Category Archives: Ostematrix

Atasi Derita Sakit Pinggang

Sakit Pada Pinggang

 

Sakit pinggang adalah antara sakit yang paling kerap dialami oleh masyarakat secara umumnya.

Cuma tak ramai yang ceritakan kepada orang lain. Kebanyakan kita memilih untuk pendamkan sahaja.

“Alah, biasa la sakit pinggang.”

“Nanti baiklah tu.”

“Sikit je, tak teruk pun.”

Ni antara slogan yang biasa orang kita pakai. Nak kata alasan pun tak juga. Masing-masing cuba ubati diri dengan cara psikologi. Baguslah kita tak merungut.

Tapi kalau sakit pinggang lama sangat, eloklah kita cari penawar atau ubatnya. Sakit pinggang lama-lama kan susah nak buat kerja dengan sempurna.

Ada yang sakit pinggang selepas lahirkan anak, sampai tak boleh nak tidur melentang. Ada yang tak dapat nak rukuk dengan sempurna – rukuknya congket sedikit ke atas. Sepatutnya kepala kita sama paras dengan punggung.

 

atasi derita sakit pinggang belakang

 

Punca Sakit Pinggang

 

1. Beban Terlalu Berat

Dalam memelihara dan menggerakkan badan dalam keadaan apa sekalipun, pinggang kita memainkan peranan penting. Nak gerakkan kaki pun pinggang perlu bertindak supaya keseimbangan badan dapat dikawal.

Apatah lagi dengan beban yang berat. Beban di sini membawa maksud tubuh badan kita dan juga barang yang kita bawa/tanggung. Dalam menanggung berat yang berlebihan, kita terdedah kepada sakit pinggang jika postur badan kita tidak betul.

 

2. Kasut Tumit Tinggi

Kenapa kasut tumit tinggi menyumbang kepada sakit pinggang? Apabila kita pakai kasut tumit tinggi, postur badan kita telah lari dari kejadian asal tubuh badan kita. Ia akan menonjolkan punggung dan juga dada kita.

 

3. Sokongan Tak Sesuai

Perhatikan bagaimana postur badan kita semasa kita tidur. Bahagian belakang badan kita harus selesa. Penggunaan tilam yang terlalu lembut akan membuatkan bahagian pinggang kita ‘tenggelam’ ke dalam tilam. Jika kita rasakan tilam terlalu lembut, cuba sesekali kita tidur di atas lantai dengan alas tidur yang minima. Rasakan perbezaannya.

Selain itu, lihat pada postur badan kita ketika bekerja. Pastikan cara duduk kita di kerusi adalah tegak. Badan kita sepatutnya berbentuk ‘S’, bukannya ‘C’. Jika kerusi kita tidak cukup ergonomik, boleh gunakan sokongan tambahan pada kerusi. Ia akan membuatkan abdomen kita sedikit kehadapan.

 

duduk ergonomik Atasi Derita Sakit Pinggang

 

Jika anda penat dan mahu melunjurkan kaki, cuba lakukan dalam keadaan baring, bukannya secara duduk.

 

4. Posisi Salah

Kita sering memandang remeh kepada perbuatan membongkok. Contohnya ketika kita menyalin lampin anak, berkebun, memasak, menolak troli, mengangkat barang dan sebagainya.

Kerap membongkok walaupun dalam tempoh masa yang sekejap mampu membuatkan kita sakit belakang. Sebaliknya, kita sepatutnya duduk – rendahkan pinggang – ketika memandikan anak, mengangkat barang dari lantai, berkebun dan lain-lain.

 

Mencegah Sakit Belakang dan Pinggang

 

1. Duduk dalam keadaan tegak.

– Semasa duduk membuat kerja harian, semasa memandu, semasa memandikan anak, berkebun dan sebagainya.

2. Pastikan belakang kita tegak semasa mengangkat barang berat.

– Cangkunglah ke bawah dalam keadaan belakang kita tegak. Bukannya bongkok ke dapan semasa mengangkat barang.

3. Tidur atas tilam yang agak keras.

– Tilam yang terlalu lembut membuatkan badan kita melengkung. Kita akan berasa tidak selesa ketika bangkit dari tidur.

4. Kurangkan berat badan.

– Usaha untuk dapatkan berat badan yang ideal. Berat badan yang berlebihan akan menambah beban kepada tulang belakang.

5. Hindari kasut tumit tinggi.

– Pakailah kasut bertumit rendah. Paling-paling pun, pakai kasut wedges.

6. Bersenam.

– Bersenam mampu menguatkan sendi pada tulang belakang. Jika kita duduk atau berdiri dalam masa yang panjang, luangkan masa seketika untuk meregangkan badan.

7. Hindari duduk atas dompet.

– Lelaki selalunya meletakkan dompet di dalam poket belakang punggung. Jadi bila kita duduk, dompet itu akan meninggikan sebelah punggung. Jika duduk lama dalam keadaan tersebut, kita akan sakit belakang.

Saya sendiri telah membuang tabiat tersebut sejak beberapa tahun. Saya sentiasa letakkan dompet di poket sisi seluar atau di poket baju di hadapan. Lebih rapat dengan hati. Hehe. Saya juga berasa lebih sihat!

8. Makanan tambahan (supplement) yang menyokong kekuatan tulang belakang dan sendi.

– Kajian mendapati Vitamin-C membantu menghasilkan kolagen yang diperlukan pada sendi tubuh badan kita. Vitamin-B pula membantu menjaga kesihatan tulang dan rawan. Juga menenangkan saraf yang keradangan yang disebabkan geseran berlebihan. Vitamin-D pula menyokong kekuatan tulang. Kalsium – kerang, kekacang, bijirin – menyokong kesihatan tulang.

Set Sakit Pinggang Shaklee - Atasi Derita Sakit PinggangSet sakit pinggang berharga RM296.

 

SMS/Whatsapp kami untuk sebarang tempahan atau pertanyaan. Kami akan berikan jadual pemakanan suplemen dan konsultasi PERCUMA untuk anda!

 

Sihat untuk beramal.

 

Saif Ar-Rahman Khalid / Nurbahiah Mohd Isa
Shaklee Independent Distributor
ID: 945467
013-200 2850 / 013-356 4876

Always WORKS | Always SAFE | Always GREEN

 

 

Rujukan:

Imam Ahmad Ibnu Nizar, 2009, “Sehat itu Mahal…!”, Diva Press.

Baiki Otot dan Sendi Selepas Cedera

Usah Lekehkan Keselamatan Diri

 

Kemalangan selalu melibatkan kecederaan. Sama ada kecederaan otot mahupun sendi. Dan mungkin juga lebih dari itu.

 

Tak kira kemalangan kecil atau besar. Kemalangan terlanggar bucu meja, terjatuh longkang, jatuh basikal, ataupun bertembung kenderaan, semuanya melibatkan kos. Dan antara kos terbesar adalah anggota badan kita.

 

Apa-apa pun, kami di ummukhadijah.com sentiasa mendoakan keselamatan para pembaca semua, walau dimana anda berada. Amin…

Pastikan kita mengambil berat tentang aspek keselamatan. Jika memandu, pastikan kita memakai tali pinggang keledar. Jangan menjadikan smartphone atau gajet membuat kita leka semasa memandu.

Kepada penunggang motosikal, sentiasa pakai topi keledar. Sebaiknya pakai topi keledar fullface, pakai glove dan pakai kasut.

Yang bersukan – pastikan pakai pakaian yang sesuai, buat senaman panaskan badan dahulu. Sayangi nyawa dan anggota badan anda.

 


 

Walaubagaimana pun, malang tidak berbau. Mungkin kita dah buat yang terbaik, tetapi pengguna jalanraya lain ada yang tidak menghiraukan keselamatan orang lain. Termasuklah juga pekerja kilang yang mengabaikan keselamatan di tempat kerja.

 

Baiki Otot dan Sendi Selepas Cedera

 

Apabila berlakunya kemalangan dan terjadi kecelakaan dan kecederaan, badan kita akan menggunakan protein dan zat-zat pada badan kita untuk membantu proses penyembuhan pada bahagian yang tercedera.

 

Dalam proses penyembuhan, kita perlukan zat tambahan untuk memastikan proses tersebut berjalan dengan baik dan cepat. Selalunya kita dinasihatkan untuk makan makanan tertentu yang dapat mempercepatkan proses penyembuhan. Juga harus berpantang dari makanan yang mampu mengganggu otot dan sendi sembuh.

 

Apakah perlu makanan tambahan untuk sembuh dari cedera atau luka?

Jika mahu sembuh dengan cepat, maka jawapannya YA!

Di sini saya senaraikan set suplemen untuk membantu menyembuhkan luka, perbaiki otot dan sendi dengan cepat dan semulajadi.

 

 

Luka Pada Kulit dan Penyembuhan Otot

Zinc Complex, Vitamin-C & Vita-Lea.

1) Zinc Complex — Mempercepat pemulihan luka, mengaktifkan 200 jenis enzim, tingkat sistem imun.

2) Sustained Release Vita-C Plus — Memperbaiki simptom pendarahan, meningkatkan sistem imun.

3) Vita-Lea Multivitamin dan multimineral yang sangat cepat larut dan diserap tubuh badan. Pelengkap nutrisi harian, dengan 30 nutrisi lengkap, 12 vitamin dan 7 mineral penting.

 

Baiki Otot dan Sendi Selepas CederaSet luka dan cedera berharga RM215, tahan sekurang-kurangnya 2 bulan.

.

 

Sendi

Ostematrix™, Omega Guard™ & Advanced Joint Health Tablet (AJHT).

1) Ostematrix™ Sinergi kalsium, magnesium dan lain-lain membantu menguatkan tulang secara semulajadi, dan memperbaiki kekejangan dan kebas-kebas. 1 tablet Ostematrix menyamai kandungan kalsium segelas susu tinggi kalsium dan 80 biji badam.

2) Omega Guard™ Memelihara fungsi sendi, meningkatkan sistem imun.

3) AJHT — Dengan jaminan keberkesanan dalam masa 5 hari, AJHT membantu memelihara rawan pada sendi. Ia juga memelihara tisu penghubung, dan meningkatkan keselesaan sendi. Hanya 2 caplets sehari!

 

Baiki Otot dan Sendi Selepas CederaSet sendi, RM321, tahan untuk sebulan.

 

Hubungi kami untuk dapatkan set-set di atas sekarang.

SMS/Whatsapp nombor di bawah untuk sebarang tempahan, pertanyaan. Kami akan berikan jadual pemakanan suplemen dan konsultasi PERCUMA untuk anda!

 

Sihat untuk beramal.

 

Saif Ar-Rahman Khalid / Nurbahiah Mohd Isa
Shaklee Independent Distributor
ID: 945467
013-200 2850 / 013-356 4876

Always WORKS | Always SAFE | Always GREEN

Hilangkan Sakit Senggugut

Hilangkan Sakit Senggugut

 

Senggugut adalah antara musuh utama bagi wanita.

Sakitnya tak dapat nak digambarkan.

Sekali dia tangkap, mau terduduk, terguling atas lantai dibuatnya.

Explain kat laki pun bukannya boleh faham. 😛

Tapi simpati juga bila tengok ada yang sakit terduduk.

 

 

Beberapa ketika dahulu, kami pernah berkongsi satu tablet (bukan gajet ya) dengan seorang kawan. Kami cuma khabarkan kepadanya tablet itu untuk sumber kalsium.

 

Selang beberapa hari, dia datang kepada isteri saya, katanya dia tak sakit pinggang masa datang period. Selalunya bila period dia sakit pinggang dan kerja rumahnya terganggu.

 

hilangkan sakit Senggugut Testimoni Ostematrix

 

Hilangkan Sakit Senggugut

 

Inilah tablet yang saya kongsikan kepadanya.

 

hilangkan sakit senggugut oste-matrix-bonesOstematrix 120 biji RM61.

 

Kandungannya membantu kita mengatasi sakit pinggang dan senggugut ketika period.

Komposisi utamanya ialah Kalsium, Magnesium dan Vitamin-D.

