Tips dan Petua Mengurangkan dan Menghilangkan Batuk

Assalamualaikum w.b.t

Dua tiga hari ni saya sekeluarga dalam keadaan kesihatan yang kurang baik. Sakit tekak, batuk dan selsema. Kalau jumpa doktor, ayat biasa mesti kata “biasa la, musim dia sekarang”. Setiap kali pergi, ayat sama gak keluar. Hehe… Memang sepanjang tahun musim batuk, selsema ni. 🙂

 

Tips dan Petua Mengurangkan dan Menghilangkan Batuk

 

Saya jarang sangat berjumpa doktor bila sakit tekak, batuk dan selsema. Selagi boleh cuba cara alami, saya cuba. Cumanya, jangan dibiar berlarutan pulak ya. Takut, kalau 2 minggu berlarutan mungkin boleh ada infection yang boleh memudaratkan kesihatan kita. Yang ni, mememang disarankan untuk berjumpa doktor. Kalau batuk setakat 3,4 hari tu boleh tahan lah lagi. Kalau 2 minggu, dan tiada tanda-tanda beransur pulih, lebih baik berjumpa doktor ya.

Tips dan Petua Mengurangkan dan Menghilangkan Batuk (actually, mengurangkan batuk) yang akan saya kongsikan kepada pembaca semua adalha melalui pengalaman saya sendiri dan juga petua-petua yang diberikan oleh masayarakat sekeliling. Lain orang, lain petuanya. Kadang-kadang ada 6 petua, satu pun tak menjadi. Hehe… Kadang-kang 1 je menjadi. OK lah tu kan. Syukur kepada Allah kerana Dia lah yang menyembuhkan setiap penyakit. Kita hanya perlu ikhtiar , berdoa dan tawakkal kepadaNya.

 

Tips dan Petua Mengurangkan dan Menghilangkan Batuk

 

Tips dan Petua Mengurangkan dan Menghilangkan Batuk :

 

1) Kurangkan pengambilan makanan yang berminyak

Pharmacist yang tinggal di kawasan perumahan saya bagi advice. Dia pun dapat petua ni dari seorang Tabib Cina. Katanya, makanan berminyak akan menyebabkan kerongkong kita menjadi lebih tidak sihat. Batuk pun akan menjadi lebih teruk.

 

Tips dan Petua Mengurangkan dan Menghilangkan Batuk

 

2) Jangan makan ayam! (Bunyi macam ekstrem kan?)

Petua yang kedua ni pun sama juga. Diberikan oleh pharmacist yang dia dapat dari Tabib Cina tu. Katanya, ayam boleh menyebabkan kerongkong kita gatal dan kita akan cenderung untuk terus batuk.

 

Tips dan Petua Mengurangkan dan Menghilangkan Batuk

 

3) Kurangkan pengambilan minuman berais

Kalau batuk, saya sebolehnya mengelakkan minuman berais. Minuman berais memang sedap dan nyaman diminum. Tapi, berpada-padalah. Tak tahu kalau orang lain macam mana, tapi jika batuk saya memang elak diri dari minum minuman berais. Kadang-kadang rasa nak tersedak dan terbatuk-batuk. Mungkin keadaaan kerongkong yang kering sewaktu batuk.

 

Tips dan Petua Mengurangkan dan Menghilangkan Batuk

 

Tips dan Petua Mengurangkan dan Menghilangkan Batuk

 

4) Jangan minum minuman bercoklat, atau apa jua makanan yang mengandungi COKLAT!

Bagi peminat coklat, mungkin anda tidak setuju dengan petua ini. Tapi, petua ini saya perolehi dari doktor yang sering saya consult. Dia seboleh-bolehnya menasihati saya untuk tidak mengambil makanan dan minuman bercoklat. Katanya, coklat boleh menggalakkan batuk. Bagaimana dan kenapa, saya perlu tanya dia secara details.

Tips dan Petua Mengurangkan dan Menghilangkan Batuk

 

5) Pengambilan madu

Ini adalah raja segala penawar. MADU! Rasanya pun sedap. Ambil hari-hari sebagai makanan tambahan pun bagus. Madu mempunyai khasiat yang banyak. Malah, penghasilan madu itu sendiri sangat unik! Penawar semulajadi yang Allah ilhamkan kepada lebah untuk kebaikan manusia sendiri. Jangan lupa amalkan. Berhati-hati dengan madu tiruan! Cari yang asli sahaja. Sekarang ni ramai pulak yang jual madu tiruan. Sampai kita nak bezakan pun susah.

 

Tips dan Petua Mengurangkan dan Menghilangkan Batuk

 

6) Berdoa dan bertawakkal kepada Allah

Sejauh mana kita berikhtiar, Allah lah yang menyembuhkan setiap penyakit. Kita jangan lupa tu. Jangan lupa selalu berdoa kepadanya. Jangan bila dah baik batuk sebab minum madu, pada masa akan datang bila batuk, madu dulu yang dicari bukan Allah.

 

Tips dan Petua Mengurangkan dan Menghilangkan Batuk

 

Tips dan Petua Mengurangkan dan Menghilangkan Batuk di atas adalah yang kami sekeluarga amalkan. Alhamdulillah, setakat ini tips-tips ini sangat membantu. Mungkin anda semua mempunyai tips dan petua mengahilangkan dan mengurangkan batuk yang lebih berkesan, boleh kongsikan dengan kami di sini.

 

 

Nak rasa perbezaan Shaklee?

Ingin menjana pendapatan bersama Shaklee?

Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan, khidmat nasihat & konsultasi PERCUMA.

Saif Khalid/Nurbahiah Mohd Isa
013.200.2850/013.356.4876
Shaklee Independent Distributor

 

Related posts:

One comment

Leave a Reply to seri Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *