Category Archives: Pregnancy

Checklist Barang Ibu dan Bayi Sebelum Bersalin di Hospital

Checklist Barang Ibu dan Bayi Sebelum Bersalin di Hospital

Sebelum bersalin, ada banyak persediaan yang bakal ibu perlu lakukan. Antara persediaan yang penting adalah menyediakan keperluan ibu dan bayi untuk dibawa ke hospital sebelum bersalin.

Jika kehamilan ibu sudah menjangkau 30 minggu, eloklah kiranya ibu menyediakan 1 beg yang mengandungi keperluan ibu dan bayi untuk ke hosptital sebelum bersalin. Takdalah kelam-kabut nanti. Mana tahu kalau tiba-tiba nak terberanak dah ke. Atau ibu dah ke hospital dan ditahan di wad, boleh beritahu suami ambil beg yang sudah disediakan. Tak perlu suami nak pening kepala cari mana barang yang perlu dibawa ke hospital. Kang nanti baju lain matching dengan seluar lain pulok. Hihi… 🙂

keperluan bayi

Checklist Barang Ibu dan Bayi Sebelum Bersalin di Hospital

 

Keperluan Ibu Di Wad

1) Kain batik – 2 helai

2) Tuala – sehelai

3) Toiletries – berus gigi, ubat gigi, sabun mandi, shampoo. (Beli yang travel kit) Mudah dibawa.

4) Maternity pad – 12 pcs

5) Baju – Sepasang
Untuk dipakai sewaktu keluar wad. Nak balik rumah dah.

6) Tudung – Sehelai
Bawa tudung paling mudah dipakai dalam wad. Sebab kalau hospital kerajaan, memang duduk ramai-ramai. Orang lelaki keluar masuk. Aurat kita kena jaga ye.

7) Biskut atau roti – Kalau lapar, kita boleh makan terus. Tak perlu nak beli dah.

8) Air zamzam , kalau takda air suam pun ok. Kita perlukan banyak air. Sediakan di tepi katil.

9) Stokin tebal – 1 pasang

10) Pakaian dalam – bawa utk 2 hari

11) Buku merah – Buku ni macam passport kita ye. Bawa ke mana-mana sahaja kita pergi. Nak ke hospital lagilah kena bawa.

12) Set Berpantang Shaklee – Selepas lahirnya bayi, boleh makan terus set berpantang Shaklee ini.

13) Plastik besar – Untuk letak baju-baju kotor

 

Checklist Barang Ibu dan Bayi Sebelum Bersalin di Hospital
Keperluan Bayi Di Wad

1) Baju lengan pendek – 3 pasang

2) Baju lengan panjang – 1 helai

3) Kain lampin – 5 helai

4) Tuala – 1 helai

5) Kain bedung – 1 helai

6) Nappy – 10pcs

7) Mitten dan booties – 3 set

 

Keperluan Ibu ke Labour Room

1) Hanya bawa kandungan anda. Baju nanti akan ditukar nurse selepas bersalin. Pakai baju hospital ye.  🙂

 

Keperluan Bayi ke Labour Room

1) Kain bedung

2) Baju lengan panjang – Labour room sejuk oooo…

3) Nappy – 1

4) Mitten and booties – 1 set

 

 Checklist Barang Ibu dan Bayi Sebelum Bersalin di Hospital

Ini serba sedikit pengalaman saya membuat persediaan sebelum bersalin di hospital. Anak pertama saya lahir di hospital kerajaan. Segala keperluan di atas memang perlu disediakan. Anak kedua saya lahir di hospital swasta. Jadi, kebanyakan keperluan sudah disediakan seperti baju bayi, kain bedung, air untuk diminum, nappy bayi dan maternity pad. Ikutkan saya bawak badan saja ke hospital. Memang semua mereka telah sediakan. Jika anda akan bersalin di hospital kerajaan, checklist ini sangat membantu. Jika anda akan bersalin di hospital swasta, ikut juga checklist ini. Sebab kita mungkin tak tahu apa yang disediakan oleh pihak hospital. Prepare awal-awal. Memudahkan kerja kita. InsyaAllah. 😉

Tips Cara Atasi Alahan Semasa Hamil

Tips Cara Atasi Alahan Semasa Hamil

Alahan semasa hamil. Ada yang rasa, ada yang tidak. Rata-rata kawan-kawan saya 80% mengalami alahan ketika hamil. Macam-macam alahan yang dialami. Ada yang sukar untuk ditanggung, ada yang dapat diatasi dengan mudah. Begitulah cabaran bakal ibu. Semoga Allah memberi ganjaran yang hebat buat para ibu di dunia ini.

Saya sendiri mengalami alahan selama 6 bulan ketika hamil anak sulung. Untuk anak kedua, saya alah selama 4 bulan. Memang lemah longlai. Muka nampak letih sahaja. Tak bermaya. Tapi, jiwa tetap kental membawa bayi kecil dalam perut ini. 🙂 Indah dan manis sangat saat mengandung. Percayalah, anda akan rindu keadaan ini selepas beranak.

 

Tips Cara Atasi Alahan Semasa Hamil sick-woman-morning-sickness

 

Tips Cara Atasi Alahan Semasa Hamil

 

1) Makan kerap dalam kuantiti yang sedikit

Makan kerap. Bila anda lapar, makan sahaja. Tak perlu nak tunggu masa lunch, baru nak makan. Bawa makanan yang senang dibawa seperi biskut dan roti bersama anda.

 

2) Elakkan makan makanan yang pedas dan bergoreng

Makanan yang bergoreng, berlemak dan pedas dapat membuatkan anda rasa loya dan mual. Anda rasa nak muntah. Elakkan lah.

 

3) Banyakkan minum air kosong

Disebabkan anda selalu muntah, bendalir dalam badan berkurang. Jadi, kerap minum air kosong supaya badan anda tidak dehydrate. Air kosong juga dapat memberi kesegaran kepada badan anda.

 

4) Elakkan dari bau yang membuat rasa mual

Ada sesetengah orang, bau nasi hampir masak membuatkan dia rasa mual. Ada yang bau suami pun tak boleh, rasa nak muntah. Macam-macam kerenah yang saya pernah dengar. Saya juga pernah alah dengan bau makanan bergoreng. Memang tak tahan. Sampaikan saya tak masak sepanjang mengalami alahan. Hehe…

 

5) Elakkan perut kosong

Bangun awal pagi, terus makan biskut atau roti. Ini memang dapat mengurangkan rasa mual. Bila perut kosong dan berangin, mulalah ‘ombak’ mual akan datang. Jadi, jangan biarkan perut anda kosong. Makan sebijik tamar setiap pagi pun bagus. Dapat memberi tenaga segera kepada kita.

 

6) Kurangkan aktiviti yang menambah rasa mual

Contohnya jika anda menonton televisyen menyebabkan anda rasa mual. Anda tak perlu tonton televisyen. Kurangkan aktiviti tersebut.

 

7) Makan buah-buahan

Ada petua orang tua mengatakan memakan epal hijau dapat mengurang rasa mual. Anda mungkin boleh cuba.

epal hijau

 

8) Makan benda masam

Ini memang sinonim dengan ibu hamil. Mengandung dan makan benda masam memang bersahabat baik. Namun, saya bukan jenis yang suka makan asam dan benda-benda masam. Saya makan juga ketika mengalami alahan. Ianya memang berkesan. Cumanya saya kurang berminat. Anda yang suka masam, boleh buat stok asam banyak-banyak. Hehe..

asam boi

 

9) Mengambil suplemen

Anda juga boleh mengambil suplemen seperti Peppermint Ginger Plus Shaklee. Ianya dapat membantu masalah alahan ini. Ianya dapat memberi kelegaan kepada perut anda sekaligus mengurangkan rasa loya. Anda boleh dapatkan Peppermint Ginger Plus di sini.

Tips Cara Atasi Alahan Semasa Hamil peppermint-ginger-plus-digestionPeppermint-Ginger Plus, 90 tablet, RM45.00

 

10) Berada dalam keadaan selesa

Pastikan persekitaran anda selesa. Udara yang bersih. Pakaian yang selesa. Anda akan rasa lebih tenang dalam keadaan yang selesa. Tak usahlah ke tempat-tempat yang sesak, panas dan tidak bersih. Ini boleh menambahkan rasa mual anda.

 

Tips Cara Atasi Alahan Semasa Hamil

Para suami seharusnya banyak bersabar dan memahami keadaan isteri ketika hamil. Fahamilah keadaan mereka yang sedang mengandungkan anak. Isteri sangat memerlukan perhatian dan sokongan suami semasa hamil. Jangan suami pulak yang loya dan muntah. Terbalik kod! 😉

 

Tanda-tanda Hamil atau Mengandung

Assalamualaikum w.b.t

Kehamilan pasti menjadi suatu perkara yang sangat ditunggu-tunggu oleh pasangan yang sudah berkahwin. Tak kira lah sama ada yang baru berkahwin atau yang sudah bertahun-tahun berkahwin. Tambahan lagi buat pasangan yang terlalu lama belum mendapat zuriat dari Allah. Setiap pasangan pasti tak sabar nak tahu tanda-tanda hamil atau mengandung setelah bersama suami isteri. Betul tak?? Saya sendiri dulu tak sabar nak tahu sama ada saya sudah mengandung atau belum. 🙂 Excited lebih! Tahu tak bagaimana kita boleh mngetahui tanda-tanda hamil atau mengandung? Jom kita baca perenggan seterusnya.

 

Tanda-tanda Hamil atau Mengandung

 

Tanda-tanda Hamil atau Mengandung

 

1) Tidak datang haid (period)

Seorang wanita yang sedang hamil tidak akan didatangai haid sepanjang kehamilan. Ini kerana rahim wanita tersebut telah berlaku proses persenyawaan dan mempersiapkan diri untuk proses kehamilan. Jadi, jangan lah gelabah pula kenapa haid tidak datang. Anda mungkin mengandung! 🙂 Tetapi, untuk kepastian lebih baik berjumpa doktor kerana jika anda tidak didatangi haid, pelbagai kemungkinan yang boleh terjadi. Mungkin anda hamil atau mempunyai masalah lain. Jangan lupa untuk mencatatkan hari pertama haid anda yang terakhir. Bukan apa, senang untuk kita kira usia kandungan dan tarikh bersalin nanti. Rajin-rajin lah tengok kalendar ye.

 

2) Mual , loya-loya dan muntah

Menjadi perkara biasa bagi wanita yang sedang hamil mengalami alahan. Antaranya adalah loya-loya, berasa mual dan muntah. Ini merupakan tanda-tanda hamil atau mengandung yang sering berlaku. Keadaan ini dipanggil “morning sickness”. Perubahan hormon di dalam badan menyebabkan wanita hamil mengalami “morning sickness” ini. Keadaan ini mungkin berlaku sebulan, 2,3 4 bulan atau 9 bulan! Ya! Jangan terkejut ya. Ianya adalah berbeza mengikut individu.

 

Tanda-tanda Hamil atau Mengandung

Tanda-tanda Hamil atau Mengandung

 

 

3) Mengidam

Disebabkan perubahan hormon yang berlaku, kadang kala wanita hamil mempunyai keinginan untuk makan sesuatu. Teringin katanya. 😉 Mengidam selalunya berlaku pada trimester pertama kehamilan. Tapi, nak cakap pun tak boleh juga. Wanita hamil ni macam-macam teringinnya. Hehe… Selalunya suami akan menjadi mangsa untuk membeli itu dan ini semata-mata memenuhi keinginan isteri yang sedang hamil.

Tanda-tanda Hamil atau Mengandung

 

 

Tanda-tanda Hamil atau Mengandung

4) Sering membuang air kecil

Ianya terjadi kerana pundi kencing ditekan oleh rahim yang semakin membesar. Keadaan ini biasanya akan berterusan selama tempoh kehamilan. Jangan risau dengan keadaan ini. Take it easy! 🙂

Tanda-tanda Hamil atau Mengandung

 

5) Perubahan pada payudara

Anda mungkin merasai beberapa perbezaan pada payudara anda. Saiz breast dan nipple akan sedikit membesar. Bahagian areola menjadi lebih gelap dan kadang kala mungkin berasa sedikit gatal dan sakit.

 

6) Positif hamil ujian air kencing

Selalu kita panggil UPT. Ujian ini mengukur kadar human chorionic gonadotrophin (HCG) di dalam air kencing. Ianya adalah sejenis hormon yang dihasilkan oleh plasenta dan akan meningkat dalam urin dan darah pada minggu pertama kehamilan. Anda boleh mendapatkan alat ujian ini di farmasi berdekatan. Ada macam-macam jenis, macam-macam jenama. Ikut bajet ye beli. 🙂 Patikan anda membaca arahan dan label pada alat ujian tu. Anda akan dapat result anda hamil atau tidak dalam sekelip mata sahaja! Selamat mencuba!

Tanda-tanda Hamil atau Mengandung

 

Jika anda mengalami tanda-tanda seperti yang dinyatakan di atas, bermakna andaaaaaaaaaaaaaaaaaaa……………… HAMIL!!  Tahniah!