 

Selain itu, cara menghilangkan sakit senggugut ialah dengan mengatur kembali jadual period. Iaitu dengan mengawal hormon estrogen. Apabila hormon teratur, maka hilanglah sindrom PMS seperti kesakitan, mood swing dan sakit payudara.

 

GLA Complex sangat membantu mengatasi period yang tidak teratur.

Kandungan Gamma-Linolenic Acid (GLA) di dalamnya adalah 3x lebih berkesan daripada kebanyakan Evening Primrose Oil (EPO) di pasaran.

 

hilangkan sakit senggugut gla-complex-womenhealthGLA Complex 60 biji RM91.25

Amalkan kedua-dua Ostematrix dan GLA-Complex ini, insyaAllah sakit senggugut anda bakal berakhir.

Serlahkan keyakinan anda dan lakukan kerja harian anda tanpa gangguan.

 

Hubungi kami untuk konsultasi PERCUMA. Penerangan tentang suplemen dan cara makan yang berkesan.

Juga boleh klik link ini untuk pembelian segera secara online.

 

 

Sihat untuk beramal.

 

Saif Ar-Rahman Khalid / Nurbahiah Mohd Isa
Shaklee Independent Distributor
ID: 945467
013-200 2850 / 013-356 4876

Always WORKS | Always SAFE | Always GREEN

Ubati Sakit Lutut dan Sendi

Anugerah Lutut

Dapat berjalan dengan baik adalah satu anugerah Allah yang tak dapat dinilai dengan wang ringgit.

Mungkin tak ramai yang menyedarinya. Tapi percayalah, kita akan menghargainya bila kita telah mula sakit lutut.

Kita akan menghargainya bila tak dapat berjalan jauh-jauh, tak dapat berjalan lama-lama, tak dapat berdiri lama-lama setempat. Bahkan nak duduk lama-lama pun membebankan.

 

Lutut kita perlu menganggung hampir keseluruhan berat badan kita. Jadi ‘engsel’ pada lutut kita perlu bekerja keras setiap hari.

Punca Sakit Lutut

Antara punca sakit lutut ialah;
– Badan besar
– Aktiviti lasak atau ekstrem
– Selalu membawa barang berat
– Kepala lutut lari
– Pernah membuat pembedahan lutut

 

Sakit lutut biasanya orang sebut cecair lutut berkurang.

Bahasa doktor pula menyebutnya sebagai tulang rawan (cartilage). Tulang rawan ini diselaputi cecair sinovial yang menjadi pelincir kepada pergerakan sendi, termasuk lutut.

Bila tulang rawan menyusut, maka tiada lagi pelincir atau kusyen kepada sendi-sendi kita.

 

Ubati Sakit Lutut

 

Sakit lutut boleh diubati dengan mengamalkan makanan yang dapat mengembalikan cecair sinovial pada sendi kita.

Bagaimana kita boleh mendapatkannya?

 

Advanced Joint Health Tablet (AJHT)

Diadun dari ekstrak boswellia dan jagung, AJHT membantu anda;
– Menggalakkan pergerakan
– Meningkatkan fleksibiliti
– Maksimakan fungsi sendi dalam jangkamasa yang panjang
– Bergerak dengan selesa

 

Shaklee sendiri memberi jaminan anda akan merasakan perubahan dalam masa 5 hari.

Yakin, maka insyaAllah anda akan dapat hasil yang positif!

ubat sakit lutut dan sendi advanced-joint-health-nutrition

AJHT 60 tablet RM124

Omega Guard™

Dibuat dari minyak ikan terbaik, Omega Guard membantu anda memelihara fungsi sendi (arthritis) iaitu paras asid lemak Omega-3 larut dalam tisu rawan.

Ia mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tulang rawan.

Juga mencegah arthritis, dan memelihara fungsi sendi dan gout dengan berkesan.

Bacaan lanjut tentang Omega Guard di sini.

Vitamin Anak Pintar Cerdas omega-guard-heart UBATI SAKIT LUTUT DAN SENDI

Omega Guard 90 kapsul RM136

Ostematrix

Sumber kalsium hebat dengan kadar penyerapan setinggi 99%.

Ini membantu menguatkan tulang, yang mana membantu kita mengurangkan sakit lutut dan juga tulang dan sendi lain.

