Category Archives: Review

[Review] Restoran Nasi Arab Mendy Al-Hambra Kulim

[Review] Restoran Nasi Arab Mendy Al-Hambra Kulim

 

Yay! Ni restoran kedua yang kami akan bagi review di ummukhadijah.com.

Sebelum ni Review Kafe Akar Lima – sebuah kafe bercirikan makanan barat.

Kali ni restoran nasi arab pula.

 

Restoran ni adalah antara restoran kegemaran kami di Kulim. Setakat ni rasanya dah dekat 30 kali kami makan di sini.

 

Namanya…. Al-Hambra.

Restoran Nasi Arab Mendy Al-Hambra. Terletak di Kulim Avenue. Berdekatan Kelang Lama dan Kulim Hi-Tech.

Secara tepatnya, berada di kedudukan GPS 5.389410, 100.572006. (Telah disahkan tepat dengan Google Maps)

 

Review Nasi Arab Mendy Al-Hambra Kulim

 

Nasi Arab Yang Konsisten

 

Kami selalu makan di Al-Hambra kerana Nasi Arab Mendynya konsisten. Dari pertama kali makan, sampai sekarang, memang sedap pada citarasa kami.

Setakat yang kami pernah rasa di Kulim, Al-Hambra adalah tempat makan Nasi Arab yang paling best!

Nasi Mendy Al-Hambra ada 2 pilihan, antara ayam atau kambing.

Ayam yang digunakan ialah Ayam Hijrah. Ya, anda boleh makan tanpa rasa bersalah! ^^

Ayamnya lembut, kambing pun lembut! Rempahnya cukup rasa.

*Kalau nak beli Ayam Hijrah frozen yang belum masak pun ada jual.

Nasi Mendy dihidangkan bersama sup panas, sambal dan salad timun tomato.

Kami anak-beranak 3 orang suka makan dalam talam, duduk di bucu meja. Kan lebih mesra gitu. Hihi.

 

Review Nasi Arab Mendy Ayam Al-Hambra Kulim

 

Review Nasi Arab Mendy Kambing Al-Hambra Kulim

 

Harganya juga sangat berpatutan. RM10 untuk ayam, dan RM13 untuk kambing.

 

Review Nasi Arab Mendy Ayam Talam Al-Hambra Kulim

 

Selain itu, Al-Hambra ada Ayam Goreng YFC. Rasanya sedap! Dihidangkan bersama coleslaw, mashed potato dan fries, bersama sos lada hitam.

 

Review Ayam Goreng YFC Al-Hambra Kulim

 

Mihun Sup Kambingnya sukar dilepaskan. Sup panas, campur dengan isi kambing yang banyak, memang sedap. (Kecur liur saya masa tulis entri ni)

 

Kenapa kami sukakan restoran ini?

Selain makanannya yang sedap, restoran ini suasananya kondusif. Ada air-cond, dan pintu cermin yang tinted gelap. Juga tidak sesak dengan manusia. Kami selalu letakkan anak kami di atas meja, baring bersama bantal dan kain alasnya. Kami kira cukup bersih jika datang bersama anak kecil. Sesiapa yang nak merokok pula akan duduk di meja luar.

 

Last skali…lepas habis makan Nasi Arab, Mihun Sup Kambing dan Ayam Goreng YFC, hidangan wajib terakhir kami ialah Teh Tarik Arab. Slurrrp. Terbaik!

Teh Tarik Arab dicampur daun pudina, buah pelaga dan bunga cengkih. Jika anda suka makan daun pudina, jangan lupa pesan supaya tidak dibuang daunnya. Kami suka makan daun pudina. Rasa segar. Khadijah panggil daun tu SAYUR. Kira OKlah. Haha.

 

Review Al-Hambra Kulim Teh Tarik Arab

 

Kalau ada anggota keluarga atau kawan yang tak makan nasi arab, Al-Hambra juga hidangkan Chicken Chop, Lamb Chop, Mee Udang, dan Satay Al-Hambra.

