Posisi Penyusuan Bayi yang Betul

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah dah tidurkan puteri yang seorang ni. Lagi 2 minggu Khadijah akan masuk usia 2 tahun. Syukur sangat-sangat. Macam tak percaya pun ada. Dah hampir 2 tahun Allah pinjamkan amanah yang tidak ternilai ni kepada saya dan suami. Semoga kami dapat menggalas amanah ini hingga ke akhirnya. Ameen…

Untuk pengetahuan semua, Khadijah masih lagi breastfeed. Ya! Walaupun saya sekarang dah sarat mengandung. Saya tetap dengan niat saya untuk menyempurnakan penyusuan Khadijah selama usianya 2 tahun. Terus-terang saya katakan, memanga penat dan letih. Malah kadang-kadang emosi boleh terganggu bila kita terlalu penat tapi anak nak breastfeed. Nak taknak, saya berusaha juga untuk tidak memberikan alasan untuk STOP menyusu Khadijah sebelum dia berusia 2 tahun.

Antara ikhtiar yang saya buat adalah mengambil vitamin Shaklee, tamar, air zam-zam dan makanan lain yang dapat memberi tenaga kepada saya. Sejujurnya saya tak suka makan tamar, tapi disebabkan tamar adalah instant energy punya makanan, ditambah pula dengan ketegasan suami tersayang yang tak jemu-jemu suruh saya makan, saya PAKSA diri untuk makan. Hihi… Kadang-kadang sampai menangis kena paksa makan tamar. Macam budak kecik kena paksa makan. Hehe….

Betullah orang cakap kan, ibu bapa sanggup buat apa saja untuk memberikan yang terbaik untuk anak-anak mereka. Walaupun nak kena menangis, nak kena ke sana sini, nak kena penat lelah, demi anak-anak kita sanggup buat apa sahaja. Wah… feeling betul. Bila kita dah jadi parents, baru kita rasa sebenarnya erti kasih sayang. Macam mana mak ayah kita buat kat kita dulu. Macam tu juga apa yang kita alami sekarang sebagai ibu bapa.

Sebenarnya untuk entry kali ni, saya nak cerita mengenai posisi penyusuan bayi yang betul. Saya bukanlah pakar laktasi. Tapi semua ni saya belajar dari hasil pembacaan di internet dan buku di ikuti dengan pengalaman saya sepanjang 2 tahun menyusukan Khadijah. Incredible journey I might say! Sebab saya mula-mula breastfeed Khadijah dengan tangisan tau. Tapi sekarang mampu tersenyum gembira. Rasa macam pakai kostum Superman sebab dah berjaya breastfeed Khadijah sampai sekarang.

 

Posisi penyusuan bayi yang betul

 

Aci tak gini? Hehe.. Supermom tau!

OK. Dah melalut dah. Bagi mereka yang baru mengandung adalah sangat disarankan untuk menimba ilmu penyusuan ni. Sebabnya , kita kena ada ilmu untuk berjaya. Betul tak? Kalau nak berjaya dalam breastfeeding, kita kena korek banyak-banyak ilmu breastfeeding ni sebelum kita dapat baby. Kalau dah dapat baby pun tak pe. Tapi takut kita terkial-kial pulak kan. Jadi, persediaan ilmu penyusuan adalah sangat penting bagi kita menjayakan penyusuan ke atas bayi kita nanti.

Posisi penyusuan bayi yang betul ni saya google je. Kredit untuk gambar-gambar yang saya google. Nak ceritakan secara ilmu yang betul, mungkin kena pergi kelas penyusuan. Dapatkan ilmu secara live dari pakar laktasi. Tapi zaman sekarang, google pun boleh dapat ilmu. So, bila-bila kita boleh belajar.

Posisi penyusuan bayi yang betul

Ini adalah 4 contoh posisi penyusuan bayi yang betul.

1) Cradle hold

Kita support bayi kita menggunakan tangan kiri contohnya. Kepala bayi diletakkan di atas tangan kiri untuk kita breastfeed pada breast kiri kita. Perut bayi bertentang dengan perut kita.

2) Cross-cradle hold

Kita support bayi kita menggunakan tangan kanan contohnya untuk kita breastfeed pada breast kiri kita. Tapi tangan kita cross tau. Breast kiri tapi support guna tangan kanan. Perut bayi bertentang dengan perut kita.

3) Football hold

Posisi ni kita kena support bayi kita macam orang main american football tu. Support bayi di sisi. Contohnya bila nak bagi breast kiri, kita support bayi guna tangan kiri dan badan bayi di sisi kita. Kaki bayi menghala ke belakang.

4) Lying down

Yang ni kita boleh mengiring sama-sama dengan bayi. Perut kita dan perut bayi bersentuhan. Posisi ni memang best sebabnya kita yang akan tertidur dulu. Hehe….

Ada lagi posisi penyusuan bayi yang betul untuk anak kembar. Mungkin saya akan ceritakan pada anda pada entry yang akan datang. Posisi penyusuan bayi yang betul adalah mengikut keselesaan anda. Yang penting anda selesa, bayi selesa dan bayi dapat menyusu dengan betul. Kalau bayi anda menangis, mungkin penyusuan anda ada yang tak kena. Check balik mana yang tak betul. Dapatkan bantuan dari pakar laktasi jika anda sangat memerlukan bantuan. Di facebook pun banyak support group untuk breasfeeding. Rajin-rajin kita cari ilmu ya.

Breastfeeding ni mudah bila kita tahu caranya. Jangan stress, tenangkan diri, enjoy your breastfeeding. 🙂

Nak rasa perbezaan Shaklee?

Ingin menjana pendapatan bersama Shaklee?

Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan, khidmat nasihat & konsultasi PERCUMA.

Daftar keahlian Shaklee? Klik Sini.

 

Saif Khalid/Nurbahiah Mohd Isa
013.200.2850/013.356.4876
Shaklee Independent Distributor

 

 

Related posts:

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *