Category Archives: Vitamin B

Atasi Derita Sakit Pinggang

Sakit Pada Pinggang

 

Sakit pinggang adalah antara sakit yang paling kerap dialami oleh masyarakat secara umumnya.

Cuma tak ramai yang ceritakan kepada orang lain. Kebanyakan kita memilih untuk pendamkan sahaja.

“Alah, biasa la sakit pinggang.”

“Nanti baiklah tu.”

“Sikit je, tak teruk pun.”

Ni antara slogan yang biasa orang kita pakai. Nak kata alasan pun tak juga. Masing-masing cuba ubati diri dengan cara psikologi. Baguslah kita tak merungut.

Tapi kalau sakit pinggang lama sangat, eloklah kita cari penawar atau ubatnya. Sakit pinggang lama-lama kan susah nak buat kerja dengan sempurna.

Ada yang sakit pinggang selepas lahirkan anak, sampai tak boleh nak tidur melentang. Ada yang tak dapat nak rukuk dengan sempurna – rukuknya congket sedikit ke atas. Sepatutnya kepala kita sama paras dengan punggung.

 

atasi derita sakit pinggang belakang

 

Punca Sakit Pinggang

 

1. Beban Terlalu Berat

Dalam memelihara dan menggerakkan badan dalam keadaan apa sekalipun, pinggang kita memainkan peranan penting. Nak gerakkan kaki pun pinggang perlu bertindak supaya keseimbangan badan dapat dikawal.

Apatah lagi dengan beban yang berat. Beban di sini membawa maksud tubuh badan kita dan juga barang yang kita bawa/tanggung. Dalam menanggung berat yang berlebihan, kita terdedah kepada sakit pinggang jika postur badan kita tidak betul.

 

2. Kasut Tumit Tinggi

Kenapa kasut tumit tinggi menyumbang kepada sakit pinggang? Apabila kita pakai kasut tumit tinggi, postur badan kita telah lari dari kejadian asal tubuh badan kita. Ia akan menonjolkan punggung dan juga dada kita.

 

3. Sokongan Tak Sesuai

Perhatikan bagaimana postur badan kita semasa kita tidur. Bahagian belakang badan kita harus selesa. Penggunaan tilam yang terlalu lembut akan membuatkan bahagian pinggang kita ‘tenggelam’ ke dalam tilam. Jika kita rasakan tilam terlalu lembut, cuba sesekali kita tidur di atas lantai dengan alas tidur yang minima. Rasakan perbezaannya.

Selain itu, lihat pada postur badan kita ketika bekerja. Pastikan cara duduk kita di kerusi adalah tegak. Badan kita sepatutnya berbentuk ‘S’, bukannya ‘C’. Jika kerusi kita tidak cukup ergonomik, boleh gunakan sokongan tambahan pada kerusi. Ia akan membuatkan abdomen kita sedikit kehadapan.

 

duduk ergonomik Atasi Derita Sakit Pinggang

 

Jika anda penat dan mahu melunjurkan kaki, cuba lakukan dalam keadaan baring, bukannya secara duduk.

 

4. Posisi Salah

Kita sering memandang remeh kepada perbuatan membongkok. Contohnya ketika kita menyalin lampin anak, berkebun, memasak, menolak troli, mengangkat barang dan sebagainya.

Kerap membongkok walaupun dalam tempoh masa yang sekejap mampu membuatkan kita sakit belakang. Sebaliknya, kita sepatutnya duduk – rendahkan pinggang – ketika memandikan anak, mengangkat barang dari lantai, berkebun dan lain-lain.

 

Mencegah Sakit Belakang dan Pinggang

 

1. Duduk dalam keadaan tegak.

– Semasa duduk membuat kerja harian, semasa memandu, semasa memandikan anak, berkebun dan sebagainya.

2. Pastikan belakang kita tegak semasa mengangkat barang berat.

– Cangkunglah ke bawah dalam keadaan belakang kita tegak. Bukannya bongkok ke dapan semasa mengangkat barang.

3. Tidur atas tilam yang agak keras.

– Tilam yang terlalu lembut membuatkan badan kita melengkung. Kita akan berasa tidak selesa ketika bangkit dari tidur.