 

Sujud syukur kepada Allah. Dialah yang memberikan rezeki kepada kita. Selepas ini, kita perlu menjaga kesihatan yang lebih baik bagi memastikan badan kita sihat dan mendapat nutrisi yang secukupnya untuk kita dan bayi. Jangan ambil mudah soal kesihatan ya.

 

Nak rasa perbezaan Shaklee?

Ingin menjana pendapatan bersama Shaklee?

Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan, khidmat nasihat & konsultasi PERCUMA.

Saif Khalid/Nurbahiah Mohd Isa
013.200.2850/013.356.4876
Shaklee Independent Distributor

 

Pengalaman Bersalin Anak Pertama

Assalamualaikum w.b.t

 

Pengalaman Bersalin Anak Pertama

 

Pastinya ramai ibu yang mengandung, tak sabar menanti kelahiran si manja kan? Sama seperti kami juga yang pertama kali menjadi ibu dan ayah. Saya pun tercari-cari pengalaman bersalin anak pertama di google. Sebab tak dapat nak bayang macam mana lagi. Yang pasti, saat kelahiran merupakan saat yang mengujakan. Mau tak nya, 9 bulan menunggu. 😉 Bercerita mengenai pengalaman mengandung anak pertama memang penuh cabaran! Alhamdulillah diharungi dengan penuh tabah. Anda boleh baca di link atas.

 

Sudah Overdue

Kalau diikutkan due date, memang dah overdue. Overdue 4 hari je kot rasanya. Should not be a problem pun. As long as the baby is still in active mode. hehe… Memang rasa cuak jugak lah. Terutamanya 1st time mom macam saya. Gelabah pun ada jugak. Tapi, suami banyak tenangkan diri saya. Terima kasih suami 🙂 Nak pulak jiran sebelah rumah mak dah beranak 2 minggu dah. Yang kita ni, blum ada apa-apa tanda.

 

Tanda-tanda hampir bersalin

Pagi 5 Jun 2012, pukul 10am saya rasa nak buang air besar. Perkara normal lah tu kan? Terkejut tiba-tiba keluar tanda. Nervous dah. Tapi take a deep breath dulu. Kemudian, beritahu mak. Mak cakap ikut history mak, kalau keluar tanda dan asyik rasa nak buang air besar tu , tandanya nak beranak dah. Terus gelabah! Sebabnya lepas pada tu, asyik buang air besar saja. Mula la sms suami cakap dah kluar tanda. Ada rasa contraction. Tapi mild saja. Tak sakit sangat pun. Kadang-kadang kerap sangat rasa. 2,3 minit skali rasa. Cuak juga takut nak terberanak dah. Teringat suami ada di tempat kerja. Terus minta suami pulang. Mak pun push kami untuk ke hospital. Tapi kami berdua lengah-lengahkan masa. Pukul 12 tengahari tu, saya mulai risau, saya pun ajak suami ke hospital. Tu pun masih melengah-lengahkan masa lagi. Pukul 1pm baru pergi.

 

Vaginal Examination (VE)

Sampai di hospital, nurse check baru 1cm. Erkk…. baru 1 cm ke? OK lah. Ingat boleh balik rumah. Dalam hati nak berjalan-jalan dulu. HAHA… ada hati lagi tu nak jalan-jalan. Disebabkan saya dah overdue, doctor suruh admit lah jugak. So, masuk lah wad antenatal.

Dalam wad ni ramai kakak-kakak yang admitted sbb GDM dan darah tinggi. Mostly baru 30 weeks plus. Cuma kakak sebelah katil saya yang memang admitted sebab dia dah dilated 2cm. Saya hanya sembang2 saja. Tak lalu makan. Malam tu pukul 1 pagi, saya tak boleh tido sebenarnya. Saya minta tolong suami bawakan bantal sebab tak selesa tido. Orang lain dalam wad tu semua dah tido. Saya dah rasa contraction yang masih boleh tahan sakitnya. Kakak sebelah katil saya ni kadang-kadang dengar dia tarik nafas tahan sakit. Kemudian, suami datang dan saya cakap saya minta dia panggilkan nurse sebab contraction dah makin kerap. Check jalan, da dilated 4cm. Alhamdulillah… 🙂 Tp saya lengah-lengahkan lagi masa ambil baju, pergi toilet buang air semua. Hehe… Nurse yang nak bawa ke labour room tu tunggu lama.

 

Labour Room

Masuk je LR, doctor terus pecahkan ketuban tanpa beritahu saya awal2. Saya terkejut sebenarnya. Bila dah pecahkan, baru dia cakap saya pecahkan ketuban. Adoi… Beritahu la awal-awal. Baru saya ready. Lepas pecah ketuban, memang contraction makin kerap dan makin sakit. Fuh~! Allah saja yang tahu sakitnya. Lepas tu saya sorang-sorang je dekat hall sebelah tu. Dengan nervous mendengar orang dalam LR yang terjerit-jerit sakit nak beranak. Dengan suara nurse jerit-jerit cakap baby dah nak keluar. Stress jugak masa tu. Lampu tepi hall saya tu pun dah ditutup. Tempat saya je yang terang berlampu. Kalau ada hantu lalu pun, tak hairan dah. Sakit punya pasal, kena tinggal sorang-sorang. Sangat mengharapkan suami ada di sisi untuk tenangkan diri. Tapi apakan daya….. Saya asyik-asyik panggil nurse cakap saya sakit. Nurse reply “memang semua orang sakit macam tu dik”. OK, fine. Saya pun rasa give up nak panggil. Tp selang beberapa minit, rasa macam memang nak terkeluar sangat dah baby. Panggil nurse, nurse ulang ayat yang sama. Dia siap cakap saya kurang-kurang pun beranak pukul 6 pagi. Saya panggil lagi nurse. Suara macam orang merayu-rayu tersepit celah bangunan. Dengar tak dengar. Sedih sangat masa tu. Sebab memang da rasa baby nak keluar. Nurse pun mungkin tak larat dengar saya panggil, dia pun datang. Dan tak sempat nak cakap apa2, dia dah gelabah cakap “panggil suami dia cepat! baby nak keluar dah” Memang kepala Khadijah dah ada pun. Tak sempat la nak tolak masuk bilik tuk beranak. Beranak kat hall luar tu je. Nasib baik takdak siapa, suami boleh masuk hall tu.

Memang saya push banyak kali sebab saya amat2 terganggu dengan jeritan nurse untuk suruh saya push. Main push saja. Sepatutnya bila rasa contraction, baru push.Sampai kena episiotomi. Banyak jugak potong. Rasa daging dipotong gunting. Tapi tak sakit. Sebab sakit lagi contraction yang last tu. Lepas last push tu, purrrrffffffffff…… Allah… Allah…. Alhamdulillah Khadijah keluar dengan selamat.Perasaan dia macam korang tak berak seminggu dan segalanya keluar one shot! Hehe… Lepas je bahu Khadijah keluar, hilang semua sakit. LEGAAAAAAAAA…… :))

Khadijah lahir tak menangis pun. Mulut dia bentuk O. macam terkejut agaknya keluar. Haha… comel je. Bila nurse pakaikan baju baru dia nangis. Khadijah lahir pukul 3.12 pagi. Kemudian, ingatkan kelegaan tadi berpanjangan. Rupanya lupa lak yang nurse nak jahit luka epi tadi. Sekali lagi sakitnya. Sabar je…. Ubat bius tak rasa apa pun. Ke belum berkesan, tapi nurse dah jahit terus. Pasrah. Apa-apa pun, saya nak ucapkan terima kasih banyak-banyak kepada nurse tu yang berusaha menyelamatkan saya dan Khadijah. Semoga Allah menghargai usaha dan sumbangan beliau menyambut bayi di hospital tersebut.

 

Pengalaman Bersalin Anak Pertama

 

Alhamdulillah melahirkan Khadijah adalah satu proses yang bagi saya senang. Sakit pun tak lama. Semoga Allah memepermudahkan kelahiran permata hati kami yang kedua tak lama lagi pula. Pengalaman bersalin anak pertama adalah berbeza mengikut orang. Dan kalau orang yang sama pun, kelahiran yang seterusnya mungkin tak sama. Kita kena enjoy setiap kelahiran. Memang best! 🙂

 

Pengalaman Bersalin Anak Pertama

Suka kerut dahi masa umur 7,8 bulan. Masa ni debab lagi. Sekarang dah tinggi macam ayah dia.