 

Ok, itu saja ulasan dari kami yang suka makan nasi arab.

Kalau anda ada tempat makan sedap yang boleh rekemen, sudilah komen di bawah ya. ๐Ÿ™‚

Jom makan nasi arab!

 

 

-SaifKhalid-

 

p/s: Opss..terlajak pulak makan kambing dengan lemak-lemaknya. Sedap sangat! ๐Ÿ˜‰ Jangan lupa telan OmegaGuard ya!

Kepentingan Minum Air Kosong

Kepentingan Minum Air Kosong

 

Kepentingan Minum Air Kosong

 

Air kosong sangat sinonim dengan kesihatan. Juga sangat sinonim dengan makanan kesihatan, atau makanan tambahan (supplement).

Pernah tanya kenapa?

 

Sebelum kami bergelumang dengan suplemen, air kosong agak kurang diminum sehari-hari.

Bila dah cakna pasal kesihatan, bila dah banyak membaca tentang kesihatan, barulah ada kesedaran untuk minum air kosong banyak-banyak setiap hari. Ada target air kosong untuk diminum setiap hari.

 

Kepada yang belum biasa minum konsisten 2~3 liter sehari, cubalah sekarang. Anda akan rasa perbezaan yang hebat!

 

Kepentingan Minum Air Kosong

Khasiat & kelebihan minum air kosong. air masak atau air putih.

 

1. Awet Muda

Kita akan kelihatan beberapa tahun lebih muda bila amalkan minum air kosong 3liter sehari.

2. Kesegaran Tubuh Badan

Ramai telah rasai kehebatannya.ย  Badan terasa lebih ringan. Lebih mudah untuk bekerja, mahupun beribadat.

3. Buang Toksin Dalam Badan (Detox)

Air yang mencukupi akan membantu proses pembuangan najis. Tanya saja orang yang selalu sembelit, kemungkinan besar dia kurang minum air kosong.

4. Cegah Kulit atau Bibir Kering

5. Bagus untuk sendi

6. Pelarut Nutrien

Sangat penting kepada yang mengamalkan suplemen/makanan tambahan. Dapat meningkatkan kecekapan dan kelarutan nutrien/vitamin ke dalam darah dan selanjutnya ke dalam badan.

7. Kurangkan Berat Badan

Tabiat minum air kosong dengan kerap membantu menyingkirkan lemak berlebihan dari badan.

 

Kepada yang belum biasa minum konsisten 2~3 liter sehari, cubalah sekarang. Anda akan rasa perbezaan yang hebat!

 

Apa??ย  3 liter…???

Mungkin nampak banyak. Tapi percaya tak kalau kita minum hanya secawan setiap jam, kita boleh habiskan 3 liter sehari dengan mudah!

Bangun pagi dah minum secawan. Lepas tu boleh minum setiap jam dari pukul 8 am. Pukul 9 pm dah boleh habis 3 liter.

Mudah bukan? ^_^

 

Kepentingan Minum Air Kosong

 

Sihat untuk beramal.

 

Saif Ar-Rahman Khalid / Nurbahiah Mohd Isa
Shaklee Independent Distributor
013-200 2850 / 013-356 4876

Always WORKS | Always SAFE | Always GREEN

Testimoni Nutriferon

Testimoni Nutriferon

 

Anak kedua saya, Muhammad baru berusia 2 bulan 3 minggu hari ini. Alhamdulillah. Kisahnya, sewaktu dia baru sebulan, dia diserang batuk berkahak dan selsema. Ya Allah… Bunyi batuknya yang berkahak itu sepertu batuk orang dewasa. Takut jugak saya dengar. Setiap kalu dua batuk, rasa macam nak korek kerongkong dia bagi keluar semua kahak yang ada. Kesian sangat dengan Muhammad waktu tu. Dengan selsema yang meleleh-leleh. Dugaan buat saya sebagai ibu.