4. Kurangkan berat badan.

– Usaha untuk dapatkan berat badan yang ideal. Berat badan yang berlebihan akan menambah beban kepada tulang belakang.

5. Hindari kasut tumit tinggi.

– Pakailah kasut bertumit rendah. Paling-paling pun, pakai kasut wedges.

6. Bersenam.

– Bersenam mampu menguatkan sendi pada tulang belakang. Jika kita duduk atau berdiri dalam masa yang panjang, luangkan masa seketika untuk meregangkan badan.

7. Hindari duduk atas dompet.

– Lelaki selalunya meletakkan dompet di dalam poket belakang punggung. Jadi bila kita duduk, dompet itu akan meninggikan sebelah punggung. Jika duduk lama dalam keadaan tersebut, kita akan sakit belakang.

Saya sendiri telah membuang tabiat tersebut sejak beberapa tahun. Saya sentiasa letakkan dompet di poket sisi seluar atau di poket baju di hadapan. Lebih rapat dengan hati. Hehe. Saya juga berasa lebih sihat!

8. Makanan tambahan (supplement) yang menyokong kekuatan tulang belakang dan sendi.

– Kajian mendapati Vitamin-C membantu menghasilkan kolagen yang diperlukan pada sendi tubuh badan kita. Vitamin-B pula membantu menjaga kesihatan tulang dan rawan. Juga menenangkan saraf yang keradangan yang disebabkan geseran berlebihan. Vitamin-D pula menyokong kekuatan tulang. Kalsium – kerang, kekacang, bijirin – menyokong kesihatan tulang.

Set Sakit Pinggang Shaklee - Atasi Derita Sakit PinggangSet sakit pinggang berharga RM296.

 

SMS/Whatsapp kami untuk sebarang tempahan atau pertanyaan. Kami akan berikan jadual pemakanan suplemen dan konsultasi PERCUMA untuk anda!

 

Sihat untuk beramal.

 

Saif Ar-Rahman Khalid / Nurbahiah Mohd Isa
Shaklee Independent Distributor
ID: 945467
013-200 2850 / 013-356 4876

Always WORKS | Always SAFE | Always GREEN

 

 

Rujukan:

Imam Ahmad Ibnu Nizar, 2009, “Sehat itu Mahal…!”, Diva Press.

Atasi Sakit Kepala Migrain

Apa itu Sakit Kepala Migrain?

 

Migrain adalah sakit kepala yang amat sangat. Terjadi di bahagian tertentu di kepala.

Sering berlaku apabila ada saluran darah tersumbat dan menyebabkan darah tak dapat mengalir ke bahagian tertentu.

Pesakit migrain selalu mengalami tanda seperti flash light atau blindspot sebelum sakit kepala, juga sensitif kepada cahaya dan bunyi.

Tempoh serangan pula berbeza-beza. Ada yang sekejap, ada yang berjam-jam dan ada yang berhari-hari!

 

atasi sakit kepala migrain shaklee

 

Nasihat doktor kepada pesakit migrain, hindari;

 

1. Bunyi bising, dan cahaya yang kuat

2. Aktiviti merokok, atau menghidu asap rokok

3. Terdedah kepada asap

4. Melewatkan makan. Apatah lagi skip waktu makan

5. Stress. Belajar cara mengendalikan tekanan, di tempat kerja mahupun di rumah

6. Pola tidur yang tidak seragam

7. Makanan berMSG

 

Bagaimana Atasi Sakit Kepala Migrain?

 

1. Tidur yang mencukupi

2. Minum air kosong secukupnya. Orang dewasa disarankan minum 3 liter sehari. Saya sendiri sejak mengamalkan minum air kosong yang mencukupi, sudah sangat jarang sakit kepala. Baca kepentingan minum air kosong.

3. Pelajari kaedah menangani stress

4. Bekam. Saya ada seorang kenalan yang berjaya atasi migrain dengan berbekam. Pada mulanya, tempat sakit migrainnya sering berpindah. Jika dibekam di belakang, sakit di belakang reda, tetapi migrain akan berpindah ke hadapan. Jika bekam di kanan, sakit itu akan bertukar ke tempat lain. Ikhtiar terakhir beliau – bekam keseluruhan kepala. Migrainnya hilang! Hebat bukan?

