Tag Archives: Breastfeeding

Posisi Penyusuan Bayi yang Betul

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah dah tidurkan puteri yang seorang ni. Lagi 2 minggu Khadijah akan masuk usia 2 tahun. Syukur sangat-sangat. Macam tak percaya pun ada. Dah hampir 2 tahun Allah pinjamkan amanah yang tidak ternilai ni kepada saya dan suami. Semoga kami dapat menggalas amanah ini hingga ke akhirnya. Ameen…

Untuk pengetahuan semua, Khadijah masih lagi breastfeed. Ya! Walaupun saya sekarang dah sarat mengandung. Saya tetap dengan niat saya untuk menyempurnakan penyusuan Khadijah selama usianya 2 tahun. Terus-terang saya katakan, memanga penat dan letih. Malah kadang-kadang emosi boleh terganggu bila kita terlalu penat tapi anak nak breastfeed. Nak taknak, saya berusaha juga untuk tidak memberikan alasan untuk STOP menyusu Khadijah sebelum dia berusia 2 tahun.

Antara ikhtiar yang saya buat adalah mengambil vitamin Shaklee, tamar, air zam-zam dan makanan lain yang dapat memberi tenaga kepada saya. Sejujurnya saya tak suka makan tamar, tapi disebabkan tamar adalah instant energy punya makanan, ditambah pula dengan ketegasan suami tersayang yang tak jemu-jemu suruh saya makan, saya PAKSA diri untuk makan. Hihi… Kadang-kadang sampai menangis kena paksa makan tamar. Macam budak kecik kena paksa makan. Hehe….

Betullah orang cakap kan, ibu bapa sanggup buat apa saja untuk memberikan yang terbaik untuk anak-anak mereka. Walaupun nak kena menangis, nak kena ke sana sini, nak kena penat lelah, demi anak-anak kita sanggup buat apa sahaja. Wah… feeling betul. Bila kita dah jadi parents, baru kita rasa sebenarnya erti kasih sayang. Macam mana mak ayah kita buat kat kita dulu. Macam tu juga apa yang kita alami sekarang sebagai ibu bapa.

Sebenarnya untuk entry kali ni, saya nak cerita mengenai posisi penyusuan bayi yang betul. Saya bukanlah pakar laktasi. Tapi semua ni saya belajar dari hasil pembacaan di internet dan buku di ikuti dengan pengalaman saya sepanjang 2 tahun menyusukan Khadijah. Incredible journey I might say! Sebab saya mula-mula breastfeed Khadijah dengan tangisan tau. Tapi sekarang mampu tersenyum gembira. Rasa macam pakai kostum Superman sebab dah berjaya breastfeed Khadijah sampai sekarang.

 

Posisi penyusuan bayi yang betul

 

Aci tak gini? Hehe.. Supermom tau!

OK. Dah melalut dah. Bagi mereka yang baru mengandung adalah sangat disarankan untuk menimba ilmu penyusuan ni. Sebabnya , kita kena ada ilmu untuk berjaya. Betul tak? Kalau nak berjaya dalam breastfeeding, kita kena korek banyak-banyak ilmu breastfeeding ni sebelum kita dapat baby. Kalau dah dapat baby pun tak pe. Tapi takut kita terkial-kial pulak kan. Jadi, persediaan ilmu penyusuan adalah sangat penting bagi kita menjayakan penyusuan ke atas bayi kita nanti.

Posisi penyusuan bayi yang betul ni saya google je. Kredit untuk gambar-gambar yang saya google. Nak ceritakan secara ilmu yang betul, mungkin kena pergi kelas penyusuan. Dapatkan ilmu secara live dari pakar laktasi. Tapi zaman sekarang, google pun boleh dapat ilmu. So, bila-bila kita boleh belajar.

Posisi penyusuan bayi yang betul

Ini adalah 4 contoh posisi penyusuan bayi yang betul.

1) Cradle hold

Kita support bayi kita menggunakan tangan kiri contohnya. Kepala bayi diletakkan di atas tangan kiri untuk kita breastfeed pada breast kiri kita. Perut bayi bertentang dengan perut kita.

2) Cross-cradle hold

Kita support bayi kita menggunakan tangan kanan contohnya untuk kita breastfeed pada breast kiri kita. Tapi tangan kita cross tau. Breast kiri tapi support guna tangan kanan. Perut bayi bertentang dengan perut kita.

3) Football hold

Posisi ni kita kena support bayi kita macam orang main american football tu. Support bayi di sisi. Contohnya bila nak bagi breast kiri, kita support bayi guna tangan kiri dan badan bayi di sisi kita. Kaki bayi menghala ke belakang.

4) Lying down

Yang ni kita boleh mengiring sama-sama dengan bayi. Perut kita dan perut bayi bersentuhan. Posisi ni memang best sebabnya kita yang akan tertidur dulu. Hehe….

Ada lagi posisi penyusuan bayi yang betul untuk anak kembar. Mungkin saya akan ceritakan pada anda pada entry yang akan datang. Posisi penyusuan bayi yang betul adalah mengikut keselesaan anda. Yang penting anda selesa, bayi selesa dan bayi dapat menyusu dengan betul. Kalau bayi anda menangis, mungkin penyusuan anda ada yang tak kena. Check balik mana yang tak betul. Dapatkan bantuan dari pakar laktasi jika anda sangat memerlukan bantuan. Di facebook pun banyak support group untuk breasfeeding. Rajin-rajin kita cari ilmu ya.

Breastfeeding ni mudah bila kita tahu caranya. Jangan stress, tenangkan diri, enjoy your breastfeeding. 🙂

Nak rasa perbezaan Shaklee?

Ingin menjana pendapatan bersama Shaklee?

Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan, khidmat nasihat & konsultasi PERCUMA.

Daftar keahlian Shaklee? Klik Sini.

 

Saif Khalid/Nurbahiah Mohd Isa
013.200.2850/013.356.4876
Shaklee Independent Distributor

 

 

Kebaikan dan Kelebihan Penyusuan kepada Ibu dan Bayi (1)

Assalamualaikum w.b.t

Selalu kita melihat dan mendengar iklan-iklan di media elektronik dan akhbar mengenai kelebihan susu formula. Selalu sangat lah kan. Sampai tak larat tengok dah. Ada yang lebih DHA lah, membuatkan sel-sel otak lebih cepat bergabung lah,  macam-macam lagi kelebihan susu formula yang diiklankan.

 

Kebaikan dan Kelebihan Penyusuan kepada Ibu dan Bayi (1)

 

Iklan-iklan sebegini sudah tentu dapat mempengaruhi para ibu bapa untuk lebih cenderung memberikan susu formula kepada bayi mereka. Mau tak nya, kalau sehari 10 kali iklan susu formula yang kita tonton, kalau 10 hari dah 100 kali iklan ini mampu mempengaruhi kita.

Saya faham, dengan zaman yang serba moden ini, ramai para ibu yang keluar mencari rezeki. Jika difikirkan penat lelah, memang susah untuk para ibu menyusukan anak mereka sehingga 2 tahun. Bila siang perlu bekerja, waktu malam pula untuk berehat, memang takda masa nak menyusukan anak.

 

TAPI…………………………………….

 

Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Betul tak? Kalau kita mahu dan berazam untuk menyusukan anak, tak kira apa jua cabarannya, kita akan tetap berusaha untuk menyusukan anak kita walaupun kita bekerja. Ditambah pula dengan kecanggihan gajet-gajet penyusuan zaman kini, sudah tidak ada alasan lagi bagi para ibu yang bekerjaya untuk menyusukan anak mereka. Pelbagai tips penyusuan dapat dipelajari untuk kita menjayakan penyusuan bayi.