Saya ikhtiar dengan mengambil Nutriferon Shaklee. Sehari saya ambil 1 sachet dan 2 biji Sustained Release Vitamin-C yang dipatahkan dulu sebelum makan. Saya amalkan selama mana Muhammad batuk dan selsema. Tau-tau hari ke4 atau ke5 , batuk dan selsema Muhammad dan lega. Alhamdulillah. Saya pun tak sedar bila hingusnya dah tak ada. Hehe. Bila Muhammad dah tak batuk, saya pun baru sedar “Eh! Muhammad dah tak batuklah”, saya cakap pada suami ketika itu.

Pada masa yang sama, anak sulung saya Khadijah juga mengalami selsema. Kami berikan dia Nutriferon juga. Dia sangat sukakannya sehingga kami terpaksa sorokkan bekas Nutriferon dari dia. Dia suka sangat dengan rasa Nutriferon tu. Hari-hari dia minta. Huhu… Alhamdulillah Khadijah pun baik cepat. Dan sampai sekarang kami masih sorokkan Nutriferon dari dia. Kalau tak, mengamuk dia nak Nutiferon.

Nutriferon membantu meningkatkan imuniti badan seseorang. Sebab itu bila demam, saya ikhtiar dengan Nutriferon. Dengan izin Allah,ย  demam pun lega.

Ibu yang lepas bersalin juga disarankan untuk mengambil Nutriferon supaya dapat meningkatkan imuniti badan kita. Selepas bersalin, badan menjadi lemah dan mudah diserang pelbagai penyakit. Nutriferon juga dapat membantu mengurangkan rasa sakit selepas bersalin. InsyaAllah.

Ini testimoni Nutriferon yang saya sendiri rasa. Banyak lagi testimoni Nutriferon yang boleh anda semua perolehi dari carian google.

 

Testimoni Nutriferon Shaklee

Nutriferon Shaklee, mengandungi 30 sachet * 1.2g. RM181.25

Ingin dapatkan sekarang? Klik link ini.

 

 

Sekian.

Selamat mencuba Nutriferon.ย  Rasa sedap, badan sihat!!

 

Saif Ar-Rahman Khalid / Nurbahiah Mohd Isa
Shaklee Independent Distributor
013-200 2850 / 013-356 4876

Always WORKS | Always SAFE | Always GREEN

 

Tidak Perlu Berpantang Lagi

Ramadan baru-baru ini merupakan sebuah Ramadan yang cukup bermakna buat kami sekeluarga.

Ramadan kali ini kami lalui dengan seorang ahli baru – seorang anak lelaki yang dilahirkan kira-kira 2 minggu sebelum puasa.

Saya sekali lagi diberi tugas mengimamkan solat tarawih di surau Kulim Square. Alhamdulillah berjaya mengemudi jemaah sebulan penuh dengan 8 rakaat tarawih setiap malam, berseorangan. Bacaan Al-Quran dalam solat berjaya dibaca hampir separuh Al-Quran.

Mungkin bacaan ini tidak sebanyak imam-imam di tempat lain. Tetapi tidak dinafikan, tugas ini agak mencabar. Kesihatan yang baik adalah sangat diperlukan.

Format program Surau Al-Islah Kulim Square mungkin agak berbeza dengan kebiasaan surau. Atas keputusan bersama, surau kami melakukan solat tarawih sejurus selepas solat sunat ba’diah Isyak, diikuti 3 rakaat witir. Selesai semua solat barulah disambung slot tazkirah.

Tazkirah di penghujung malam agak menguji ketahanan mental dan fizikal jemaah. Kadang kala agak ramai yang ‘tunduk patuh’ sepanjang tazkirah. Tuan Imam tak kurang juga cabarannya.

Jadi saya cuba memasukkan dos Vita-Lea semasa berbuka puasa. Multivitamin Vita-Lea memang telah menjadi makanan harian kami sejak tahun lepas.

Kesannya hebat! Saya kekal segar dengan kepala tegak sehingga selesai tazkirah. Dan masih bertenaga membawa jemaah bertadarus Al-Quran yang selalunya selesai sekitar jam 12 tengah malam.

Keesokannya saya berkongsi cerita dengan Pak Long, dan saya berikan kepadanya 2 tablet Vita-Lea – sebiji dimakan sewaktu berbuka puasa dan sebiji lagi untuk sahur.

 

VitaLea Dokong

 

Besoknya, Pak Long datang kepada saya dan mengatakan bahawa beliau tidak lagi sakit lutut.

Pak Long bersama beberapa jemaah lain masing-masing terus mendapatkan sebotol Vita-Lea dari saya, supaya dapat lebih aktif beramal dan beribadat di bulan yang mulia tersebut.

*

*

*

Tidak Perlu Berpantang Lagi.

 

Baru-baru ini, ketika bermesra dengan ahli kariah, Pak Long mengadu sesuatu kepada saya.

Beliau kini cukup berselera makan! Sekali makan siap boleh tambah.

Kalau dulu berkira-kira untuk makan buah dokong, takut ‘tangkap urat’, kini katanya boleh makan puas-puas.

“Sebakul pun boleh habis!”, ujar Pak Long.

Sejak mengamalkan Vita-Lea, Pak Long semakin cergas. Dan yang paling penting, tidak perlu berpantang lagi.

 

Alhamdulillah..satu anugerah yang besar apabila dapat membantu saudara lain. Saya hanya berkongsi apa yang saya rasa bagus bagi diri saya dan orang lain.

 

Melalui pembacaan saya, Vita-Lea adalah multivitamin yang dapat membantu mengekalkan kesihatan badan secara keseluruhan.

Semua orang pun boleh berVita-Lea! ๐Ÿ™‚

Bacaan lanjut tentang Vita-Lea disini.

 

Vita-Lea - Tidak Perlu Berpantang Lagi

 

 

Klik link ini untuk memesan Vita-Lea secara online sekarang.

RM88.75, 120 tablet. Makan 1-2 tablet sehari.

 

 

 

 

 

Sekian.

Sihat untuk beramal.

 

Saif Ar-Rahman Khalid / Nurbahiah Mohd Isa
Shaklee Independent Distributor
013-200 2850 / 013-356 4876

Always WORKS | Always SAFE | Always GREEN

 

[Review] Kafe Akar Lima Kulim – Lima Bintang!

[Review] Kafe Akar Lima Kulim

 

Kali ni ingin menulis pasal sebuah kafe di Kulim.

Tempatnya agak tersorok. Tetapi tak susah untuk dicari.

Suasana kafe ini sangat memikat hati!

 

Namanya…

Kafe Akar Lima.

 

Kat mana? Untuk orang Kulim, masuk je simpang kiri lepas Pejabat Pos Kulim. Depan lagi dari sekolah cina.

Jumpa signboard ni belah kiri. Masuk kira-kira 100meter. Sampai.

[Review] Kafe Akar Lima Kulim - Lima Bintang!

Atau nak lebih detail, ambil GPS coordinate ni.ย 5.356700, 100.554712. Anda sekarang berada di pintu masuk Kafe Akar Lima.

Kami terjumpa kafe ini beberapa hari lepas di FB.

Pantang melihat ramai yang rekemen, kami terus ke tempat kejadian.

Masuk je halaman kafe (baca: rumah)…

WAH! Lain dari lain ni.

Apa yang kami nampak ialah pokok manggis, rumah antik ala barat, buaian klasik, meja gedabak kat depan pintu rumah, dan tempat letak kereta yang LUAS.

[Review] Kafe Akar Lima Kulim - Lima Bintang!

Gambar diambil dari FB Akar Lima. Mungkin agak lama. Suasana sekarang lebih cantik.

Mana meja makan? Abaikan. Parking kereta dulu.