5. Amalkan set migrain Shaklee. Apa yang ada dalam set migrain Shaklee?

B-Complex, Ostematrix & ESP

B-Complex : Meredakan alahan, mencegah anemia

Ostematrix: Meringankan stress

ESP: Tingkatkan keberkesanan B-Complex & Ostematrix.

Testimoni Set Sakit Kepala Migrain Shaklee

Ingin dapatkan set migrain di atas?

Hubungi kami untuk maklumat lanjut dan pesanan.

Juga boleh beli secara online dari link ini.

 

Sihat untuk beramal.

 

Saif Ar-Rahman Khalid / Nurbahiah Mohd Isa
Shaklee Independent Distributor
ID: 945467
013-200 2850 / 013-356 4876

Always WORKS | Always SAFE | Always GREEN

Set Ibu Menyusu Shaklee

 

Set Ibu Menyusu Shaklee

Saya yakin setiap ibu yang melahirkan anaknya mesti berhasrat untuk menyusukan (breastfeed) anak mereka sehingga usia 2 tahun. Saya pun macam tu juga. Semangat berkobar-kobar nak susukan anak.

Alhamdulillah hasrat saya tercapai.

Menysukan anak bukan semudah ABC yang kita sangkakan. Ianya memerlukan pengorbanan yang sangat tinggi. Ya, pengorbanan yang sangat tinggi diperlukan kerana kebaikan dan kelebihan susu ibu tak dapat kita perolehi dari susu yang lain.

Saya ada kongsi mengenai kebaikan dan kelebihan penyusuan kepada ibu dan bayi di sini. (Part 1 dan Part 2)

 

Set Ibu Menyusu Shaklee

Ibu menyusu memerlukan tenaga yang lebih dari ibu yang tidak menyusukan anak. Ibu menyusu juga perlu sentiassa bersikap positif dan tenang agar proses penyusuan tidak terganggu. Jika ibu terlalu penat dan letih, penyusuan bayi mungkin tidak begitu baik. Ibu menysusu sangat memerlukan suplemen bagi membantu memberikan tenaga segera kepada mereka. Set Ibu Menyusu Shaklee adalah jawapannya!

 

Set Ibu Menyusu Shaklee

 

1) ESP  (850g RM150)

– Memberi tenaga kepada ibu yang menyusu

– Membantu membina tisu badan

 

2) Vita-Lea (120 tabs RM88.75)

– Sejenis multivitamin yang dapat menjadi pelengkap nutrisi

– Dapat memeberi tenaga segera, kecerdasan badan dan otak kepada ibu menyusu

 

3) B-Complex (120 tabs RM53.75)

– Anti-stress

– Mengurangkan masalah keletihan dan kelesuan

 

4) Sustained Release Vita-C Plus (180 tabs RM92.50)

– Membantu meningkatkan imuniti badan

– Membantu penyerapan iron

 

5) Ostematrix (120 tabs RM61)

– Sumber kalsium, magnesium dan yang seangkatan dengannya

– Melengkapkan kembali kalsium dalam tulang kita

– Membantu masalah kekejangan dan kebas-kebas

 

6) Alfalfa Complex (330 tabs RM53.75)

– Sebagai milk-booster

– Ejen detox

 

Set Ibu Menyusu Shaklee

 

Bila ibu bertenaga, tenang dan tidak stress, insyaAllah dapat menyusukan bayi dengan baik. Susu yang dihasilkan akan lebih banyak bila bayi kerap menyusu. Suplemen Shaklee sangat membantu dalam menjayakan penyusuan bayi.

 

 

 

Ingin cuba? Nak dapatkan Set Ibu Menyusu Shaklee??

Klik link ini untuk dapatkannya secara online sekarang.

Juga boleh Call/Whatsapp/SMS kami untuk harga istimewa atau pertanyaan lanjut mengenai set menyusu ini.

 

Sihat untuk beramal.