Kebaikan dan kelebihan susu ibu kepada bayi dan ibu memang tidak dapat disangkal lagi. Terlalu banyak untuk disenaraikan. Cuma kita sendiri yang perlu nilai segala kebaikan ini. Dan niat hati kita sama ada hendak atau taknak.

Mari kita senaraikan kebaikan dan kelebihan susu ibu kepada ibu dan bayi.

 

Kebaikan dan Kelebihan Penyusuan kepada Ibu

 

1) Jimat kos

Tahukah anda jika kita sendiri yang menyusukan bayi, kos susu tersebut adalah PERCUMA!! Ye lah, susu ibu dihasilkan sendiri oleh badan ibu. Tak perlu ke kedai untuk beli bertin-tin dengan kos yang tinggi. Tak perlu pilih-pilih jenama mana yang bagus. Kan? Jimat kos! Selama 2 tahun kita tak perlu untuk membelanjakan wang membeli susu anak. Kan dah boleh berJIMAT??? 🙂

 

2) Mengurangkan risiko kanser

Penyusuan dapat mengurangkan risiko kanser ke atas ibu. Terdapat kajian yang menunjukkan ibu yang menyusukan bayi kurang mendapat risiko menghidap kanser payudara dan ovari. Tak perlu makan ubat pun kan untuk mengurangkan risiko menghidap kanser?? Dengan hanya menyusu. Subhanallah…

 

3) Pengecutan rahim

Penyusuan dapat mempercepatkan pengecutan rahim selepas bersalin dan dapat mengurangkan pendarahan. Rahim dapat mengecut secara semulajadi dengan penyusuan ke atas bayi.

 

4) Membakar kalori

Yang ni paling reason paling best saya rasa untuk para ibu mendapatkan berat badan ideal selepas bersalin. Hehe.. tak perlu nak ke gym atau susah-susah bersenam. Duduk diam baring-baring sambil menyusukan bayi sahaja dapat membakar kalori. Amazing kan?? Para ibu yang gain weight berbelas kilo sewaktu hamil, boleh kembali langsing selepas bersalin. WOW! Rugi siapa yang tak menyusukan bayi mereka.

Kebaikan dan Kelebihan Penyusuan Ibu kepada Ibu dan Bayi (1)

 

5) Pencegah kehamilan

Penyusuan juga merupakan satu teknik mencegah kehamilan secara semulajadi. Kebanyakan para ibu yang menyusukan bayi tidak datang haid sepanjang tempoh penyusuan tersebut. Namun tak semua para ibu yang mengalaminya. Pengalaman saya sendiri, walaupun menyusukan Khadijah  secara eksklusif selama 6 bulan, saya tidak pernah miss period. 🙂 Selepas bersalin, terus period. Samapai hampir 2 tahun menyususkan Khadijah pun, saya tak pernah miss period. Jadi, penyusuan yang saya amalkan tidak mencegah kehamilan bagi sesetengah ibu seperti saya.

 

Kebaikan dan Kelebihan Penyusuan kepada Ibu dan Bayi (1)

 

Kebaikan dan Kelebihan Penyusuan kepada Ibu dan Bayi yang PALING BERHARGA adalah BONDING antara ibu dan bayi. Kita akan rasa bonding yang sangat kuat dan erat dengan anak kita. Kasih sayang yang tak ternilai nak diceritakan. Anak akan lebih rapat dengan kita.

 

Kebaikan dan Kelebihan Penyusuan Ibu kepada Ibu dan Bayi (1)

 

 

Nantikan sambungan kebaikan dan kelebihan penyusuan kepada ibu dan bayi bahagian 2 pada entry yang akan datang…. stay tuned…

 

 

Nak rasa perbezaan Shaklee?

Ingin menjana pendapatan bersama Shaklee?

Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan, khidmat nasihat & konsultasi PERCUMA.

Saif Khalid/Nurbahiah Mohd Isa
013.200.2850/013.356.4876
Shaklee Independent Distributor