Turun kereta, sambil ke meja makan, kami disambut mesra oleh krew Akar Lima.

First impression? Two Thumbs Up! Feel like home already. hehe.

Jom tengok menu. Terpampang di dinding rumah, menu ditulis-tangan di sebuah tingkap cermin klasik.

Kunjungan pertama, kami pesan Grilled Lamb dan Coconut Mango Milkshake.

Sambil menunggu pesanan tiba, Khadijah dah mula tarik tangan ayah untuk berlari di halaman. Ya, halamannya menarik setiap mata yang melihat.

Kami tertarik bila melihat kebun mini di tepi rumah. Terdapat ayam, itik dan beberapa petak tanaman.

Macam-macam ada, cabai, terung, pegaga, kubis, pudina, ulam raja, dan lain-lain.

[Review] Kafe Akar Lima Kulim - Lima Bintang!

Kemudian kami bawa Khadijah bermain buaian klasik di bawah pohon manggis yang merimbun.

Buahnya pun dah banyak. Tunggu nak masak je. Agak-agak ada can tak nak merasa manggis tu sebelum puasa ni? ๐Ÿ˜‰

[Review] Kafe Akar Lima Kulim - Lima Bintang!

Khadijah, kambing dah sampai!

Jom makan!

[Review] Kafe Akar Lima Kulim - Lima Bintang!

Grilled Lamb sangat sedap! Dihidang bersama ulam raja, kentang lenyek dan sos unik.

Kentangnya banyak, dagingnya lembut. Tak pernah tahu ulam raja juga sedap dihidang bersama kambing panggang.

Alhamdulillah..kunjungan pertama yang hebat!

************************

Selang beberapa hari, kami ke Kafe Akar Lima lagi. Ada orang mengidam. Tapi dia kata nak p sambut birthday Khadijah. Takpa, jom kita pergi. Ayahnya pun sebenarnya teringin nak makan kat situ lagi. ๐Ÿ˜›

“Welcome back!”

Sapaan mesra setibanya kami di Akar Lima.

Kali ni nak makan ayam pula. Kami pesan Grilled Chicken dan Date&Nutmeg Milkshake.

DAN sepotong kek! Coconut Cheese Chilledย Cake. Tak berapa ingat namanya. Cuma yang saya tahu kek ni tidak dibakar.

[Review] Kafe Akar Lima Kulim - Lima Bintang!

Laju je tangan si kecil tu. Tak sempat ayah nak snap gambar.

Kek sangat sedap. Mengalahkan kek Resepi Rahsia. Ya, harganya pun lagi mahal.

Kek sejuk yang enak, dimakan bersama milkshake, pada pukul 4 petang yang panas. Memang tak terkata.

Tak lama sampai pula grilled chicken. Tak sempat ayah&anak nak bermain buaian.

 

[Review] Kafe Akar Lima Kulim - Lima Bintang!

Daging ayam sangat lembut. Rempah ratus membangkitkan lagi selera kami.

Kali ini ulam raja digandingkan bersama ulam pegaga.

Fuh. Kene rasa sendiri ya. Kami tak reti nak cerita tahap kesedapannya.

Yang lebih menarik, ayamnya adalah ayam organik yang dibela sendiri di kebun mini di sebelah rumah.

Dibela secara tradisional. Kami sentiasa mencari ayam sebegini. ๐Ÿ™‚ Tahniah krew Akar Lima!

[Review] Kafe Akar Lima Kulim - Lima Bintang!

Beginilah suasana tenang kafe Akar Lima pada pukul 4.30petang, hari bekerja.

Tiada pengunjung lain, sempatlah kami berbual sebentar bersama krew Akar Lima.

Silaturahim bertambah erat.

 

Cukup dulu review buat kali ini.

Sehingga berjumpa lagi!

 

Lain kali nak cuba pasta dan kek lain pulak. Dan telur itik! ^_^

-SaifKhalid-

 

1 2