 

Saif Ar-Rahman Khalid / Nurbahiah Mohd Isa
Shaklee Independent Distributor
013-200 2850 / 013-356 4876

Always WORKS | Always SAFE | Always GREEN

 

 

Set Berpantang Shaklee

Assalamualaikum w.b.t

Ibu yang baru melahirkan anak pasti tidak terlepas melalui tempoh berpantang. Ada yang suka, dan ada yang tidak menyukainya. Biasalah, banyak sangat restriction. Hehe… Ini tak boleh makan, itu tak boleh makan. Kena banyak sabar. Dua bulan saja tempoh berpantang. Dah bertahun-tahun kita makan kan.. Setakat dua bulan tu , pejam celik pejam celik dah habis. 😀 Baby pun dah besar.

 

Set Berpantang Shaklee

Hari ni, saya nak berkongsi dengan para pembaca mengenai Set Berpantang Shaklee yang memang HOT di pasaran! Kalau dulu, orang berpantang dengan jamu, rebus daun-daun kayu. Tapi sekarang dah moden, semua masuk mulut, telan saja. Hehe.. Yang penting kesihatan ibu dan anak semasa dalam pantang TIPTOP. Zaman sekarang, orang nak benda yang cepat dan efektif. Sebab itulah Set Berpantang Shaklee menjadi pilihan ramai ibu di Malaysia. Dengan harga yang berpatutan, ditambah dengan khasiatnya yang hebat, dapat membantu kesihatan ibu-ibu dalam pantang.

Jom kita intai-intai apa yang ada dalam Set Berpantang Shaklee ni.

 

Untuk Set Asas Berpantang Shaklee, ianya terdiri daripada :

1) Vitalea

Kandungan : Mengandungi vitamin A, D, E, C B1, B2, B3, B6, B12, B5, Asid folik, Biotin, Kalsium, Fosforus, Iodin, Zat besi, Magnesium, Copper dan zinc. Anda boleh merujuk kepada entry mengenai vitalea di sini.

Fungsi : Ianya dapat membantu ibu berpantang dalam memberi penambahan tenaga segera, pelengkap nutrisi, membantu stimulasi metabolisma dan menyediakan asas nutrisi untuk pertumbuhan sel baru dalam tubuh badan.

 

2) B-Complex

Kandungan : Mengandungi vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B12, asid folik dan biotin.

Fungsi : Ianya dapat membantu melawan tekanan, mengelakkan kemurungan dan insomnia. Ibu berpantang sangat penting untuk berada dalam keadaan yang tenang. Jika berada dalam keadaaan tertekan, ianya boleh membawa kepada tekanan perasaaan atau lebih teruk dikatakan meroyan. Kestabilan emosi adalah sangat penting bagi memastikan kesihatan ibu berpantang adalah baik.

 

3) Vitamin C

Kandungan : Setiap tablet mengandungi 7.5 hidangan sebiji buah termasuk kulitnya. Mengandungi 120mg bioflavonoid.

Fungsi : Ianya dapat memperbaiki simptom pendarahan, meningkatkan sistem imun badan dan mampu menghapuskan radikal bebas. Ibu berpantang sangat-sangat memerlukan imuniti yang tinggi dari mudah diserang penyakit ketika berpantang.

 

4) Zinc Complex

Kandungan : Mengandungi zinc glukonat semulajadi, kalsium dan serbuk alfalfa untuk mengahsilkan zinc yang mudah untuk diserap oleh tubuh.

Fungsi : Ianya dapat meningkatkan sistem imun badan, memepercepatkan pemulihan luka dan mengurangkan keguguran rambut. Untuk ibu berpantang yang bersalin secara pembedahan, adalah digalakkan untuk mengambil zinc bagi mempercepatkan kesembuhan luka selepas pembedahan. Bukan itu sahaja, masalah keguguran rambut juga dapat diselesaikan dengan pengambilan zinc ini.

 

Untuk penambahan Set Berpantang Shaklee (Premium) :

5) Ostematrix

Kandungan : Kalsium, magnesium, fosforus, vitamin D, zinc, kuprum, manganes dan boron.

Fungsi : Ianya dapat menguatkan tulang, gigi dan dapat melegakan kekejangan dan kebas-kebas. Ianya juga dapat meringankan stress, mengimbangi tekanan darah, menggalakkan tidur yang selesa, sakit kepala dan depresi. Pengambilan kalsium adalah sangat penting buat ibu berpantang kerana mereka perlu untuk kekal sihat setelah mengandungkan bayi mereka selama 9 bulan. Banyak kalsium yang telah berkurang dan perlu diganti semula.

 

6) Energizing Soy Protein (ESP)

Kandungan : Dihasilkan daripada 30kg non-GMO soya. Ianya mengandungi 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh badan. Ianya diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral.

Fungsi : Ianya dapat membantu membina otot, kuku, rambut dan darah. Ianya juga dapat membekalkan tenaga dengan segera dan merangsang pembentukan semula kulit dan otot serta dapat mengurangkan kedutan. Ianya sangat baik diambil ketika berpantang kerana ibu berpantang akan kerap menyusukan anak mereka. Mereka memerlukan tenaga yang berpanjangan untuk terus menjayakan penyusuan mereka.

 

Set Berpantang Shaklee

Klik untuk besar

 

 

Melalui pengalaman saya, semasa dalam pantang memang kita para ibu memerlukan tenaga yang banyak. Dengan kekerapan menyusukan anak, membuatkan kita kadangkala cepat letih dan tertekan. Sebab itulah Set Berpantang Shaklee perlu diambil bagi memberi tenaga, meredakan tekanan dan memperbaiki kesihatan kita setelah 9 bulan mengandungkan bayi. Malah , kesihatan yang baik ini dapat membuatkan kita sentiasa segar bertenaga untuk menjalani kehidupan seharian.

InsyaAllah, untuk kelahiran anak kedua tidak lama lagi, saya akan mencuba Set Berpantang Shaklee ini. Sewaktu anak pertama dulu, saya masih belum kenal dengan Shaklee. Terlepas kapal lah kan. 🙂 Berpantang pun gitu-gitu sahaja. Saya jarang sakit-sakit sebelum beranak, tetapi selepas melahirkan Khadijah, badan mula sakit-sakit, kebas-kebas, letih dan lesu. Melihatkan testimoni ramai pengguna yang jatuh cinta dengan Set Berpantang Shaklee ni membuatkan saya tak sabar nak merasai perbezaannya!

Anda pun nak cuba? JOM!

 

Ibu Muda Ini Serik Nak Beranak Lagi Sbb Seksa Pantang. Apa Yg Buat Dia Berubah?

 

Nak rasa perbezaan Shaklee?

Ingin menjana pendapatan bersama Shaklee?

Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan, khidmat nasihat & konsultasi PERCUMA.

 

Saif Khalid/Nurbahiah Mohd Isa
013.200.2850/013.356.4876
Shaklee Independent Distributor

 

Pengalaman Bersalin Anak Pertama

Assalamualaikum w.b.t

 

Pengalaman Bersalin Anak Pertama

 

Pastinya ramai ibu yang mengandung, tak sabar menanti kelahiran si manja kan? Sama seperti kami juga yang pertama kali menjadi ibu dan ayah. Saya pun tercari-cari pengalaman bersalin anak pertama di google. Sebab tak dapat nak bayang macam mana lagi. Yang pasti, saat kelahiran merupakan saat yang mengujakan. Mau tak nya, 9 bulan menunggu. 😉 Bercerita mengenai pengalaman mengandung anak pertama memang penuh cabaran! Alhamdulillah diharungi dengan penuh tabah. Anda boleh baca di link atas.

 

Sudah Overdue

Kalau diikutkan due date, memang dah overdue. Overdue 4 hari je kot rasanya. Should not be a problem pun. As long as the baby is still in active mode. hehe… Memang rasa cuak jugak lah. Terutamanya 1st time mom macam saya. Gelabah pun ada jugak. Tapi, suami banyak tenangkan diri saya. Terima kasih suami 🙂 Nak pulak jiran sebelah rumah mak dah beranak 2 minggu dah. Yang kita ni, blum ada apa-apa tanda.