Saya duduk di hospital selama 2 hari. Alhamdulillah kesihatan saya dan Khadijah amat baik. Luka jahitan saya 3 minggu jugak baru OK. Ni pun pantang makan. Waktu tu saya guna cecair bersihkan luka saja. Saya tak ingat dah nama dia apa. Losyen kuning ke apa. Dulu saya belum kenal Shaklee. Kalau tahu dulu dah lama amik zinc complex. Saya ada ceritakan pengalaman berpantang anak kedua yang memang best! Seminggu sahaja luka jahitan baik. Sebab saya consume set berpantang Shaklee.

Selepas kelahiran Khadijah, bermula lah kehidupan sebagai ibubapa. Dan bermula juga kehidupan tak cukup tido malam-malam. hehe… Ini lah serba sedikit pengalaman bersalin anak pertama saya. Mungkin kisah anda lebih menarik. Boleh kongsikan di ruangan komen. 🙂

 

Pengalaman Bersalin Anak Pertama

 Gambar latest Khadijah. Permata hati pertama kami KHADIJAH. Bulan Jun 2014 ni akan genap 2 tahun usia. Semoga Khadijah menjadi anak yang solehah dan musleh, berjaya di dunia dan akhirat. Ameen…

SET BERPANTANG SHAKLEE

Klik untuk besar

Klik untuk besar

Saya menyesal untuk kelahiran pertama ni saya belum kenal Set Berpantang Shaklee. Anda pun taknak menyesal jugak kan macam saya? Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan. Kita sembang-sembang kongsi pengalaman OK. 🙂

 

 

Ibu Muda Ini Serik Nak Beranak Lagi Sbb Seksa Pantang. Apa Yg Buat Dia Berubah?

 

 

Saif Khalid/Nurbahiah Mohd Isa
013.200.2850/013.356.4876
Shaklee Independent Distributor

Kelebihan Omega Guard Shaklee

Omega Guard™ Shaklee diperbuat dari minyak ikan terbaik di dunia!

Kelebihan Omega Guard Shaklee

Jadi Shaklee Malaysia buat promosi untuk produk hebat ni, beli 6 percuma 1. Tapi tinggal sehari je la. 🙂 insyaAllah tahun depan ada lagi promosi ni. Jangan risau okay.

UBATI asma asthma SAKIT LUTUT DAN SENDI Vitamin Anak Pintar Cerdas omega-guard-heart Sebotol OmegaGuard 90 softgel berharga RM136.
Klik sini untuk beli sekarang secara online.

 

Secara ringkas, apa manfaat dari Omega Guard ni?

 

  • Kandungan Omega3 yang tinggi, dapat mengimbangi PMS bagi pengguna wanita
  • Mencegah strok
  • Membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin
  • Membantu perkembangan memori
  • Mencegah migrain
  • Meningkatkan sistem imun – melawan alahan kulit, asma, penyakit buah pinggang
  • Menyihatkan paru-paru
  • Menentang kanser
  • Mencegah arthritis dan gout
  • Mencegah insomnia, tekanan, kemurungan

 

Sendawa bau hanyir ikan?

Kita boleh elakkannya dengan mengambil Omega Guard sebelum makan atau bila perut kosong.

 

Apa yang membuatkan ramai memilih Omega Guard? Mari kita tengok perbandingan kandungan Omega Guard dengan produk minyak ikan lain.

Kelebihan Omega Guard Shaklee

Kandungan OmegaGuard Shaklee

Siapa Perlukan Omega-3?

1. Warga Emas
2. Pesakit Jantung
3. Pelajar
4. Wanita selepas bersalin
5. Pesakit darah tinggi
6. Orang yang selalu lupa
7. Kanak-kanak berusia 1 tahun dan ke atas
8. Ibu Hamil
9. Ibu menyusu

 

Kelebihan Omega Guard Shaklee

Kelebihan Omega Guard Shaklee

Bagaimana untuk kurus dengan Omega Guard?

* Pengambilan 3 biji sehari selepas sarapan/ lunch mampu memberi rasa kurang lapar kepada anda.

* Berfungsi membakar lemak dan meningkatkan metabolisma.

* Membantu masalah perut buncit dan obesiti.

 

Kelebihan Omega Guard Shaklee

Kelebihan Omega Guard Shaklee

 

 

Nak rasa perbezaan Shaklee?

Ingin menjana pendapatan bersama Shaklee?

 

Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan, khidmat nasihat & konsultasi PERCUMA.

 

Saif Ar-Rahman Khalid / Nurbahiah Mohd Isa
Shaklee Independent Distributor
ID: 945467
013-200 2850 / 013-356 4876

Always WORKS | Always SAFE | Always GREEN

 

1 2