Tepat dengan kegunaannya, Ostematrix bukan sekadar kalsium — tetapi formulanya lengkap dengan magnesium, fosforus, vitamin-D, zink, kuprum, manganese dan boron — membantu;
– Menguatkan tulang
– Memperbaiki kekejangan dan kebas-kebas
– Pengalkalian tubuh
– Hindari tulang retak dan osteoporosis

ubati sakit lutut dan sendi oste-matrix-bones

Ostematrix 120 biji RM61

Saya sarankan pengambilan ketiga-tiga produk ini untuk kesan optimum.

Pemuliharaan tulang rawan oleh AJHT, dicampur dengan minyak ikan terbaik, dan struktur tulang diperkuat dengan Ostematrix — dengan izin Allah — sakit lutut kita bakal sembuh.

Set untuk ketiga-tiga produk ini berharga RM321. Jauh lebih murah berbanding kos pembedahan.

Hubungi kami untuk konsultasi PERCUMA.

Juga boleh klik link ini untuk pembelian segera secara online.

Sihat untuk beramal.

 

Saif Ar-Rahman Khalid / Nurbahiah Mohd Isa
Shaklee Independent Distributor
ID: 945467
013-200 2850 / 013-356 4876

Always WORKS | Always SAFE | Always GREEN

Atasi Sakit Kepala Migrain

Apa itu Sakit Kepala Migrain?

 

Migrain adalah sakit kepala yang amat sangat. Terjadi di bahagian tertentu di kepala.

Sering berlaku apabila ada saluran darah tersumbat dan menyebabkan darah tak dapat mengalir ke bahagian tertentu.

Pesakit migrain selalu mengalami tanda seperti flash light atau blindspot sebelum sakit kepala, juga sensitif kepada cahaya dan bunyi.

Tempoh serangan pula berbeza-beza. Ada yang sekejap, ada yang berjam-jam dan ada yang berhari-hari!

 

atasi sakit kepala migrain shaklee

 

Nasihat doktor kepada pesakit migrain, hindari;

 

1. Bunyi bising, dan cahaya yang kuat

2. Aktiviti merokok, atau menghidu asap rokok

3. Terdedah kepada asap

4. Melewatkan makan. Apatah lagi skip waktu makan

5. Stress. Belajar cara mengendalikan tekanan, di tempat kerja mahupun di rumah

6. Pola tidur yang tidak seragam

7. Makanan berMSG

 

Bagaimana Atasi Sakit Kepala Migrain?

 

1. Tidur yang mencukupi

2. Minum air kosong secukupnya. Orang dewasa disarankan minum 3 liter sehari. Saya sendiri sejak mengamalkan minum air kosong yang mencukupi, sudah sangat jarang sakit kepala. Baca kepentingan minum air kosong.

3. Pelajari kaedah menangani stress

4. Bekam. Saya ada seorang kenalan yang berjaya atasi migrain dengan berbekam. Pada mulanya, tempat sakit migrainnya sering berpindah. Jika dibekam di belakang, sakit di belakang reda, tetapi migrain akan berpindah ke hadapan. Jika bekam di kanan, sakit itu akan bertukar ke tempat lain. Ikhtiar terakhir beliau – bekam keseluruhan kepala. Migrainnya hilang! Hebat bukan?

5. Amalkan set migrain Shaklee. Apa yang ada dalam set migrain Shaklee?

B-Complex, Ostematrix & ESP

B-Complex : Meredakan alahan, mencegah anemia

Ostematrix: Meringankan stress

ESP: Tingkatkan keberkesanan B-Complex & Ostematrix.

Testimoni Set Sakit Kepala Migrain Shaklee

Ingin dapatkan set migrain di atas?

Hubungi kami untuk maklumat lanjut dan pesanan.

Juga boleh beli secara online dari link ini.

 

Sihat untuk beramal.

 

Saif Ar-Rahman Khalid / Nurbahiah Mohd Isa
Shaklee Independent Distributor
ID: 945467
013-200 2850 / 013-356 4876

Always WORKS | Always SAFE | Always GREEN

1 2 3