 

Tanda-tanda hampir bersalin

Pagi 5 Jun 2012, pukul 10am saya rasa nak buang air besar. Perkara normal lah tu kan? Terkejut tiba-tiba keluar tanda. Nervous dah. Tapi take a deep breath dulu. Kemudian, beritahu mak. Mak cakap ikut history mak, kalau keluar tanda dan asyik rasa nak buang air besar tu , tandanya nak beranak dah. Terus gelabah! Sebabnya lepas pada tu, asyik buang air besar saja. Mula la sms suami cakap dah kluar tanda. Ada rasa contraction. Tapi mild saja. Tak sakit sangat pun. Kadang-kadang kerap sangat rasa. 2,3 minit skali rasa. Cuak juga takut nak terberanak dah. Teringat suami ada di tempat kerja. Terus minta suami pulang. Mak pun push kami untuk ke hospital. Tapi kami berdua lengah-lengahkan masa. Pukul 12 tengahari tu, saya mulai risau, saya pun ajak suami ke hospital. Tu pun masih melengah-lengahkan masa lagi. Pukul 1pm baru pergi.

 

Vaginal Examination (VE)

Sampai di hospital, nurse check baru 1cm. Erkk…. baru 1 cm ke? OK lah. Ingat boleh balik rumah. Dalam hati nak berjalan-jalan dulu. HAHA… ada hati lagi tu nak jalan-jalan. Disebabkan saya dah overdue, doctor suruh admit lah jugak. So, masuk lah wad antenatal.

Dalam wad ni ramai kakak-kakak yang admitted sbb GDM dan darah tinggi. Mostly baru 30 weeks plus. Cuma kakak sebelah katil saya yang memang admitted sebab dia dah dilated 2cm. Saya hanya sembang2 saja. Tak lalu makan. Malam tu pukul 1 pagi, saya tak boleh tido sebenarnya. Saya minta tolong suami bawakan bantal sebab tak selesa tido. Orang lain dalam wad tu semua dah tido. Saya dah rasa contraction yang masih boleh tahan sakitnya. Kakak sebelah katil saya ni kadang-kadang dengar dia tarik nafas tahan sakit. Kemudian, suami datang dan saya cakap saya minta dia panggilkan nurse sebab contraction dah makin kerap. Check jalan, da dilated 4cm. Alhamdulillah… 🙂 Tp saya lengah-lengahkan lagi masa ambil baju, pergi toilet buang air semua. Hehe… Nurse yang nak bawa ke labour room tu tunggu lama.

 

Labour Room

Masuk je LR, doctor terus pecahkan ketuban tanpa beritahu saya awal2. Saya terkejut sebenarnya. Bila dah pecahkan, baru dia cakap saya pecahkan ketuban. Adoi… Beritahu la awal-awal. Baru saya ready. Lepas pecah ketuban, memang contraction makin kerap dan makin sakit. Fuh~! Allah saja yang tahu sakitnya. Lepas tu saya sorang-sorang je dekat hall sebelah tu. Dengan nervous mendengar orang dalam LR yang terjerit-jerit sakit nak beranak. Dengan suara nurse jerit-jerit cakap baby dah nak keluar. Stress jugak masa tu. Lampu tepi hall saya tu pun dah ditutup. Tempat saya je yang terang berlampu. Kalau ada hantu lalu pun, tak hairan dah. Sakit punya pasal, kena tinggal sorang-sorang. Sangat mengharapkan suami ada di sisi untuk tenangkan diri. Tapi apakan daya….. Saya asyik-asyik panggil nurse cakap saya sakit. Nurse reply “memang semua orang sakit macam tu dik”. OK, fine. Saya pun rasa give up nak panggil. Tp selang beberapa minit, rasa macam memang nak terkeluar sangat dah baby. Panggil nurse, nurse ulang ayat yang sama. Dia siap cakap saya kurang-kurang pun beranak pukul 6 pagi. Saya panggil lagi nurse. Suara macam orang merayu-rayu tersepit celah bangunan. Dengar tak dengar. Sedih sangat masa tu. Sebab memang da rasa baby nak keluar. Nurse pun mungkin tak larat dengar saya panggil, dia pun datang. Dan tak sempat nak cakap apa2, dia dah gelabah cakap “panggil suami dia cepat! baby nak keluar dah” Memang kepala Khadijah dah ada pun. Tak sempat la nak tolak masuk bilik tuk beranak. Beranak kat hall luar tu je. Nasib baik takdak siapa, suami boleh masuk hall tu.

