’, jadi tak perlulah untuk kami ikut adat tersebut.

Satu dari harapan kami dalam kenduri perkahwinan adalah untuk tidak sesekali menghampakan niat tetamu untuk berjumpa dan meraikan raja sehari. Datanglah seawal-awal kenduri, atau di hujung waktu, kami akan menyambut semua tetamu dengan besar hati, semampu mungkin.

Doa dari para tetamu sangatlah kami hargai.

 

Majlis Perkahwinan Ringkas dan Penuh Makna

 

Untuk kenduri belah perempuan, akad nikah pukul 10am, lepas tu alas perut sikit, kemudian terus marathon beramah mesra dengan tetamu.

Break sebentar untuk solat zuhur dan asar tak menjadi masalah. Make-up perempuan dibuat agak simple supaya tak menyusahkan nak solat dan make-up balik.

Ye la, make-up lebih-lebih pun memang tak boleh. Jangan event yang once-in-a-lifetime ni dicemari dengan benda tak elok. Kalau berhias berlebihan, make-up berjam-jam, tak ke menyerupai amalan jahiliyyah.

 

Baiklah, cukup sekadar ini perkongsian dari kami. Mana yang baik ambillah, yang tak baik dijadikan sempadan.

Siapa yang sayangkan tetamu bolehlah jadikan entri ni sebagai panduan. Tapi kalau yang kahwin cuma nak glemer atau nak syok sendiri je, terpulanglah.

 

Jangan pulak ada yang gaduh dengan keluarga pasal benda ni.

Kalau rasa-rasa nak buat stail sendiri, dan parents okay, then boleh jalan. Hormati mereka sebaiknya, insyaAllah semuanya akan baik belaka.

 

p/s: Siapa nak kahwin tu segerakanlah. Jangan tunggu lama-lama. *wink*

 

 

– saifkhalid –

 

Jom Berzikir Sambil Memandu

Apa yang kita buat semasa memandu..adakah kita selalu berzikir, menyanyi, berselawat, baca al-Quran, ataupun membebel?

Kalau trafik jammed, makin lama lah kita meluangkan masa untuk memandu sambil _______ . (isi tempat kosong sendiri)

Baik benda yang kita buat, murahlah rezeki kita insyaAllah. Sebaliknya, jauhlah kita dari rahmat Allah.

 

Jom Berzikir Sambil Memandu

 

Antara aktiviti yang saya dan isteri selalu buat masa drive, terutamanya bila drive jauh-jauh, adalah dengar alunan zikir. Sekarang ni dah banyak album zikir yang diselitkan dengan terjemahannya. Jadi, siapa-siapa yang tak berapa pandai bahasa Arab pun boleh faham zikir-zikir dengan mudah.

 

Dulu ayah saya pernah ajar zikir dalam iktidal. Panjang skit la dari zikir biasa. Tapi saya tak sempat nak hafal.

Sekarang bila dengar hari-hari, skali dengan maksud dia, kita jadi lebih teruja. Rasa nak hafal, dan rasa nak amalkan dalam solat harian kita. Tengok balik, bukannya panjang mana pun. Lebih 2-3 saat je dari zikir biasa (Rabbana lakalhamd).

Apakah zikirnya? Nin dia..

Jom Berzikir Sambil Memandu

Zikir Iktidal

 

Yang bermaksud: “Wahai Tuhan Kami, bagiMu segala pujian yang banyak, baik dan yang ada barakah padanya”.

Banyak lagi zikir-zikir yang kami dapat hafal, dan tak kurang juga yang ‘terhafal’ dari album-album zikir sebegini.

Kalau nak boleh dapatkan kat link ni. Zikir Para Perindu Syurga. Recommended by us. ^_^

 

Jom Berzikir Sambil Memandu

Sekian. Salam zikir.

Saif Khalid

 

Jom Hebat! di Sg. Petani

 

Assalamualaikum semua!

Alhamdulillah, Sabtu lepas (28 sept 2013) saya, suami dan lil’ mujahidah Khadijah, berpeluang menghadiri program Jom Hebat! di Bandar Laguna Merbok, Sungai Petani. Walaupun lambat (sebab salah tempat pegi -_- ) kami bersyukur selamat sampai. hehe.. Thanks to K B yg bagi alamat pada kami. Sebab kami takda smart phone, SEMAK phone adalah. So, tak boleh nak check di fb alamat dia.

Selalunya, weekend kami memang full, dengan usroh lagi, urusan rumah, urusan bisnes dan kenduri. Dan weekend kali ni alhamdulillah, diisi dgn program yang bermanfaat.

Program bermula jam 930am. Tapi kami sampai pukul 10am. Masuk-masuk je K Lyna dah bagi talk. Talk yang disampaikan oleh K Lyna yang bertajuk erk…. saya datang lambat jadi saya tak sure tajuknya. Yg pasti Master Lyna bagi talk mengenai benefit shaklee, 3C , uv dan etc. Bermanfaat terutamanya bagi mereka yg baru berjinak2 dalam bisnes Shaklee ini.

shaklee kulim 1

 

Presenter kedua adalah kak Suhaida Su’aid. Kak Suhaida present mengenai Kenapa saya pilih Shaklee? Kak Suhaida ni sudah banyak mencuba bisnes2 yang lain seperti menjual barangan bayi dan fotografi. Semuanya bisnes-bisnes ini dibandingkan dengan bisnes Shaklee. Dan ternyata, bisnes Shaklee memenuhi kehendak ibu-ibu yang inginkan masa bersama anak-anak. Sambil berbisnes, anak di depan mata. 🙂 Sebebnarnya saya baru kenal kak Suhaida ni. Rupanya dialah anak pakcik yang suami saya selalu jumpa di masjid. Pakcik tu cakap anak dia pun buat Shaklee. Anak dia pharmacist katanya. Dan dia pun pernah pergi Magik Utara di Cinta Sayang bulan lalu. Allah mempertemukan kami di Laguna. Salam perkenalan. Semoga ukhuwwah berkekalan.

shaklee kulim 2

 

Seterusnya, segmen From Zero to Pro by Kak Farhah. Kak Farhah ni student UIA. Saya penah jumpa dia dulu di UIA. Tapi ingat-ingat lupa nama dia. Kak Farhah berkongsi mengenai cara nak skor UV dan naik rank. So, lepas ni kita boleh letak target untuk naik rank. TARGET! sangat penting! Kalau tak da target, ke laut lah kita. Macam hidup tapi takda tujuan. Apa jadi? sia-sia kan? -_-

shaklee kulim 3

 

Seterusnya, Mamaa Adamia punya turn. Tajuknya ialah Pencen Shaklee vs Pencen makan gaji. Haaaa… mana 1 pilihan kalbu?? hehe… Dulu angan-angan saya mestilah nak bekerja di luar. Mempunyai title engineer. Tapi lepas grad, dapat baby, terus duduk di rumah dan berangan nak jadi businesswoman. Alhamdulillah tercapai. Masih bertatih dalam Shaklee, tapi kami berusaha ikut apa yang mentor buat untuk berjaya. InsyaAllah.

 

shaklee jom hebat

 

Gembira sangat dapat berjumpa kenalan-kenalan baru di Jom Hebat ini. Selama ni kenal atas talian saja. Sekrang dapat bersua muka. Semoga ukhuwwah kita berkekalan. Ameen~ Knowledge yang kami dapat, akn kami kongsikan dengan mereka yang ingin join kami. 🙂 FREE coaching, akan join secret group kami, lifetime coaching sampai berjaya! 😉

Berminat untuk bersama kami? Now is the RIGHT TIME!

 

Saif Ar-Rahman Khalid / Nurbahiah Mohd Isa
Shaklee Independent Distributor
013-200 2850 / 013-356 4876

Always WORKS | Always SAFE | Always GREEN

[Review] Nissan Almera – kereta keluarga jimat minyak

 [Review] Nissan Almera – kereta keluarga jimat minyak

 

Assalamualaikum w.r.t.

Baiklah, setelah beberapa bulan memandu Nissan Almera, teringin pulak nak bagi review sikit.

Overall, kami sangat berpuas hati menaiki Almera. Worth every penny of it. Chewah. Yela, Almera ni kalau tak silap kami, ialah yang termurah dalam kelasnya. (untuk kereta import la)

Review - Nissan Almera - kereta keluarga jimat minyak

Alputih ^.^

Dah pakai hampir 5 bulan, odometer sekarang menjangkaui 7300km. Memang tak jauh mana sebab kami bekerja dari rumah. 🙂 Pakai buat balik kampung je yang buat odo bertambah banyak.

Tahap keselesaan…sangat selesa, walaupun hanya pakai kerusi fabrik. Pernah sekali drive 120kmh, tiba2 mertua sound, “Kenapa bawak slow sangat ni, bawak 90 je ke?”. Sekali dia tengok meter dah 120. Cabin insulation dia thumbs up. Noise dari enjin, persekitaran & angin sangat minimum.

Review - Nissan Almera - kereta keluarga jimat minyak

Posisi kerusi pemandu pada setting paling belakang. Legroom belakang masih sangat luas.

Saya suka set kerusi jauh2 time memandu supaya pemanduan lebih selesa dan santai. Jauh mana? Kalau nak tekan pedal sampai rapat, harus melunjur kaki ke depan sepenuhnya. Ketinggian saya hampir 6 kaki. Isteri saya memang tak sampai kakinya kalau guna posisi pemanduan saya.

Ok next, speaker – not bad at all. I’m not an audiophile though. -.-‘

Ruang belakang yang amat luas. Kadang-kadang terfikir nak letak meja sebijik kat ruang kaki tu. Haha. Keluasan boot belakang juga sangat luas.

Review - Nissan Almera - kereta keluarga jimat minyak

Posisi kerusi pemandu hampir rapat ke depan.

Minyak? Masa raya puasa baru ni, perjalanan dari Kulim ke Sg. Buloh menelan minyak sebanyak ~RM47.

Camana kami sukat? Begini, di awal perjalanan, kami isi full-tank. Bila sampai je Sg. Buloh, isi full-tank lagi sekali. Isian semula sampai nozzle terjetak menunjukkan nilai RM47 di pam minyak. Rasanya ok la kut cara kira camni.

Perkiraanya, jarak perjalanan 342km. Minyak RM47. (harga minyak semasa bagi RON95 ialah RM1.90)

= 7.23L/100km

* nota: kelajuan pemanduan sekitar 100kmh ke 150kmh

Kalau maintain ~110kmh pasti jauh lebih jimat.

Bila banding dengan Perodua Viva 1.0L. Pengalaman kami memandu Viva, kelajuan purata 90-120kmh, kami dapat 6.57L/100km. Quite good la banding dengan keselesaan dan keluasan Almera.

Review - Nissan Almera - kereta keluarga jimat minyak

Ruang boot belakang.

 

Cuma satu benda nak kena bgtau, stereng elektronik Almera tersangatlah ringan. Jadi kalau nak potong lori treler atau bas, pastikan pegang stereng kuat-kuat.

 

Kos Servis

Servis pertama (1000km) dan kedua (5000km) masing-masing hanya menelan belanja RM115. Walaupun tak dapat free macam pengeluar-pengeluar lain, tapi takde la mahal pun kan.

Review - Nissan Almera - kereta keluarga jimat minyak

Happy little girl~

Tempat mainan Khadijah – di tempat letak tangan penumpang belakang. 😀

 

Proses Pembelian

Proses membeli Almera hari tu sangat cepat. Total hanya 2 minggu! Minggu pertama settle loan, dan minggu kedua dah dapat kereta.

Rezeki kami dapat berjumpa dengan salesman yang berdedikasi. Ramah orangnya. Sampai sekarang masih in-touch. Bukan pasal kereta je, macam-macam benda kami sembang. Kalau siapa-siapa nak beli Almera atau adik-beradik Nissan yang lain, bolehlah contact kami untuk berurusan dengan beliau.

 

Sekian. Selamat memandu dengan cermat!

SaifKhalid

1 11 12 13 14 15