Memang saya push banyak kali sebab saya amat2 terganggu dengan jeritan nurse untuk suruh saya push. Main push saja. Sepatutnya bila rasa contraction, baru push.Sampai kena episiotomi. Banyak jugak potong. Rasa daging dipotong gunting. Tapi tak sakit. Sebab sakit lagi contraction yang last tu. Lepas last push tu, purrrrffffffffff…… Allah… Allah…. Alhamdulillah Khadijah keluar dengan selamat.Perasaan dia macam korang tak berak seminggu dan segalanya keluar one shot! Hehe… Lepas je bahu Khadijah keluar, hilang semua sakit. LEGAAAAAAAAA…… :))

Khadijah lahir tak menangis pun. Mulut dia bentuk O. macam terkejut agaknya keluar. Haha… comel je. Bila nurse pakaikan baju baru dia nangis. Khadijah lahir pukul 3.12 pagi. Kemudian, ingatkan kelegaan tadi berpanjangan. Rupanya lupa lak yang nurse nak jahit luka epi tadi. Sekali lagi sakitnya. Sabar je…. Ubat bius tak rasa apa pun. Ke belum berkesan, tapi nurse dah jahit terus. Pasrah. Apa-apa pun, saya nak ucapkan terima kasih banyak-banyak kepada nurse tu yang berusaha menyelamatkan saya dan Khadijah. Semoga Allah menghargai usaha dan sumbangan beliau menyambut bayi di hospital tersebut.

 

Pengalaman Bersalin Anak Pertama

 

Alhamdulillah melahirkan Khadijah adalah satu proses yang bagi saya senang. Sakit pun tak lama. Semoga Allah memepermudahkan kelahiran permata hati kami yang kedua tak lama lagi pula. Pengalaman bersalin anak pertama adalah berbeza mengikut orang. Dan kalau orang yang sama pun, kelahiran yang seterusnya mungkin tak sama. Kita kena enjoy setiap kelahiran. Memang best! 🙂

 

Pengalaman Bersalin Anak Pertama

Suka kerut dahi masa umur 7,8 bulan. Masa ni debab lagi. Sekarang dah tinggi macam ayah dia.

Saya duduk di hospital selama 2 hari. Alhamdulillah kesihatan saya dan Khadijah amat baik. Luka jahitan saya 3 minggu jugak baru OK. Ni pun pantang makan. Waktu tu saya guna cecair bersihkan luka saja. Saya tak ingat dah nama dia apa. Losyen kuning ke apa. Dulu saya belum kenal Shaklee. Kalau tahu dulu dah lama amik zinc complex. Saya ada ceritakan pengalaman berpantang anak kedua yang memang best! Seminggu sahaja luka jahitan baik. Sebab saya consume set berpantang Shaklee.

Selepas kelahiran Khadijah, bermula lah kehidupan sebagai ibubapa. Dan bermula juga kehidupan tak cukup tido malam-malam. hehe… Ini lah serba sedikit pengalaman bersalin anak pertama saya. Mungkin kisah anda lebih menarik. Boleh kongsikan di ruangan komen. 🙂

 

Pengalaman Bersalin Anak Pertama

 Gambar latest Khadijah. Permata hati pertama kami KHADIJAH. Bulan Jun 2014 ni akan genap 2 tahun usia. Semoga Khadijah menjadi anak yang solehah dan musleh, berjaya di dunia dan akhirat. Ameen…

SET BERPANTANG SHAKLEE

Klik untuk besar

Klik untuk besar

Saya menyesal untuk kelahiran pertama ni saya belum kenal Set Berpantang Shaklee. Anda pun taknak menyesal jugak kan macam saya? Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan. Kita sembang-sembang kongsi pengalaman OK. 🙂

 

 

Ibu Muda Ini Serik Nak Beranak Lagi Sbb Seksa Pantang. Apa Yg Buat Dia Berubah?

 

 

Saif Khalid/Nurbahiah Mohd Isa
013.200.2850/013.356.4876
Shaklee Independent Distributor

1 2